Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset

Aiheeseen liittyvää

Kansainvälinen tanssin päivä herättää Suomen eloon tanssin taian kautta

Kansainvälistä tanssin päivää juhlistetaan ympäri Suomea monipuolisilla esityksillä ja tapahtumilla.

PROBLEMS?: Singles 1978-1983 (Stupido Twins TWINLP278) 2024

Kyllähän kaikki nyt ainakin nuo A-puolen biisit ovat kuulleet. Neljä ensimmäistä biisiä on ainakin klassista suomipunkkia, Ei tää lama päähän käy, Häirikkö oon, Tapan aikaa ja Tahdomme tilaa. Tietty se viideskin eli suurin hittinsä Katupoikien laulu; sitä ei tosin oikein enää jaksa kuunnella, sitä kuuli silloin ilmestyessään jo koko ajan ja vieläkin ihan kiitettävästi.

TEOS 2024 -tapahtuma siirtyy toukokuulle ja laajentaa valokuvataiteeseen

TEOS 2024 esittelee yli tuhat nykytaideteosta Helsingissä ja laajentaa tarjontaansa valokuvataiteeseen. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden taidekokoelman aloittamiseen tai sen laajentamiseen.

Monipuolista taidetta Helsingin juhlaviikoilla: Tanssia, klassikot ja basson voimaa

Monitaiteelliset Helsingin juhlaviikot esittelevät Akram Khanin tanssiteoksen ja Esa-Pekka Salosen johtaman sinfoniaorkesterin.

Arppa, Kaseva ja kirjafestarit – Tampere-talon ohjelmaa loppuvuodelle

Marras-joulukuun vaihteessa Tampere-talo täyttyy kirjallisuuden ja suomihittien ystävistä.

Jaa somessa

Juutalaisnaisten vastarintatoiminta Puolan getoissa oli laajamittaista ja rohkeaa – Hätkähdyttävä tietokirja tuo päivänvaloon toisen maailmansodan unohdetut sankarit

Päivien valo – Hitlerin gettojen vastarintanaiset (Gummerus) kertoo Puolan getoissa toisen maailmansodan aikana toimineesta vastarintaverkostosta. Se koostui juutalaisnaisista, jotka salakuljettivat aseita, tiedustelivat ja vakoilivat, kaivoivat bunkkereita ja toteuttivat sabotaasioperaatioita oman henkensä uhalla. Bestsellerlistoille Yhdysvalloissa nousseen tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Päivien valo -tietokirja
Tietokirjan elokuvaoikeudet on myyty Steven Spielbergille.

Vastarintanaiset olivat joutuneet todistamaan läheistensä julman kuoleman eikä heillä ollut enää menetettävää. Päivien valo seuraa naisia henkeäsalpaavan vaarallisissa tehtävissä, onnistumisissa ja pidätyksissä. Se vie lukijan keskitysleireille ja onnekkaimpien kohdalla myös sodanjälkeisen aikaan. Yksi selvinneistä on natsivankilasta pakenemaan onnistunut Renia Kukielka, joka oli sodan syttyessä vain 15-vuotias. Keskiluokkaisessa perheessä kasvaneesta teinitytöstä sukeutui sodan painajaisten keskellä Vapaus-ryhmän kuriiri, joka hyödynsi “puolalaista ulkonäköään” sekä kielitaitoaan ja salakuljetti muun muassa rahaa, ruokaa, lääkkeitä ja aseita.

Päivien valo -teoksen kirjoittanut Judy Batalion on taidehistorian tohtori, kirjailija ja käsikirjoittaja. Kanadassa kasvaneen ja nykyään New Yorkissa asuvan kirjailijan puolalaiset isovanhemmat selvisivät holokaustista, ja lapsena häntä ympäröivät tarinat natseja paenneiden juutalaisten kärsimyksistä.

“Puolanjuutalainen vastarintaliike osallistui aseellisiin taisteluihin, tuhosi natseja ja pelasti juutalaisia, mutta saavutukset jäivät kuitenkin suhteellisen pieniksi. Heidän toimintansa oli silti laaja-alaisempaa ja järjestelmällisempää kuin olin osannut kuvitellakaan, ja paljon vaikuttavampaa kuin mitä lapsuuteni holokaustitarinoissa oli kerrottu. Aseistautuneita juutalaisia vastarintaryhmittymiä toimi yli yhdeksässäkymmenessä itäeurooppalaisessa getossa”, Batalion kirjoittaa.

spot_img