Ahven-yhtyeen paluu

Aiheeseen liittyvää

Emotion Visa: Rumpalit

Jatkumona viime viikon visalle, myös rumpalit saavat nyt osansa....

THE MEMBERS: The Sound Of The Suburbs/Working Girl (Anglocentric AGC 100066) 7″ 2023

The Members täytti 45 vuotta, vaikka se oikeammin taisi tapahtua jo pari vuotta sitten ja eka levytyskin on vuodelta 1977, mutta koelevythän tästä tulivatkin jo viime vuonna. Niin, vuosien kunniaksi Angloc. julkaisi sinkkuna bändin suurimmat hitit.

Tuomas Myllylä – Pakanat (2018)

Vuosi on 916 ja nuori Ari Halikko joutuu elämänsä kovimpaan paikkaan, kun kahden suvun välinen riita eskaloituu. Tämän seurauksena Hyypiät murhaavat hänen perheensä ja talokin poltetaan. Ari on lähellä päästä hengestään myös, mutta Olaf Idänmatkaaja haluaa pojan itselleen palkkiona avustaan tuhotöissä.

Emotion Visa: Euroviisut

Jollekin seuraava visa on helppo, toiselle hyvin vaikea. Kokeile...

Emotion Visa: Kitaristit

Skenepisteitä taas jaossa. Testaa alta tietämyksesi kitaristeista ja heidän...

Jaa somessa

Ahven tekee comebackin

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Ahvenen musiikkityylinä on melodinen ja välillä kokeilevahko rock. Tekstit ovat usein tarinoita ihmiskohtaloista suomalaisessa pikkukaupungissa, mutta universaalisti samaistuttavia. Monen kappaleen kohdalla et kuitenkaan todennäköisesti toivoisi löytävän itseäsi tai läheistäsi Ahvenen laulun päähenkilön kengistä.

Kappaleet muodostavat tarinan

Ahven - Kuningas
Kuningas-singlen packshot

Ahven-yhtye on tehnyt erittäin kattavan saatteen, jossa kappaleet ovat numeroituna suositeltuun kuuntelujärjestykseen. Tälle perusteluna, että tämä kappaleiden muodostama tarina alkaa kaupungin joen ylittävän sillan alta (A-rapun kolumnisti) ja päätyy samaisen sillan alle (Kuningas). Välissä seikkaillaan lähimetsissä särkyneiden
unelmien aiheuttaman turhautumisen ylitettyä itsehillinnän, seurataan kasvutarinaa ja äimistellään tekopyhästi maailman menoa auton taustapeilistä.

Joskus musiikin arviointi on samaan aikaan sekä erittäin vaikeaa että helppoa ja täsmälleen tämä tilanne on päällä minulla juuri nyt. Yhtye tekee kattavalla saatteellaan elämäni erittäin helpoksi ja pääsen arviossani hyvin helpolla tilanteeseen, jossa lainailen yhtyeen omaa saatetta, koska allekirjoitan heidän omat näkemyksensä täysin. Mutta entä se oma osuuteni tähän arvioon? Mitä mieltä itse olen tästä artistista? Minkälaisia ajatuksia minulle tästä herää?

Matka Ahvenen kanssa

Koitan kasata ajatuksiani ja saattaa lukijat samalle matkalle, jolle Ahven-yhtye minut saatteli, eli esittelen kappaleet heidän itse suosittelemassa järjestyksessä, videolinkkien kera:

A-rapun kolumnisti

Salmiakkia tälle herralle

Lintu ja koira

Hiekkakakkutyttö

Kuningas

Vahva kokonaisuus

Tämän kokonaisuuden pilkkominen osiin ja biisi biisiltä läpikäynti on mielestäni tarpeetonta, kun kyse on näin hyvästä kokonaisuudesta. Pääpiirteittäin voin toki mainita, että bändi osaa säveltää, soittaa, sovittaa ja sanoittaa sekä samaan aikaan myös nauraa itselleen (Kuningas). YUP:n toki tässä yhteydessä mainitsen, koska kuulen vaikutteita sekä sävelessä, sanomassa, että rytmin käsittelyssä. Toki tässäkin voin olla väärässä, mutta siitä huolimatta tuon näkemykseni esiin.

Jäin seurailemaan kappaleiden sointukulkuja ja mieleeni muistui se, kun kuulin ensimmäistä kertaa elämässäni David Gilmourin 70-luvun alun Pink Floyd -kitarasooloja. Kuulin mielessäni, että mihin suuntaan Gilmour on melodiaansa viemässä, mutta melko useasti huomasin olleeni väärässä. Niin kävi myös Ahven-yhtyeen sävelkuluissa.

Muistiinpanot

Ja vaikka kuinka koitan lisätä tähän jotain järkevää lisäanalyysia, niin palaan aina uudelleen ensikuuntelustani tekemiin muistiinpanoihin, jotka vasten kaikkia vaistojani julkaisen sellaisenaan tässä yhteydessä.

A-rapun kolumnisti:
• ensikuuntelun ensisekunnit tuovat mieleeni shamaanihenkisen noitarumpumeiningin
• hypnoottinen vaikutus, jään vain kuuntelemaan ja minkäänlainen analysointi ei käy nyt mielessäkään. Prostituoitu rakastui jälleen asiakkaaseensa
... ja perään analyysini Salmiakkia tälle herralle -biisistä:
• soul-henkistä
• loistavat soittajat, huhhuh
• moniulotteista ja polveilevaa...

Tässä kohtaa lopetin analysoinnin ja aloin nauttimaan matkasta. Paras asia, mitä minä tälle kokonaisuudelle voin tehdä, on ilmoittaa, että minäkin tykkään heistä ja kannustan muitakin kuuntelemaan kappaleet bändin itse suosittelemassa järjestyksessä.

Linja pitää

On vielä todettava, kuinka hienon matkan yhtye on kulkenut päätyäkseen nykypisteeseen. Kaveriporukka perusti yhtyeen 90-luvun Jämsässä ja saivat homman toimimaan, nauttien jonkinlaista suosiotakin. Sitten elämä on vienyt jokaista hiukan eri ilmansuuntaan ja kuin ennalta sovitusti, vuonna 2021 täsmälleen sama porukka kasaa homman uudelleen. Tällä välin maailma on ennättänyt muuttua, mutta bändi on pysynyt linjassaan.

Yksi asia jäi kuitenkin harmittamaan. Miksen ole kuullut heistä jo ensimmäisen tulemisen aikoihin?

Ahvenessa soittavat:

Sami Frosterus (kitara, taustalaulu)
Kalle Kauppinen (rummut)
Ville Levaniemi (laulu, kitara)
Vesa Savio (basso, taustalaulu)

– K. Lukkarila

Ahven Spotifyssä: https://open.spotify.com/artist/6aqXBpc18wJaNGl9ygCLN6
Instagramissa: https://www.instagram.com/ahven_verkossa/
Facebookissa: https://www.facebook.com/ahvenverkossa

spot_img