Anders Fager: Pohjoiset kultit – Kauhukertomuksia

Aiheeseen liittyvää

Wishing Well: Space Invaders

Helsinkiläinen perinteistä heavyä soittava Wishing Well on julkaissut toisen...

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

Haastateltavana Rock- ja Hip Hop musiikkia soittava yhtye, Attitude

Tällä kertaa tutustumme Rock- ja Hip Hop musiikkia soittavaan riihimäkeläiseen yhtyeeseen, nimeltä Attitude.

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Anders Fagerin esikoisteos on hyytävällä tavalla riemukas kauhukokoelma.

Opus koostuu viidestä erilaisesta novellista, joiden väliin on ripoteltu tarinoita oudolla tavalla tukevia lyhyitä tekstifragmentteja.

Kirja

Vuosien kuluessa en ole koskaan ollut H.P. Lovecraftin tuotoksia lukuun ottamatta kiinnostunut pahemmin novelleista, mutta ilokseni sain huomata näiden imaisevan minut kertaheitolla mukaansa.

Yleisesti kokoelman tapahtumapaikat ja aiheet vaikuttavat sangen arkisilta: On trendikästä kaupunkimiljöötä, huoltoasemaa, tanssilavaa riiauksineen ja välillä haetaan isoäitiä kotiin.

Kuulostaa varmasti tylsältä, mutta kun näihin lisätään toisesta maailmasta ilmestyviä absurdeja olentoja, rituaaleja, okkultismia, myyttejä, sekä erittäin groteskia ja suorastaan lihallista kielenkäyttöä, ollaan todella kaukana arkisista puuhista lopulta.

Teoksen valttina on juuri se, miten
tutusta ja turvallisesta voi hetkessä muodostua jotain äärimmäisen irvokasta ja pelottavaa.

Fagerin tekstit ovat juuri sopivan mittaisia ainakin omaan makuuni ja yhteensä luettavaa on hieman alle 300 sivua. Suomeksi ensimmäinen painos on vuodelta 2012 ja kirja oli myös

Tähtifantasia -palkintoehdokkaana julkaisun jälkeen 2013.

Jos Hannu Salaman Juhannustanssit aiheuttivat aikanaan skandaalin, on suorastaan hykerryttävää ajatella, miten Fagerin tanssipaikan takana oleviin tapahtumiin olisi suhtauduttu noina päivinä.

Ehdoton suositus kaikille kauhufaneille!

”Anders Fager (s. 1964) on ruotsalainen pelisuunnittelija, yrittäjä ja kirjailija, joka selvisi aikuiseksi lähiölapsuudesta, punkista ja lukihäiriöstä huolimatta. Yleistä historiaa opiskellut Fager yritti elää säntillistä elämää, mutta todettuaan että siitä seurasi vain katastrofeja hän palasi intohimojensa, pelien ja kirjoittamisen, pariin. Fager asuu Tukholmassa ja valvoo mielellään öisin. Pohjoiset kultit on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teoksensa.”

Kustantaja kertoo.

– K. Leijala

spot_img