Eero Huovisen Äitiä ikävä on syksyn kotimainen kantaesitys Seinäjoen kaupunginteatterissa

Aiheeseen liittyvää

Grant Cardone – ”The 10X Rule” – Tee kaikki kymmenkertaisesti

Kun kirja alkaa useiden sivujen tykityksellä siitä, kuinka sen idea potkii persiille ja tulee mullistamaan elämäsi, olisin jo voinut lopettaa lukemisen. Mutta koska tapanani ei ole tyrmätä taideteoksia kokematta niitä kokonaisuudessaan, kahlasin eteenpäin, ja voi juku, sitten alkoi tapahtua.

Wintersun – Time II

Wintersunin Time II:sta onkin odotettu kuin Chinese Democracya. Wintersun...

Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito (Like 2024)

Onko tässä Kuisman Rikos ja rangaistus? Itselleni kirjan suureksi teemaksi löytyi armo. Hieno valinta kirjailijalta synkkien aiheiden sisällä. Tässä teoksessa yhdistyi sekä katharsis että toivo tulevaisuudesta.

Collection Kakkonen kehittää: ryijyt keramiikan ja lasin rinnalla vuoden 2024 loppuun mennessä

EMMA esittelee Collection Kakkosen näytteilleasettamisen muutoksia, jotka tuovat esiin suomalaisen taiteen upeimmat tekstuurit ja värit.

Elämää 347 aamun edestä

Eetu Julinin esikoisromaani '347' pureutuu suomalaiseen asevelvollisuuteen ja kuvaa nuorten asepalveluksen arkea. Täynnä tunteita ja nuoruuden hulluutta.

Jaa somessa

Emerituspiispa Eero Huovinen oli pikkupoika kun perheen äiti menehtyi vakavaan sairauteen. Ikänsä äitiä ikävöinyt Huovinen kirjoitti kaipauksesta kirjan, joka ilmestyi kaksi vuotta sitten. Nyt tarina nousee Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämölle.

Äitiä ikävä on kerronnaltaan ainutlaatuinen kuvaus ikävästä, herkkä ja koskettava.

”Teoksen asetelma on kiinnostava: yli 70-vuotias mies kuvaa ikäväänsä nuorena menehtynyttä äitiään kohtaan. Huovinen oli vain 9-vuotias, kun hänen äitinsä Aili Huovinen menehtyi,”

Pauliina Salonius, Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja kertoo.

Hän luki kaksi vuotta sitten ilmestyneen Huovisen omaelämäkerrallisen teoksen tuoreeltaan heti sen ilmestyttyä.

Äitiä ikävä jäi mieleeni resonoimaan ja mietin, että se olisi näyttämölläkin ainutkertainen jo aiheensa puolesta. Mutta suurimman vaikutuksen teki Huovisen tapa kirjoittaa, elämänmyönteisesti, lämpimästi ja toivorikkaasti. Teos oli mielestäni äärimmäisen kaunis ja täynnä rakkautta, en voinut enää päästää siitä irti.”

Salonius dramatisoi ja ohjaa kantaesityksen. Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen on lukenut näytelmätekstin ja kommentoinut sitä sen eri vaiheissa.

”Eero on kannustanut koko prosessin ajan. Käsikirjoitus on myös herätellyt uusia muistoja ja ajatuksia matkan varrella ja olen pyrkinyt toteuttamaan Eeron toiveita parhaani mukaan,”

Salonius kiittää.
Äitiä ikävä teatterissa

Huovisen mukaan näytelmä on hieno tapa kuvata kaipuuta ja rakkautta.

”Se tekee kokemukset eläviksi.”

Huovinen oli Saloniuksen yhteydenotosta yllättynyt, lähes häkeltynyt.

”Olin otettu. Mieleeni ei ollut tullut, että tarina päätyisi näytelmäksi. Tuntuu kiehtovalta, että olen yhtäkkiä näytelmäkirjailija.”

Hän nostaa dramatisoijalle hattua.

”Salonius on tavoittanut kirjan hengen sekä äidin ikävän ja poikalapsien hauskuuden. Tragedia ja komedia ovat tasapainossa, kuten hyvässä näytelmätekstissä tulee ollakin.”


Huovinen odottaa jännittyneenä lokakuussa koittavaa ensi-iltaa.

”Seinäjoki on minulle tärkeä paikka, onhan vaimoni sieltä kotoisin. Ja isäni oli Vaasasta.”

Näytelmässä Eero Huovista näyttelee Esa Ahonen. Hänen äitiään ja isäänsä nuorena pariskuntana näyttelevät Inka Reyes ja Jussi Jätinvuori. Mia Vuorela näyttelee muun muassa Helgaa, Aili Huovisen äitiä sekä Lauri Huovisen myöhempää, toista puolisoa.

Äitiä ikävä saa ensi-iltansa lokakuussa 2022 Elissa-näyttämöllä.

Lähde Seinäjoen kaupunginteatteri

spot_img