Kitaraopettajaa etsimässä – Jakso 3 – Juhani Mistola

Aiheeseen liittyvää

Ameeban uljaat 25 vuotta ug-hiphopin pulssilla

Ameeba oli yhteydessä Emotion Zineen juhlavuotensa suunnitelmista, repressejä ja kaikenlaista jännää on luvassa.

Gruth – Noemata (Midira 2025)

Sisiliassa majaa pitävä Gruth on ilahduttavan tinkimätön avantgarde-drone-mies jälleen uudella albumillaan.

POJAT: Kuka sä oot/Elämä on punk (Hiljaiset Levyt HIKS 092) 2025

Kuka sä oot on Pelle Miljoona & Unabomberin biisi vuodelta 2009. Ja koska se on minusta viimeinen Pellen todella hyvä biisi, tähän oli vaikea aluksi suhtautua. Mutta kyllä tähän tottui ja nyt pidän biisistä todella. Siihen on saatu uusia sävyjä ja sointukuvioitakin.

Harry Harrison : Dreaming in Yellow – the Story of the DiY Sound System (2022 Velocity Press)

Dreaming in Yellow kronikoi laajasti brittiläisen freeparty-kulttuurin kulta-ajoista ja niihin johtaneista ilmöistä yhden skenen pioneeri sound systemin näkökulmasta.

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Jaa somessa

Rautalanka

Harvassa musiikinlajissa on niin vahvaa suomalaiskansallista kaikua, kuin rautalankamusiikissa. Se on mollivoittoista ja surumielistä, yksinkertaista ja tyylikästä instrumentaalimusiikkia, jossa paino on soittotekniikan sijaan melodioissa. Vaikka ensimmäinen sähkökitaravillitys ja rautalangan kultakausi elettiin lyhyesti Suomessa 60 -luvulla, yhä sen hiillokset jossain vielä kytevät. Nykypäivän nimistä ensimmäisenä mieleen tulee Esa Pulliainen tai Viikate, joiden soitossa rautalangan vaikutteet ovat selvästi kuuluvilla.

Onko rautalankakitara pelkästään vibrakammella ja nauhakaiulla höystetty soundi, jolla vanhoja kansansävelmiä soitetaan instrumentaalisovituksina vai onko se kenties jotain enemmän?

Tähän kysymykseen yritämme tänään löytää vastauksen.

Soittotunnilla varmentui, että kitaransoitto rautalankamusiikissa on melko yksinkertaista, mutta sitäkin tyylikkäämpää. Soundilla todellakin on suuri merkitys. Nauhakaiku (tape-delay), kappaleen tempoon sopivilla säädöillä, lienee tärkein efekti oikean soundin luomiseen, mutta myös kompressori, chorus ja tremolo puolustavat paikkaansa pedaalilaudassa. Soittotekniikassa suositaan sävelten liuttamista ja vibrakampea, bluesvenytysten sijaan. Sävelasteikoista suositaan luonnollista mollia.

Koska rautalanka on niin pelkistettyä, joutuu siinä oikeasti keskittymään äänen tuottamiseen ja melodian soittamiseen. Ei siis kannata mennä siitä missä aita on matalin. Se on makuasia, onko rautalankamusiikki hyvää vai huonoa, mutta se ei ainakaan ole niin helppoa kuin voisi kuvitella.

Lisätietoa soitonopettaja Juhani Mistolasta

Kitaransoiton opettaja Turku

Juhani Mistola on pitkänlinjan rokkari ja musiikkitieteen maisteri, joka TSL Turku yhdistyksen kitara- ja ukuleleopetuksen lisäksi antaa yksityistunteja soitonopetuksessa. Opettamisen lisäksi hän soittaa yhtyeissä kuten Luuvitonen ja Rendez-Vous. Yhteyden häneen saa puhelimen, sosiaalisen median ja pikaviestimien lisäksi vaikka hihasta vetämällä keikkojen yhteydessä.

– K. Kallio

spot_img