Vapaaehtoinen seksityö museonäyttelyn pääaiheena ensimmäistä kertaa Suomessa

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Helsingin kaupunginmuseon näyttely Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro esittelee Helsinkiä seksityön kautta. Näyttelyn avulla pyritään monipuolistamaan kuvaa Helsingin historiasta ja nyky-Helsingistä, lieventämään seksityöhön kohdistuvia ennakkoluuloja ja lisäämään tietoa aiheen ympärillä. Näyttely on avoinna 11.11.2022–5.3.2023.

Marraskuussa avautuvassa näyttelyssä seksityötä lähestytään niin seksityöntekijöiden arjen, sen eri muotojen ja määrittelyiden, asiakkaiden ja aktivismin kuin yhteiskunnan, lainsäädännön ja historiankin näkökulmista. Näyttely on tehty yhteistyössä seksityöntekijöiden kanssa.

tapahtuma

Sisältö perustuu seksityöntekijöiltä sekä heidän läheisiltään ja asiakkailtaan kerättyyn haastattelu- ja kyselyaineistoon. Vastauksia on saatu lisäksi erilaisilta järjestötoimijoilta ja asiantuntijoilta.

Horotseksityöntekijöiden puheenvuoro -näyttelyn ovat tuottaneet Helsingin kaupunginmuseon Sauli Seppälä ja Iisa Aaltonen. Kuraattorina on toiminut seksuaalikasvattaja Terhi Suokas, jonka keräämästä materiaalista näyttelyssä esillä oleva esineistö pääosin koostuu.

Tapahtuma

Kävijöiden nähtävänä on esimerkiksi seksityöntekijöiden asiakkailleen tekemä joulukalenteri ja otteita epäasiallisista asiakkaista seksityöntekijöiden keskuudessa kiertävästä ”mustasta listasta”.

Näyttely monipuolistaa mystisenä pidettyä ilmiötä

”Näyttelyn avulla pyritään monipuolistamaan kuvaa Helsingin historiasta ja nyky-Helsingistä, lieventämään seksityöhön kohdistuvia ennakkoluuloja ja lisäämään tietoa aiheen ympärillä. Piilossa oleva ilmiö tulee nyt näkyväksi museossa”,

näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä sanoo.

Maksulliseen seksiin on liittynyt vahva moraalinen ja eettinen lataus ja sitä on verhonnut myyttisyys. Yhä edelleenkin aihe puhututtaa ja jakaa mielipiteitä. Se haastaa totuttuja ajatuksia seksistä, työstä ja rahasta sekä näiden välisistä suhteista.

tapahtuma

”Kaupunginmuseon vaihtuvissa näyttelyissä halutaan nostaa esille moniäänistä Helsinkiä ja esitellä ajatuksia herättäviä sisältöjä”,

näyttelyn toinen tuottaja Iisa Aaltonen toteaa

”Näyttely toimii esimerkkinä suomalaisen asennekulttuurin avautumisesta. Kykenemme jo kohtaamaan vaiettujakin aiheita ja keskustelemaan niistä. Alamme nähdä, että ilmiöiden takana on lopulta aina oikeita, tavallisia ihmisiä, joilla kaikilla pitäisi olla oma ääni käytettävänään”,

näyttelyn kuraattori Terhi Suokas kertoo.

”Seksityöhön liittyy niin paljon kiinnostavia ja hauskojakin seikkoja, että halusimme esitellä ripauksen tästä kaikesta museossa. Miten rikkinäiset pikkuautot tai auton vetoköysi liittyvät seksityöhön? Vastaukset tulevat ilmi näyttelyssä”,

Suokas vinkkaa.

Näyttely on auki 5.3.2023 asti. Näyttelyn aikana Kaupunginmuseo järjestää yhteistyökumppaneiden kanssa myös siihen liittyviä tapahtumia.

Horot – Seksityöntekijöiden puheenvuoro 11.11.2022–5.3.2023 Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros, Aleksanterinkatu 16.

Lähde Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

spot_img