Antonella Gambotto: Pimennys – Itsemurhamuistelmat

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Epämmattimainen mestari Jake Luupää sooloili toisen metallisinglensä

Emotion Zinen jo lähes vakiovieraaksi kutsuttava Jake Luupää on...

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

The Record Of My Life #31: THE CLASH – Cut The Crap (CBS 26601) 1985

Tämä nyt ei todellakaan ole elämäni levyjä, mutta päätin...

Jaa somessa

Kirjailija ja toimittaja Antonella Gambotton teos Pimennys – Itsemurhamuistelmat julkaistiin jo kaksikymmentä vuotta sitten, mutta se on oikeastaan aina ajankohtainen.

Vaikka Antonella Gambotton (nykyisin Gambotto-Burke) Pimennyksen tapahtumat ja aikajana sijoittuvat tällä hetkellä menneisyyteen ja toiselle puolelle maapalloa lähinnä, tätä suomennosta lukiessa väkisinkin ajattelee meidänkin pohjoista kansaa mielenterveys- ja päihdeongelmineen, sekä itsemurhatilastoineen ihan nykypäivänäkin.

Kirjoittaja on menettänyt vuosien aikana yhdeksän lähimmäistään oman käden kautta. Tämä toimii viitekehyksenä monitahoiseen analyysiin, joka käsittelee pääteemoinaan eri perspektiiveistä itsemurhaa, kuolemaa ja hänen usean rakkaansa viimeisiä hetkiä. Myös henkilökohtainen suru, elämän perimmäinen tarkoitus, sekä ilon ja vihan tunteet ovat vahvasti pinnalla.

Kuitenkin näistä tuskaisista aiheista huolimatta kirjasta huokuu todella suuri elämänjano. Tämä näkyy erityisesti lämminsydämisten muistojen, kaipuun ja vaikeiden asioiden käsittelyssä ajan kanssa. Prologina teokseen Anna-Leena Härkönen on kirjoittanut todella kauniit saatesanat. Hänhän julkaisi vuonna 2005 kirjan Loppuunkäsitelty, joka käsitteli hänen sisarensa itsemurhaa.

Gambotto-Burke kirjoittaa teoksessaan usein päiväkirjamaisesti. Välillä hän käy tiukkaa itsekriittistäkin monologia ja mukaan mahtuu myös paljon yleismaailmallista pohdiskelua, sekä eksistentiaalisia kysymyksiä. Kuten jokainen varmasti tietää, elämä osaa välillä heitellä melko rajusti. Luvuissa ilmaantuvat tunnepurkaukset ovat käsin kosketeltavia.

Ennen tätä kirjaa häneltä on julkaistu englanniksi romaani The Pure Weight of the Heart ja muun muassa haastattelukokoelmat Lunch of Blood, An Instinct for the Kill ja MOUTH. Näiden lisäksi hän on tehnyt pitkän uran journalistina, sekä kirjoittanut esimerkiksi New Musical Expressiin ja Soundsiin. Nykyään hän on tehnyt useamman teoksen äitiydestä hyvin arvosteluin.

Laajan kirjoitustaustan huomaa, sillä monipuolinen kielenkäyttö tuntuu suorastaan runoudelta välillä ja monine variaatioineen ilmaisu tempaa lukijan mukaansa. Välillä itselläkin meinaa sydän pakahtua tämän todella koskettavan ja erinomaisesti ilmaistun matkan varrella.

Jos olet kokenut menetyksiä, surua tai esimerkiksi kamppailet itse (tai lähimmäisesi) depression ja itsetuhoisuuden kanssa, Antonella Gambotto-Burken Pimennys – Itsemurhamuistelmat -teokseen kannattaa ehdottomasti tutustua. Mielestäni tämä kuuluu niihin opuksiin, jonka oikeastaan jokaisen pitäisi lukea. Kuten takakannessa sanotaan: ”Tärkein menetyksestä koskaan kirjoitettu kirja”.

Nämä sanat voin kyllä täysin allekirjoittaa.

– K.Leijala

Alkuteos: Eclipse – A Memoir of a Suicide
Sivumäärä: 286
Suomentaja: Lea Peuronpuro
Kustantaja: Like Kustannus

spot_img