Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Aiheeseen liittyvää

Aikamatka suoraan 80-luvulle, Metal Force – Forget Your Dream

Pietarsaarelaisen suomihevin pioneeriorkesteri Metal Forcen vuonna 1987 äänitetty demokasetti...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Dharma Guns sukeltaa painajaisiin uudella Twin Peaks -henkisellä singlellään

Skandinavian action rock -bändi Dharma Guns on julkaissut uuden singlen The Vipers....

Jaa somessa

Juutalaisnaisten vastarintatoiminta Puolan getoissa oli laajamittaista ja rohkeaa – Hätkähdyttävä tietokirja tuo päivänvaloon toisen maailmansodan unohdetut sankarit

Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset (Gummerus) kertoo Puolan getoissa toisen maailmansodan aikana toimineesta vastarintaverkostosta. Se koostui juutalaisnaisista, jotka salakuljettivat aseita, tiedustelivat ja vakoilivat, kaivoivat bunkkereita ja toteuttivat sabotaasioperaatioita oman henkensä uhalla. Bestsellerlistoille Yhdysvalloissa nousseen tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Päivien valo -tietokirja
Tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Vastarintanaiset olivat joutuneet todistamaan läheistensä julman kuoleman eikä heillä ollut enää menetettävää. Päivien valo seuraa naisia henkeäsalpaavan vaarallisissa tehtävissä, onnistumisissa ja pidätyksissä. Se vie lukijan keskitysleireille ja onnekkaimpien kohdalla myös sodanjälkeisen aikaan. Yksi selvinneistä on natsivankilasta pakenemaan onnistunut Renia Kukielka, joka oli sodan syttyessä vain 15-vuotias. Keskiluokkaisessa perheessä kasvaneesta teinitytöstä sukeutui sodan painajaisten keskellä Vapaus-ryhmän kuriiri, joka hyödynsi “puolalaista ulkonäköään” sekä kielitaitoaan ja salakuljetti muun muassa rahaa, ruokaa, lääkkeitä ja aseita.

Päivien valo -teoksen kirjoittanut Judy Batalion on taidehistorian tohtori, kirjailija ja käsikirjoittaja. Kanadassa kasvaneen ja nykyään New Yorkissa asuvan kirjailijan puolalaiset isovanhemmat selvisivät holokaustista, ja lapsena häntä ympäröivät tarinat natseja paenneiden juutalaisten kärsimyksistä.

“Puolanjuutalainen vastarintaliike osallistui aseellisiin taisteluihin, tuhosi natseja ja pelasti juutalaisia, mutta saavutukset jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi. Heidän toimintansa oli silti laaja-alaisempaa ja järjestelmällisempää kuin olin osannut kuvitellakaan, ja paljon vaikuttavampaa kuin mitä lapsuuteni holokaustitarinoissa oli kerrottu. Aseistautuneita juutalaisia vastarintaryhmittymiä toimi yli yhdeksässäkymmenessä itäeurooppalaisessa getossa”, Batalion kirjoittaa.

spot_img