Olli Mustosen konsertissa teokset puhuttelevat kuulijaa

Aiheeseen liittyvää

PETRI LAHTI: Hanoi Rocks päivä päivältä 1979-2024 (Readme.fi) 2024

Viime vuonna ilmestyi vastaava teos Hurriganesista ja varsin mielenkiintoinen sekin oli. Tämä on sitten vieläkin kiinnostavampi teos, koska Hanoin uraa tuli seurattua ekasta sinkusta ja Soundin Homo-Makkonen-otsikosta (1/1981) lähtien. Lehtileikkeitäkin on sen verran, että nämä suomalaiset, suurimmaksi osaksi tyhjänpäiväiset, mitä tässäkin on mainittu, ovat aika tuttuja.

Punk-yhtye Crackwhore iskee jälleen – Uusi single ”War on Drugs”

Punk-yhtye Crackwhore on iskenyt jälleen, julkaisten kiistanalaisen ja aikaa kuvaavan singlen "War on Drugs". Nyt ja tässä on musiikkimaailman puhutteleva uutuus, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Verdin Requiem ja Rocklegendoja Tampere-talossa Keväällä

Tampere-talon kevät houkuttelee musiikin ystäviä Verdin teoksella ja legendaarisilla rockartisteilla. Kansainvälinen ja kotimainen musiikkielämys tarjoaa kaikea oopperasta rockiin.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Turun filharmonisen orkesterin Mustonen & Saint–Saëns -konsertissa 2.–3.3. klo 19 Konserttitalossa nautitaan lavan täydeltä taiteellisen johtajan Olli Mustosen taidoista. Mustonen on suunnitellut johtamansa konsertin ohjelmiston, ja esiintyy lisäksi pianosolistina.

Illan aloittaa Anatoli Ljadovin fantastinen scherzo Kikimora. Kikimora on slaavilaisen kansanperinteen ilkeä haltijatar.

Olli Mustonen

”Kikimora on fantastinen kappale! Siinä on maaginen tunnelma”,

Olli Mustonen sanoo.

Seuraavaksi kuullaan Camille Saint-Saënsin romanttinen pianokonsertto numero 2 Mustosen tulkintana. Saint-Saënsilla on viisi pianokonserttoa, joista konsertissa kuultava on tunnetuin ja keskeisin. Saint-Saëns oli myös taitava pianisti itsekin.

Saint-Saënsin konsertto on minulle läheinen ja rakas ja koen, että se sopii hyvin konserttiin. Konserton ensimmäinen osa on hidas ja jykevä, vaikuttava ja vakava. Toisena osana on aivan käsittämättömän hauska scherzo. Finaali on hurja tarantella, jonka keskijaksossa piano menee suorastaan hypnoosiin, ja toistaa trillejä. Samaan aikaan orkesteri soittaa hienoja sointuja.

Toisella puoliskolla kuullaan Sergei Prokofjevin toinen sinfonia. Prokofjev on säveltäjänä tunnettu ja suosittu, mutta sinfonia on harvinainen ja vähän soitettu Suomessa.

”Sinfonia on todella hurja, ehkä Prokofjevin hurjin teos. Se on edelleen kappale, joka herättää kauhistusta, mutta se on samalla aivan huikea! Sinfoniassa on valtavasti nuotteja, ja tulee melkein olo, että soitetaan kolmea sinfoniaa yhtä aikaa. Teoksen soinnillinen maailma on uskomattoman kiehtova.”

Konsertin ohjelman rakentaminen on Mustosen mukaan kuin illallismenun teko: pitää olla teoksia yhdisteleviä elementtejä, mutta myös kontrastia teosten välillä.

”Ohjelmaan tarvitaan valoa sekä varjoa ja raskautta sekä keveyttä, jotta tulee hyvä balanssi. Minulle on tärkeää, että jokainen teos puhuttelee kuulijaa voimakkaasti. Jotkut teokset ovat rakastettuja klassikoita, ja toisaalta on tärkeä antaa yleisölle tilaisuus saada uusia suosikkeja.”

Olli Mustonen on Turun filharmonisen orkesterin taiteellinen johtaja. Vuodesta 2023 hänet on kutsuttu Lapin kamariorkesterin päävierailijaksi. Viime kausilla Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, orkesterin, New Yorkin Filharmonikkojen sekä Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin solistina. 

Mustosen persoonassa toiminta kapellimestarina, pianistina ja säveltäjänä yhdistyy kokonaisvaltaiseksi muusikkoudeksi harvinaisella tavalla. Mustonen on palkittu Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla ja Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitalilla. Vuonna 2019 Mustonen sai Hindemith-säätiön joka toinen vuosi jakaman Hindemith-palkinnon.

  • Mustonen & Saint-Saëns to ja pe 2.–3.3. klo 19 Turun konserttitalossa. Liput 27,50 | 22,50 | 10,50 €.

Lähde Turun filharmoninen orkesteri

spot_img