Vapaaehtoinen seksityö museonäyttelyn pääaiheena ensimmäistä kertaa Suomessa

Aiheeseen liittyvää

Aikamatka suoraan 80-luvulle, Metal Force – Forget Your Dream

Pietarsaarelaisen suomihevin pioneeriorkesteri Metal Forcen vuonna 1987 äänitetty demokasetti...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Helsingin kaupunginmuseon näyttely Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro esittelee Helsinkiä seksityön kautta. Näyttelyn avulla pyritään monipuolistamaan kuvaa Helsingin historiasta ja nyky-Helsingistä, lieventämään seksityöhön kohdistuvia ennakkoluuloja ja lisäämään tietoa aiheen ympärillä. Näyttely on avoinna 11.11.2022–5.3.2023.

Marraskuussa avautuvassa näyttelyssä seksityötä lähestytään niin seksityöntekijöiden arjen, sen eri muotojen ja määrittelyiden, asiakkaiden ja aktivismin kuin yhteiskunnan, lainsäädännön ja historiankin näkökulmista. Näyttely on tehty yhteistyössä seksityöntekijöiden kanssa.

tapahtuma

Sisältö perustuu seksityöntekijöiltä sekä heidän läheisiltään ja asiakkailtaan kerättyyn haastattelu- ja kyselyaineistoon. Vastauksia on saatu lisäksi erilaisilta järjestötoimijoilta ja asiantuntijoilta.

Horotseksityöntekijöiden puheenvuoro -näyttelyn ovat tuottaneet Helsingin kaupunginmuseon Sauli Seppälä ja Iisa Aaltonen. Kuraattorina on toiminut seksuaalikasvattaja Terhi Suokas, jonka keräämästä materiaalista näyttelyssä esillä oleva esineistö pääosin koostuu.

Tapahtuma

Kävijöiden nähtävänä on esimerkiksi seksityöntekijöiden asiakkailleen tekemä joulukalenteri ja otteita epäasiallisista asiakkaista seksityöntekijöiden keskuudessa kiertävästä ”mustasta listasta”.

Näyttely monipuolistaa mystisenä pidettyä ilmiötä

”Näyttelyn avulla pyritään monipuolistamaan kuvaa Helsingin historiasta ja nyky-Helsingistä, lieventämään seksityöhön kohdistuvia ennakkoluuloja ja lisäämään tietoa aiheen ympärillä. Piilossa oleva ilmiö tulee nyt näkyväksi museossa”,

näyttelyn tuottaja Sauli Seppälä sanoo.

Maksulliseen seksiin on liittynyt vahva moraalinen ja eettinen lataus ja sitä on verhonnut myyttisyys. Yhä edelleenkin aihe puhututtaa ja jakaa mielipiteitä. Se haastaa totuttuja ajatuksia seksistä, työstä ja rahasta sekä näiden välisistä suhteista.

tapahtuma

”Kaupunginmuseon vaihtuvissa näyttelyissä halutaan nostaa esille moniäänistä Helsinkiä ja esitellä ajatuksia herättäviä sisältöjä”,

näyttelyn toinen tuottaja Iisa Aaltonen toteaa

”Näyttely toimii esimerkkinä suomalaisen asennekulttuurin avautumisesta. Kykenemme jo kohtaamaan vaiettujakin aiheita ja keskustelemaan niistä. Alamme nähdä, että ilmiöiden takana on lopulta aina oikeita, tavallisia ihmisiä, joilla kaikilla pitäisi olla oma ääni käytettävänään”,

näyttelyn kuraattori Terhi Suokas kertoo.

”Seksityöhön liittyy niin paljon kiinnostavia ja hauskojakin seikkoja, että halusimme esitellä ripauksen tästä kaikesta museossa. Miten rikkinäiset pikkuautot tai auton vetoköysi liittyvät seksityöhön? Vastaukset tulevat ilmi näyttelyssä”,

Suokas vinkkaa.

Näyttely on auki 5.3.2023 asti. Näyttelyn aikana Kaupunginmuseo järjestää yhteistyökumppaneiden kanssa myös siihen liittyviä tapahtumia.

Horot – Seksityöntekijöiden puheenvuoro 11.11.2022–5.3.2023 Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros, Aleksanterinkatu 16.

Lähde Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

spot_img