Howard Smithin taidetta esille näyttelyissä Yhdysvalloissa ja EMMAssa

Aiheeseen liittyvää

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: X-Rust Organization

Oikeastaan X-Rust on enemmän konemusiikki-järjestö kuin varsinainen levymerkki, mutta ovat julkaisseet sen verran vakuuttavan määrän elektronista musiikkia vinyylinä että kuuluu myös tähän sarjaan ehdottomasti! Kalle Karvanen ja Eemeli Lehto vastailivat haastatteluuni järjestön edustajina Turusta.

Viikon Kovin Biisi: VKB 35/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record of My Life #35: Nine Inch Nails – The Downward Spiral (Nothing records 1994)

Tiedättehän ne albumit, joita ei tarvitse edes laittaa soimaan ja silti se musiikki soi alitajunnassa ja lyriikat tulee vahvasti ajatuksiin, koska olet kuunnellut levyä niin paljon oikeassa herkkyyskaudessa ja ajassa? Minulle Nine Inch Nailsin The Downward Spiral on juuri sellainen. Harvemmin sitä enää kuuntelen, mutta levyn kansikuva ja tunnelmat palaavat mielen looppailuun usein.

Wintersun – Time II

Wintersunin Time II:sta onkin odotettu kuin Chinese Democracya. Wintersun...

Mikko Rautiainen pyrkii Guinnessin maailmanennätykseen

Mikko Rautiainen tavoittelee Guinnessin maailmanennätystä Holland’s Got Talent -ohjelmassa yhdistämällä komiikan ja nenähuilunsoiton hollantilaisiin klassikoihin.

Jaa somessa

Amerikkalaistaiteilija Howard Smithin retrospektiivinen näyttely avautuu Yhdysvalloissa vuonna 2025. Näyttely esittelee hänen monipuolista taidettaan ja muotoiluaan.

Howard Smith (1928, New Jersey – 2021, Fiskars) oli amerikkalaissyntyinen taiteilija ja muotoilija, joka eli ja työskenteli suurimman osan elämästään Suomessa. Kalifornian Palm Springsin taidemuseossa järjestettävän näyttelyn tarkoituksena on kasvattaa Smithin tunnettuutta Yhdysvalloissa, jossa hänen monipuolinen tuotantonsa on jäänyt suhteellisen vähälle huomiolle. Nyt etsitään yksityishenkilöiden omistamia teoksia lainaan, erityisesti kollaaseja, tekstiiliteoksia ja 1960-luvun varhaistuotantoa.

Smith asui lähes yksinomaan Suomessa 1960-luvulta lähtien ja hänen panoksensa suomalaiselle kuvataiteen ja muotoilun kentälle on ollut merkittävä. Hän tuli tunnetuksi selkeästä, graafisesta muotokielestään ja kirkkaista väreistään. Smith liikkui saumattomasti sekä muotoilun että kuvataiteen eri alueilla ja mittakaavoissa. Hän hyödynsi muotoiluajatteluaan työskennellessään eri tekniikoiden ja materiaalien parissa, ja toisaalta sovelsi maalaustensa ja grafiikkansa visuaalista kieltä käytännön suunnitteluun. Muotoilijana Smith tunnetaan erityisesti tuotannostaan Vallilalle ja Arabialle. Smithin 1960-luvun lopulta lähtien suunnittelemat kuosit nousivat nopeasti Vallilan tunnetuimmiksi, ja osa näistä painokankaista on edelleen tuotannossa. Arabialla hänet tunnetaan erityisesti hänen keramiikkamallistoistaan ja -figuureistaan.

Palm Springsin taidemuseossa järjestettävä näyttely esittelee Howard Smithin tuotantoa laajasti niin ajallisessa kuin teknisessä mielessä. Esille on tulossa teoksia aina 1960-luvulta 2000-luvun alkuun saakka. EMMA toimii yhteistyössä museon kanssa tarjoamalla omaa asiantuntemustaan Smithistä ja hänen suhteestaan suomalaiseen taidekenttään. EMMAn kokoelmasta löytyy niin Smithin serigrafioita kuin suurikokoisia julkisia taideteoksia. Howard Smithin tuotantoa nähdään tulevaisuudessa myös EMMAssa nähtävässä yksityisnäyttelyssä.

Lähde Iris Suomi

spot_img