Hufvudstadsbladetin vanhat lehtikuvat lahjoitettiin Journalistiselle kuva-arkistolle

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

KSF Media on lahjoittanut Hufvudstadsbladetin historiallisen lehtikuvakokoelman Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKAlle.

Kokoelmassa on 2,5 miljoonaa lehtikuvaa, joiden joukossa on yli 30 000 lasinegatiivia. Lahjoitukseen kuuluvat myös Porvoossa ilmestyvän Östnyland-lehden ja Tammisaaressa ilmestyvän Västra Nyland -lehden vanhat kuva-arkistot.

Hufvudstadsbladet (HBL) on Suomen suurin ruotsinkielinen sanomalehti. Sen kuva-arkistossa on kuvia 1920-luvulta aina vuoteen 2000 asti: suomenruotsalaista kulttuuria, politiikkaa, vaikuttajia, taidetta, teatteria, populaarikulttuuria ja urheilua.

Bensiinisota - vanha lehtikuva
”Bensiinisota”. Lakkoilijat piirittävät auton ja yrittävät kaataa sen Palace Hotellin huoltoaseman edessä Helsingissä yleislakon aikana 23.3.1956. Kuva: HBL / Journalistinen kuva-arkisto JOKA / Museovirasto

HBL:n ensimmäinen valokuvaaja oli Hugo Sundström. Hän toimi HBL:n ja iltapäivälehti Nya Pressenin valokuvaajana vuodesta 1928 aina kuolemaansa asti vuoteen 1973.

Kuuden vuosikymmenen ajan Sundström vei kameransa sinne, missä tapahtui. 1920-luvulla Sundström oli mukana veneessä, jolla salakuljetettiin viinaa. Vuonna 1930 hän kuvasi ilmalaiva Graf Zeppelinin Helsingin yllä ja vuonna 1944 Helsingin pommitusten tuhoja. Vuonna 1952 Sundström ikuisti Emil Zatopekin 10 000 metrin voittoisan juoksun Helsingin olympialaisissa ja vuonna 1962 Neuvostoliiton kosmonautti Juri Gagarinin. Vuonna 1970 hän on mukana Persian shaahin vastaisessa mielenosoituksessa.

Hufvudstadsbladetin muita kuvaajia olivat myös esimerkiksi Caj Bremer, Max Paetau, Bert Carpelan, Hans Paul, Leif Weckström, Evy Nickström, Tor Wennström ja Vidar Lindqvist.

Vuosien 2021 ja 2022 aikana Journalistinen kuva-arkisto JOKA siirtää HBL:n kuvakokoelman Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen, selvittää sen kokoelmarakenteen ja konservoi ja digitoi 2000 negatiivia. Kuvat tekstitetään ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi ja julkaistaan museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisessä Finna-palvelussa osoitteessa museovirasto.finna.fi/joka. Tavoitteena on tuoda suomenruotsalaista kulttuuria ja historiaa kaikkien saataville.

Konstsamfundet on myöntänyt hankkeeseen 130 000 euron avustuksen.

HBL:n kuvakokoelman asiakaspalvelu Journalistisessa kuva-arkistossa alkaa toukokuussa 2022.

Lähde Museovirasto

spot_img