Arvostelussa: Barbarian elokuva (Disney+)

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Asagraum – Veil of Death, Ruptured (2023)

Asagraum ponnisti vuonna 2017 Alankomaista ja Norjasta mustan metallin...

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

LongBlair Witch Projectista alkoi buumi, jossa pikkubudjetin kauhuelokuvat silloin tällöin niittävät mainetta, kasvattavat kassavirtoja ja saavat arvostelumenestystä. Barbarian on tällainen elokuva.

Sääli sinänsä, ettei se päässyt meillä teatterilevitykseen. Ei edes Areenalle, Netflixiin tai HBO:lle. Ainoastaan Disneylle. Tilanne taatusti tulee muuttumaan.

ohjaus: Zach Cregger

rooleissa: Georgina Campbell, Bill Skarsgård, Justin Long

Elokuva
BARBARIAN, Georgina Campbell, 2022. © 20th Century Studios /Courtesy Everett Collection

Barbarian lainailee monestakin alan klessikosta, mutta se on niin yllätyksellinen ja kekseliäs, että se liitää genrerajojen yläpuolella. Nainen työnhakumatkallaan turvautuu airbnb – asuntoon hotellien ollessa buukattuja.

Ilmenee että talossa on myös toinen vuokraaja, harmittoman oloinen mies. Hauskan viinihiprakkaisen tutustumisillan aikana ja jälkeen alkaa näkyä ja kuulua vinkkejä siitä että kaikki ei ole kohdallaan. Naisen työhaastattelun aikana mies lähtee tutkimaan kellariverstasta ja löytää salakäytävän. Sitä seuratessaan hän löytää pikkuisen tyhjän huoneen, jossa on ainoina esineinä videokamera telineellä ja sänky sekä patja jossa verta ja eritteitä. Käytävä jatkuu samalla kun se muuttuu maalattiaiseksi ja ,-seinäiseksi. Kamera kuvaa pimeydeksi muuttuvaa käytävää.

Elokuva

Tästä eteenpäin elokuva on täynnä outoja inhottavuuksia, yllätyksiä, jännitystä, splatteria ja ahdistavaa taistelua elämästä. Elokuvan nerokkuus piilee kauhussa joka muodostuu siitä, että katsoja tietää, että häntä manipuloidaan uuteen yllätykseen, eikä odottamattomia asioita voi ennakoida. Sellainenkin pikkujuttu, eli kun nainen saapuu vuokrapaikkaan on yö ja sataa.

Sitten kun hän päivällä lähtee työnhakuun, paljastuukin kadunvarsilta uhkaavia slummimaisia mörskiä, joita Detroitissa onkin. Vastakohta siinäkin. Kauhuelokuvan arkkityyppi on Halloween. Yöllä veitsi välähtää, melko simppeliä.

Tämän elokuvan juoni on sen suurin vahvuus. Pieneen budjettiin suhteutettuna missään ei näy ”halpoja” ratkaisuja. Tuntemattomat näyttelijät ovat loistavia, musiikki, lavastus/valaistusratkaisut toimivat ja itse kellariasukkaat ovat uskottavia.

Kuvaus toimii hyvin kun ajattelee että puolet elokuvasta tapahtuu lähes pimeässä ja ahtaissa tiloissa.Minulle elokuva sisälsi myös opetuksen. Kun petät kaverisi ja jätät heitteille, se on paljon pahempi asia kun tulla hirviön – omista syistään – tappamaksi.

En löytänyt mitään moitittavaa. Kauhuelokuvan kuuluu kauhistuttaa, koska elämä nykyään on niin turvattua. Yhdyn ylistäjien joukkoon.

5/5 tähteä ⭐⭐⭐⭐⭐

-P.Viitala

spot_img