Osi and the Jupiter – Stave (2021)

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 14/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Heather Morrisin uusin kirja Nousevan auringon sisaret kuvaa musiikin voimaa vankileirin olosuhteissa

Heather Morrisin teos Nousevan auringon sisaret ammentaa toimintansa toisen maailmansodan japanilaiselta vankileiriltä, missä musiikki loi toivoa.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Jaa somessa

Tällä kertaa musiikkinostona toimii Ohiosta musamaailman tietoisuuteen pompannut duo nimeltä Osi and the Jupiter vuonna 2021 ilmestyneen albuminsa Stave kanssa.

Kun muutama artikkeli sitten oli puhetta suovelhomusasta, tämä henkisesti hieman samanlainen, mutta musiikillisesti täysin erilainen bändi menee omien sanojensa mukaan metsä- ja neofolk-kategorioihin. Kuitenkin nuo ovat oikein osuvat kuvaukset tällaiselle pääosin akustiselle leirinuotiomusiikille, johon mukavat lisämausteet ja omaperäinen kansitaide luovat omanlaisensa erikoisen tunnelman.

Stave kokonaisuutena on siitä hieman kaksijakoinen, että yllättävänkin iso osa kappaleista kallistuu instrumentaalimenon ja ambientin puolelle. Näissä biiseissä on melko mystinen ja jopa jännällä tavalla uhkaavakin fiilis välillä. Tästä huolimatta levystä huokuu yleisesti todella seesteinen, lohdullinen ja hieman melankolinenkin tunnelma. Tietynlainen metsäinen ja vuorimainenkin aura tämän julkaisun ympärillä pyörii myös.

Lisäksi äänimaailma on lämmin ja mukavan luonnollinen suurimman osan ajasta, instrumentteja on käytetty toimivasti (iso plussa sellon käytöstä) ja laulu on juuri tällaiseen musiikkiin sopivaa.

Omat suosikkini sisällöstä ovat hauskaa soitantoa sisältävä Folk of the Woods, utuinen ja leijuva Inner Flame, sekä hieman yllätyksenä vauhdikkaampaa menoa esittelevä In Death (Carry Me Home).

Ainoa varsinainen kompastuskivi levyllä on mielestäni kokonaisuus. Se tuntuu hyvästä meiningistä huolimatta hieman rikkonaiselta. Mietinkin sitä, miten homma toimisi jos kappaleet olisivat vaikka jaettu kahdeksi selkeäksi osioksi tai vaihdettu hieman niiden järjestystä? Nyt ehkä hypitään pikkaisen liikaa jutusta toiseen.

Tästä huolimatta Stave on mielenkiintoinen julkaisu, jonka parissa fiilistellessä ajantaju varmasti onnistuu katoamaan.

Siinä missä allekirjoittaneen tunnelmointimusat ovat olleet viime vuosina vähän liikaakin kallellaan dungeon synthiin, Einar Selvikin tuotoksiin (plus hänen musiikillisiin perillisiinsä), Osi and the Jupiterin omanlaisensa fiilistely on tervetullutta vaihtelua ainakin tämän herran levylautaselle. Kannattaa tsekata myös bändin muut julkaisut!

– K.Leijala

spot_img