Osi and the Jupiter – Stave (2021)

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Asagraum – Veil of Death, Ruptured (2023)

Asagraum ponnisti vuonna 2017 Alankomaista ja Norjasta mustan metallin...

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Tällä kertaa musiikkinostona toimii Ohiosta musamaailman tietoisuuteen pompannut duo nimeltä Osi and the Jupiter vuonna 2021 ilmestyneen albuminsa Stave kanssa.

Kun muutama artikkeli sitten oli puhetta suovelhomusasta, tämä henkisesti hieman samanlainen, mutta musiikillisesti täysin erilainen bändi menee omien sanojensa mukaan metsä- ja neofolk-kategorioihin. Kuitenkin nuo ovat oikein osuvat kuvaukset tällaiselle pääosin akustiselle leirinuotiomusiikille, johon mukavat lisämausteet ja omaperäinen kansitaide luovat omanlaisensa erikoisen tunnelman.

Stave kokonaisuutena on siitä hieman kaksijakoinen, että yllättävänkin iso osa kappaleista kallistuu instrumentaalimenon ja ambientin puolelle. Näissä biiseissä on melko mystinen ja jopa jännällä tavalla uhkaavakin fiilis välillä. Tästä huolimatta levystä huokuu yleisesti todella seesteinen, lohdullinen ja hieman melankolinenkin tunnelma. Tietynlainen metsäinen ja vuorimainenkin aura tämän julkaisun ympärillä pyörii myös.

Lisäksi äänimaailma on lämmin ja mukavan luonnollinen suurimman osan ajasta, instrumentteja on käytetty toimivasti (iso plussa sellon käytöstä) ja laulu on juuri tällaiseen musiikkiin sopivaa.

Omat suosikkini sisällöstä ovat hauskaa soitantoa sisältävä Folk of the Woods, utuinen ja leijuva Inner Flame, sekä hieman yllätyksenä vauhdikkaampaa menoa esittelevä In Death (Carry Me Home).

Ainoa varsinainen kompastuskivi levyllä on mielestäni kokonaisuus. Se tuntuu hyvästä meiningistä huolimatta hieman rikkonaiselta. Mietinkin sitä, miten homma toimisi jos kappaleet olisivat vaikka jaettu kahdeksi selkeäksi osioksi tai vaihdettu hieman niiden järjestystä? Nyt ehkä hypitään pikkaisen liikaa jutusta toiseen.

Tästä huolimatta Stave on mielenkiintoinen julkaisu, jonka parissa fiilistellessä ajantaju varmasti onnistuu katoamaan.

Siinä missä allekirjoittaneen tunnelmointimusat ovat olleet viime vuosina vähän liikaakin kallellaan dungeon synthiin, Einar Selvikin tuotoksiin (plus hänen musiikillisiin perillisiinsä), Osi and the Jupiterin omanlaisensa fiilistely on tervetullutta vaihtelua ainakin tämän herran levylautaselle. Kannattaa tsekata myös bändin muut julkaisut!

– K.Leijala

spot_img