neljän päivän läheisyys -näytelmä pohtii toislajisten kanssa jakamaamme kuolevaisuutta Espoon Kaupunginteatterissa syksyllä 2023

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Jaa somessa

Espoon Kaupunginteatterin ja WAUHAUS-kollektiivin yhteistuotanto neljän päivän läheisyys saa kantaesityksensä Revontulihallissa 13.9.2023.

Pipsa Longan kirjoittamassa nykyesityksessä rantalomakohteen lokkien ja ihmisten rinnakkainelosta sukeutuu oudon koominen, audiovisuaalinen esitys kuolevaisuudesta. 

neljän päivän läheisyys tarkastelee ihmisten ja lokkien rinnakkaiseloa etelän aurinkorannalla neljän vuorokauden ajan. Näytelmässä ihmisen lajityypilliseen toimintaan kuuluu parveilu auringon paahteessa, ajan kuluttaminen hotellihuoneiden yksinäisyydessä sekä puheensorina rantaravintolan terassilla.

Ranta ei kuitenkaan ole vain nostalginen joutilaisuuden idylli, vaan samea meri puskee esiin kuolleiden kalojen vallin. Maisemaa asuttavat lokit seuraavat eri perspektiiveistä hieman punakoiden ihmisten toimintaa.

Näyttämöllä ei nähdä pääroolissa ihmistä, vaan siinä tuodaan ihmisen kokemuksen rinnalle lokkien todellisuus. Keskeisenä teemana esityksessä on myös toisten lajien kanssa jakamamme kuolevaisuus. 

Humoristisen ja hämmentävän teoksen kerrontaa kuljettavat dokumentaarinen videokuva, tila, valo, ääni ja musiikki. Esityksessä kuullaan kamariorkesteri Avantin tulkitsemana Kaija Saariahon sävellys Cloud Trio.

Teoksen suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa WAUHAUS-kollektiivi. Vuonna 2016 perustettu WAUHAUS on Helsingistä käsin toimiva kahdeksan hengen kollektiivi, jonka työt asettuvat usein eri taiteenalojen väliin.

Näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinnon vuonna 2017 saaneen kollektiivin teokset ovat uutta luovia ja kokonaisvaltaisia tapahtumia. WAUHAUSin uraauurtavia teoksia on nähty niin pienissä black box -teattereissa ja kaupunkitiloissa kuin suurella urheilustadionilla ja Kansallisteatterin päänäyttämölläkin, kuten Yuval Noah Hararin tietokirjasta Minna Leinon sovittama Sapiens – Tarina tarinoita kertovasta ihmislajista (2019).  

Näytelmän kirjoittanut Pipsa Lonka on monipuolinen näytelmäkirjailija, dramaturgi ja käsikirjoittaja, joka käsittelee teksteissään usein ihmisen ja luonnon suhdetta ja yhteyttä. Longan monet näytelmät ovat ekokriittisyydessään paljastavia ja salavihkaa yhteiskunnallisia.

Hänet on palkittu Lea-palkinnolla näytelmistään Lauluja harmaan meren laidalta (2013) ja Toinen luonto (2018). neljän päivän läheisyys puolestaan palkittiin Sofia Aminoffin ruotsinnoksena Boismanin säätiön tunnustuksella vuonna 2021. 

neljän päivän läheisyys Esitykset 12.9.–10.10.2023 Revontulihallissa, Espoon Kaupunginteatterissa. Esityskieli suomi, tekstitys suomeksi ja englanniksi mobiilisovelluksella. Liput 35 / 32 / 20 € osoitteesta Lippu.fi ja Espoon Kaupunginteatterin lipunmyynnistä. 

neljän päivän läheisyys -esityksessä mukana WAUHAUSista ovat skenografi Laura Haapakangas, ohjaaja Juni Klein, mediataiteilija Jani-Matti Salo ja äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo. Lisäksi työryhmään kuuluvat elokuvaaja Jonatan Sundström, näyttelijä Salla Loper ja Kamariorkesteri Avanti

Tuotanto: WAUHAUS ja Espoon Kaupunginteatteri.

Tukijat: Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Uudet Klassikot – Nya klassiker, Taiteen edistämiskeskus, TINFO

Lähde Espoon kaupungin teatteri

spot_img