Diskopallomeri tuo koulunäytelmät nykyaikaan – Elina Kilkun kokoelma yläkoululaisille

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 35/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record of My Life #35: Nine Inch Nails – The Downward Spiral (Nothing records 1994)

Tiedättehän ne albumit, joita ei tarvitse edes laittaa soimaan ja silti se musiikki soi alitajunnassa ja lyriikat tulee vahvasti ajatuksiin, koska olet kuunnellut levyä niin paljon oikeassa herkkyyskaudessa ja ajassa? Minulle Nine Inch Nailsin The Downward Spiral on juuri sellainen. Harvemmin sitä enää kuuntelen, mutta levyn kansikuva ja tunnelmat palaavat mielen looppailuun usein.

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: X-Rust Organization

Oikeastaan X-Rust on enemmän konemusiikki-järjestö kuin varsinainen levymerkki, mutta ovat julkaisseet sen verran vakuuttavan määrän elektronista musiikkia vinyylinä että kuuluu myös tähän sarjaan ehdottomasti! Kalle Karvanen ja Eemeli Lehto vastailivat haastatteluuni järjestön edustajina Turusta.

Kellaribändit – keikkajärjestäjän kaksiteräinen miekka

Autotalleissa ja treeniksillä ryskää koko joukko potentiaalisia bändejä, jotka...

Arvostelussa Brazen Forgery – Karelia Suite

Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt metalliprojekti Brazen Forgery...

Jaa somessa

Elina Kilkun kokoelma Diskopallomeri tuo koulunäytelmät nykyaikaan. Se sisältää lähes sata tekstiä käsitellen nuoria koskettavia teemoja.

Elina Kilkun Diskopallomeri tuo koulunäytelmät nykyaikaan yli 20 vuoden teatteriammattilaisen kokemuksella. Kokoelma sisältää lähes sata tekstiä yläkoululaisille, käsitellen kaverisuhteita, koulumaailmaa ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja kuten mielenterveys ja sukupuoliroolit.

Mitä tapahtuu, kun teini nukahtaa koulussa ja joutuu jokaisen murrosikäisen painajaiseen? Voisiko internetiin soluttautua trolleja vastaan taisteleva anarkistijoukko?

Kaivatussa uudessa Diskopallomeri-kokoelmassa koulunäytelmät tuodaan tälle vuosituhannelle. Aiheina ovat kaverisuhteet, ihastuminen ja koulumaailma, mutta myös nuoria koskettavat yhteiskunnalliset teemat kuten mielenterveys, sukupuoliroolit ja taloudellinen eriarvoisuus.

Kirjailija, teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Elina Kilkun kokemuksen mukaan tuoreille koulunäytelmille on valtava tarve, sillä monet tällä hetkellä kierrossa olevat näytelmät ovat pääasiassa vanhentuneita ja siten varsin kaukana nuorten aidosta todellisuudesta.

Aiheina uutuusnäytelmissä ovat kaverisuhteet, ihastuminen ja koulumaailma, mutta myös nuoria koskettavat yhteiskunnalliset teemat kuten mielenterveys, sukupuoliroolit ja taloudellinen eriarvoisuus.

Lisäksi mukana on muun muassa eri tyylilajeja edustavia näytelmiä, koulun juhliin suunnattuja uskonnottomia esityksiä, esitystaidetta, kirjallisuuden lajeja, elokuvakliseitä, spoken wordia ja sananmuunnoksia.

Teatterin harrastaminen vahvistaa kasvavien lasten ja nuorten itsetuntoa ja opettaa työskentelemään pitkäjänteisesti yhteistä päämäärää kohti. Teatteri opettaa myös empatiaa, sillä toisen ihmisen kohtaloon eläytyminen avaa näkökulmia tavalla, johon mikään valistus ei koskaan tule pystymään. Näiden olennaisen tärkeiden tavoitteiden takia koululaisnäytelmien tulisi olla sellaisella tasolla, että ne kykenevät vastaamaan haasteeseen, Kilkku kertoo.

Mukana on lähes sata uutta näytelmää, joiden lyhyet tekstit sopivat esitettäväksi monenlaisissa tilanteissa oppitunneista juhliin.

Elina Kilkku on helsinkiläinen kirjailija ja teatteriohjaaja ja 2000-luvun esitetyimpiä suomalaisia näytelmäkirjailijoita. Hän on työskennellyt monipuolisesti nuorten teatteri-ilmaisun parissa ja kirjoittanut useita suosittuja lasten- ja nuortennäytelmiä. Diskopallomeri on Kilkun 12. kirja.

Lähde Kustannusosakeyhtiö Otava

spot_img