Jeannette Ehlersin hypnoottinen videoteos Black Bullets on nyt esillä Kosketus-näyttelyssä

Aiheeseen liittyvää

pothOles – It’s Been a While (Common Labour 2024)

Common Labour-levymerkki palaa vuosien tauon jälkeen tuomalla label-isännän PothOlesin uutta syvää house-musiikkia kuulijoille vinyylimuodossa. Deep housea genren klassisessa merkityksessään tarjoillaan neljän kappaleen voimin.

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Mitkä kirjat ovat suosituimpia pääkaupunkiseudulla tänä kesänä?

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kesälukemistasuositut: dekkarit ja Finlandia-ehdokkaat. Oodi on Helsingin matkailuvetonaula.

Ruisrockin festaritunnelma huipussaan: Iloinen ja ikimuistoinen viikonloppu

Ruisrock-festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa ja yli 100 upeaa artistia. Tapahtuma oli täynnä musiikkia ja unohtumattomia hetkiä.

Jaa somessa

Kosketus-näyttelyn kolmen mediateoksen sarja jatkuu Jeannette Ehlersin vaikuttavalla Black Bullets -teoksella.

Mediateosten sarja on kuratoitu Saastamoisen säätiön taidekokoelman teoksista, jotka käsittelevät sodan inhimillisiä vaikutuksia yksilöihin, yhteisöihin ja kulttuuriin eri aikakausina ja eri puolilla maailmaa.

Ehlersin videoteos Black Bullets on kunnianosoitus Haitin vallankumoukselle ja muistutus siitä, ettei orjuuden historia ole vain menneisyyttä. Teos on esillä EMMAn mediatilassa 10.5.–14.8.2022.

Kuva
Jeannette Ehlers: Black Bullets, 2012. Video still. Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Black Bullets on kunnianosoitus Haitin vuoden 1791 vallankumoukselle. Mustavalkoisella videoteoksella tummat ihmishahmot kävelevät jonossa videon poikki yhtäjaksoisesti dronemaisen äänimaiseman tahdissa.

Kävellessä hahmot sulautuvat vähitellen omiin heijastuksiinsa ja katoavat lopulta horisonttiin. Teos on kuvattu taivasta vasten Haitissa vuoren päällä sijaitsevalla linnoituksella, joka tunnetaan myös orjuudesta vapautumisen symbolina.

Linnoituksen rakennutti ensimmäinen musta haitilainen hallitsija Henri Christophe vallankumouksen jälkeen 1800-luvun alussa itsenäisen Haitin puolustukseksi ranskalaisia vastaan.

”Jeannette Ehlersin Black Bullets on hypnoottinen ja minimalistinen teos, joka vaikuttaa voimakkaasti yli historiallisten lähtökohtiensa. Vallan dynamiikka ja sortoa vastaan taisteleminen ovat teemoja, jotka tuovat teoksen vahvasti tähän päivään,” 

Kosketus-näyttelyn kuraattori ja EMMAn amanuenssi Laura Kokkonen kuvailee. 

Jeannette Ehlers (s. 1973) on tanskalaistrinidadilainen taiteilija, joka tunnetaan kuvamanipulaatiota ja omaa kehoa hyödyntävistä teoksistaan, joissa hän käsittelee muistia, rasismin rakenteita ja kolonialismia.

Black Bullets -teos muistuttaa meitä Ranskan siirtomaavallan harjoittamasta orjuudesta Haitilla, joka tunnetaan eräänä julmimmista pakkotyöjaksoista.

Black Bullets

Haitin vallankumous on historian ainut onnistunut orjuutettujen afrikkalaisten vallankumous ja se pohjusti Haitin itsenäistymistä vuonna 1804.

Ehlers tuo teoksessaan esille, ettei historia ole menneisyyttä – kolonialismi vaikuttaa yhä vallan ja resurssien jakautumiseen niin maailmanlaajuisesti kuin Pohjoismaissa.

Black Bullets on toinen teos Kosketus-näyttelyssä nyt nähtävää mediateosten sarjaa, joka on osa syksyllä 2021 avautunutta Hiljaisuuden kuuntelija –kokonaisuutta.

Kokonaisuuden teokset tutkivat ihmisen sisäisen maailman eri ulottuvuuksia, kuten menneisyyden tapahtumia, traumoja ja niiden käsittelyä. Black Bullets -teoksen jälkeen syksyllä nähdään sarjan viimeinen teos, Maija Blåfieldin The Fantastic.

Lähde EMMA – Espoo Museum of Modern Art

spot_img