Neljä erilaista nuorta löytää toisensa sairaalamaailmassa: Osaston tähti on Uuteen lastensairaalaan sijoittuva tarina ystävyydestä

Aiheeseen liittyvää

Haastateltavana Ruma Planeetta -rockyhtye

Tänään minulla on ilo haastatella helsinkiläistä yhtyettä nimeltä Ruma Planeetta. Yhtye kertoo tyylilajikseen rockmusiikin.

THE DICKIES: Blink 183/Clean money (Cleopatra CLO 3366) 2022

Dickies on ollut enemmän tai vähemmän kasassa yli 45 vuotta. Välillä on ollut hiljaisia kausia ja muutama traaginen kuolemakin on yhtyeen piirissä tapahtunut, esimerkiksi Chuck Wagon ei ollut kuin 24 kun ampui itsensä.

The Record of My Life #16: Blackpink – Born pink

Tämän tekstin on kirjoittanut Mila Kallio. Lehdessä hän vastaa toimitukseen liittyvistä asioista ja muunmuassa tämän The Record of My Life -palstan pyörittämisestä.

Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Jaa somessa

Kun 11-vuotias Lilja joutuu leikkauksen vuoksi sairaalaan, pysähtyy hänen normaali arkensa täysin. Sairaala kuitenkin osoittautuu yllättävien uusien ystävyyssuhteiden syntypaikaksi.

Osaston tähti on saatavana myös ääni- ja e-kirjana.

Kirjailija L.K. Valmu on ammentanut kirjaansa omista sairaalakokemuksistaan. Osaston tähden julkistusta juhlitaan 1.10. Helsingin Lastentarhamuseossa.

Tarkan realistisesti Uuteen lastensairaalaan sijoittuva Osaston tähti kertoo neljästä hyvin erilaisesta nuoresta, jotka joutumatta sairaalaan eivät olisi ehkä koskaan kohdanneet.

Keskiössä on 11-vuotias Lilja, joka joutuu vaikeaan leikkaukseen ja jonka elämä tuntuu sairaalassa pysähtyvän. Tuona aikana hän kuitenkin löytää sekä syvän ystävyyden että uuden oman tavan ajatella. Kun Lilja lopulta pääsee kotiin, hän on muuttunut.

”Kun kyselin varhaisteini-ikäisiltä nuorilta, miksi he haluavat lukea fantasiaa, sain vastaukseksi, että siinä pääsee pois arjesta. Löysin helposti paikan myös oikeasta maailmasta, joka katkaisee arjen. Se on sairaala. Paikka, joka on itselleni oman sairauden kautta valitettavan tuttu”,

kirjailija L.K. Valmu kertoo.

Valmu sairastaa harvinaista aivosairautta ja hän on joutunut viettämään kahdesti pidemmän toipumisjakson sairaalassa sen vaatimien leikkausten vuoksi. Osastolla vietetty aika sai pohtimaan paljon yksinäisyyttä ja sitä, kuinka terveiden on usein vaikea suhtautua toisten ihmisten sairauksiin. Valmu käsittelee aihetta nyt Osaston tähdessä nuorelle lukijalle ymmärrettävällä ja samastuttavalla tavalla.

Osaston tähti on vahva voimaantumistarina nuoresta tytöstä, joka ei voi hyvin: tämä aika on rankkaa – eikä ainoastaan aikuisille, vaan myös lapsille. Valmun tarina luo uskoa pärjäämiseen ja korostaa erityisesti ystävyyden voimaa.

Osaston tähden julkistusta juhlitaan Helsingissä Lastentarhamuseossa (Helsinginkatu 3-5, 3. krs) la 1.10.2022 klo 15-18. Media on tervetullut tilaisuuteen.

L. K. Valmu
L.K. Valmu
Kuva: Jonne Räsänen

L. K. Valmu (s. 1966) on lasten- ja nuortenkirjailija ja biotieteen tutkija. Osaston tähti on hänen kahdeksas nuortenkirjansa.

Valmun esikoisteos Veera tiellä, joka kertoo lohdullisen tarinan 10-vuotiaan tytön selviytymisestä äitinsä kuoleman jälkeen, oli 2010 Topelius-palkintoehdokkaana.

Valmun tuotanto sisältää niin nuortendekkareiden kuin tarinallisten kuvakirjojenkin kohdalla runsaasti ihmisbiologiaa.

Saatavilla sidottuna.

Lähde Karisto

spot_img