Art Odyssey 2021 – taidematka avaruuden etäisyyksiin ja mielen syvyyksiin

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #30: Apulanta – Ehjä

Vuosi oli 1996 ja maailma muuttui paljon, teinit eivät. Yhdeksänkymmentä luvun alun laman huippu alkoi hieman tasoittua, tosin seurauksista kärsitään vielä tänäkin päivänä. Talouden lisäksi lamalla oli suuri vaikutus myös kulttuuriin ja yleiseen ilmapiiriin, niin hyvässä kuin pahassa.

Laulu-Miehet juhlistaa 110 vuotta kutsuen uusia säveltaiteilijoita

Suomen tunnettu mieskuoro Laulu-Miehet juhlistaa 110-vuotista historiaansa kutsumalla kuusi uutta säveltaiteilijajäsentä.

Särkänniemen kesä käynnistyy Cyan Kicksin tahdissa

Särkänniemen huvipuiston kesäkausi alkaa 30.4. Cyan Kicks esiintyy vappupäivänä ja uusi Retro-pelihalli avautuu toukokuussa.

Pienen herrasmiehen kirjan uudistettu painos – Elämäntaitoja arkeen

Virve Obolgogianin tietokirja Pienen herrasmiehen kirja tarjoaa lukijalle arjen tilanteisiin soveltuvia käyttäytymisohjeita.

Pekka Kytömäelle Tampereen kirjallisuuspalkinto

Pekka Kytömäki palkittiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla teoksellaan 'Historian pienmiehiä'.

Jaa somessa

Art Odyssey 2021 on science fictionista innoituksensa saanut kirja- ja näyttelykokonaisuus, joka esittelee kahdeksan nykytaiteilijan (Lauri Astala, Petri Eskelinen, Roland Persson, Joseph Popper, Tiina Raitanen, Kimmo Schroderus, Magnus Wallin ja Charlotta Östlund) scifi-henkisiä videoteoksia ja veistoksia.

Uutuuskirja esittelee Serlachius-museoiden vaikuttavan ja arvoituksellisen Art Odyssey 2021 -näyttelyn upeina kuvina, ja se sisältää science fictionin ja taiteen leikkauspisteitä tutkivia esseitä sekä scifi-kirjallisuuden legendan, Jeff VanderMeerin haastattelun.

Installaatio Art Odyssey 2021 -näyttelystä
Installaatiokuva Art Odyssey 2021 -näyttelystä. Kuva: Arttu Kokkonen

Maineikkaan Tähtivaeltaja-blogin scifi-asiantuntijat Jukka Halme ja Aleksi Kuutio pohtivat yhteisartikkelissaan science fiction -kuvaston ja todellisuuden yhteyksiä sekä analysoivat kirjan taiteilijoita ja heidän teoksiaan tieteisfiktion näkökulmasta.

Palkittu tieteiskirjailija Anni Kuu Nupponen (mm. Nainen ja Kuningas, Vaskikirjat, 2009) tutkii esseessään science fictionin konventioita kirjallisuudessa ja elokuvissa ja kytkee sen historian länsimaisen sivistyksen alkulähteille aina Homerokseen asti.

Taiteilija ja Art Odyssey 2021 -näyttelyn toinen kuraattori Petri Eskelinen pohtii omassa artikkelissaan nykytaiteen merkitystä tulevaisuuden kuvana ja sen katalyyttinä. Kuvanveistäjä ja toinen kuraattori Kimmo Schroderus taustoittaa näyttelyn syntyprosessia ja siihen vaikuttaneita tekijöitä teoksen esipuheessa.

Art Odyssey 2021 (Parvs, 2021)
Kirjoittajat: Petri Eskelinen, Jukka Halme, Aleksi Kuutio, Anni Kuu Nupponen, Kimmo Schroderus, Jeff VanderMeer
96 sivua
Kielet: suomi ja englanti

Art Odyssey 2021 -näyttely on esillä Serlachius-museo Göstassa Mäntässä 17.4.2022 asti.

Lähde Kustannusosakeyhtiö Parvs

spot_img