Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Jaa somessa

Juutalaisnaisten vastarintatoiminta Puolan getoissa oli laajamittaista ja rohkeaa – Hätkähdyttävä tietokirja tuo päivänvaloon toisen maailmansodan unohdetut sankarit

Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset (Gummerus) kertoo Puolan getoissa toisen maailmansodan aikana toimineesta vastarintaverkostosta. Se koostui juutalaisnaisista, jotka salakuljettivat aseita, tiedustelivat ja vakoilivat, kaivoivat bunkkereita ja toteuttivat sabotaasioperaatioita oman henkensä uhalla. Bestsellerlistoille Yhdysvalloissa nousseen tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Päivien valo -tietokirja
Tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Vastarintanaiset olivat joutuneet todistamaan läheistensä julman kuoleman eikä heillä ollut enää menetettävää. Päivien valo seuraa naisia henkeäsalpaavan vaarallisissa tehtävissä, onnistumisissa ja pidätyksissä. Se vie lukijan keskitysleireille ja onnekkaimpien kohdalla myös sodanjälkeisen aikaan. Yksi selvinneistä on natsivankilasta pakenemaan onnistunut Renia Kukielka, joka oli sodan syttyessä vain 15-vuotias. Keskiluokkaisessa perheessä kasvaneesta teinitytöstä sukeutui sodan painajaisten keskellä Vapaus-ryhmän kuriiri, joka hyödynsi “puolalaista ulkonäköään” sekä kielitaitoaan ja salakuljetti muun muassa rahaa, ruokaa, lääkkeitä ja aseita.

Päivien valo -teoksen kirjoittanut Judy Batalion on taidehistorian tohtori, kirjailija ja käsikirjoittaja. Kanadassa kasvaneen ja nykyään New Yorkissa asuvan kirjailijan puolalaiset isovanhemmat selvisivät holokaustista, ja lapsena häntä ympäröivät tarinat natseja paenneiden juutalaisten kärsimyksistä.

“Puolanjuutalainen vastarintaliike osallistui aseellisiin taisteluihin, tuhosi natseja ja pelasti juutalaisia, mutta saavutukset jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi. Heidän toimintansa oli silti laaja-alaisempaa ja järjestelmällisempää kuin olin osannut kuvitellakaan, ja paljon vaikuttavampaa kuin mitä lapsuuteni holokaustitarinoissa oli kerrottu. Aseistautuneita juutalaisia vastarintaryhmittymiä toimi yli yhdeksässäkymmenessä itäeurooppalaisessa getossa”, Batalion kirjoittaa.

spot_img