Anders Fager: Pohjoiset kultit – Kauhukertomuksia

Aiheeseen liittyvää

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Opi saksofonin saloja – Arto Moisalan uusi opas puupuhaltimille

Arto Moisalan opas saksofonin soiton opetteluun on julkaistu – teos tarjoaa opit niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Jaa somessa

Anders Fagerin esikoisteos on hyytävällä tavalla riemukas kauhukokoelma.

Opus koostuu viidestä erilaisesta novellista, joiden väliin on ripoteltu tarinoita oudolla tavalla tukevia lyhyitä tekstifragmentteja.

Kirja

Vuosien kuluessa en ole koskaan ollut H.P. Lovecraftin tuotoksia lukuun ottamatta kiinnostunut pahemmin novelleista, mutta ilokseni sain huomata näiden imaisevan minut kertaheitolla mukaansa.

Yleisesti kokoelman tapahtumapaikat ja aiheet vaikuttavat sangen arkisilta: On trendikästä kaupunkimiljöötä, huoltoasemaa, tanssilavaa riiauksineen ja välillä haetaan isoäitiä kotiin.

Kuulostaa varmasti tylsältä, mutta kun näihin lisätään toisesta maailmasta ilmestyviä absurdeja olentoja, rituaaleja, okkultismia, myyttejä, sekä erittäin groteskia ja suorastaan lihallista kielenkäyttöä, ollaan todella kaukana arkisista puuhista lopulta.

Teoksen valttina on juuri se, miten
tutusta ja turvallisesta voi hetkessä muodostua jotain äärimmäisen irvokasta ja pelottavaa.

Fagerin tekstit ovat juuri sopivan mittaisia ainakin omaan makuuni ja yhteensä luettavaa on hieman alle 300 sivua. Suomeksi ensimmäinen painos on vuodelta 2012 ja kirja oli myös

Tähtifantasia -palkintoehdokkaana julkaisun jälkeen 2013.

Jos Hannu Salaman Juhannustanssit aiheuttivat aikanaan skandaalin, on suorastaan hykerryttävää ajatella, miten Fagerin tanssipaikan takana oleviin tapahtumiin olisi suhtauduttu noina päivinä.

Ehdoton suositus kaikille kauhufaneille!

”Anders Fager (s. 1964) on ruotsalainen pelisuunnittelija, yrittäjä ja kirjailija, joka selvisi aikuiseksi lähiölapsuudesta, punkista ja lukihäiriöstä huolimatta. Yleistä historiaa opiskellut Fager yritti elää säntillistä elämää, mutta todettuaan että siitä seurasi vain katastrofeja hän palasi intohimojensa, pelien ja kirjoittamisen, pariin. Fager asuu Tukholmassa ja valvoo mielellään öisin. Pohjoiset kultit on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teoksensa.”

Kustantaja kertoo.

– K. Leijala

spot_img