Cunk on Earth: Philomena Cunk perustavanlaatuisten kysymysten äärellä

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Curimus – Garden of Eden

Nykypäivän death metal ja rässi ovat jääneet itselläni melkoisesti...

Jaa somessa

Voiko epäonnisen seksileikin seurauksena ahteriin juuttunut varhaisperuna olla kreikkalainen tragedia? Muun muassa tällaisia kysymyksiä Philomena Cunk pohtii uudessa Charlie Brookerin luomassa ja BBC:n tuottamassa satiirisessa historiaohjelmassa, jossa käydään läpi koko sivilisaation eri ajanjaksot luolamiehistä nykyiseen somemaailmaan. Puolen tunnin jaksoissa oleva sarja löytyy Netflixistä.

Diane Morganin loistavasti esittämä Philomena Cunk on parodiahahmo David Attenboroughin tyylisestä klassisesta juontajasta, joka elehtii käsillään, askeltaa usein ruutua kohti ja pohtii melko vakavasti dokumenteissa syntyjä syviä maailmanhistoriasta. Paitsi tästä ohjelmasta on vakavuus todella kaukana.

Cunk on Earthin haastattelutuokioista tulee oikeastaan mieleen lasten vilpittömät kysymykset aikuisille. Ne voivat olla todella absurdeja, mutta niissä kuitenkin piilee totuuden siementä. Cunk haastattelee aitoja eri alojen professoreita ja he tuntuvat ottavan Philomenan täysin tosissaan ainakin aluksi. Luultavasti asiantuntijoiden tapaamiset ovat järjestetty ihan virallisina, jotka kuitenkin kääntyvät yhtäkkiä melkoisiin mittasuhteisiin.

On erittäin hauskaa ja noloa yhtä aikaa, kun Cunk naama vakavana hiljentää naiiveilla kysymyksillään alansa huippututkijoita. Heidän eleensä, vaivaantuneisuus ja epäuskoiset ilmeet ovat todellakin näkemisen arvoisia kuultuaan sankarimme kysymyksiä. Kaikkiin niihin ei voi todellakaan vastata mitenkään järkevästi. Lisäksi mukana ohjelman sisällössä on myös Philomenan taustajoukot, eli omituisiin onnettomuuksiin joutuva ystävä Paul, New ageen hurahtanut äiti ja ex-kumppani Sean.

Jaksoissa ollaan yleisesti ihmiskunnan suurien kysymyksien äärellä. Alussa pohditaan jo mm. oliko Jeesus ensimmäinen cancel-kulttuurin julkkisuhri? Ovatko hieroglyfit emojeja? Keksivätkö roomalaiset anaalivalkaisun (vai kopioivatko he sen toisilta kulttuureilta)? Voiko yhdestä luolamaalauksesta Steven Spielberg tehdä parin tunnin elokuvan?

Vielä uskontoihin liittyen vapahtajan tulinen syntymä saa melko liekehtivät meiningit aikaan kirjaimellisesti ja kumpikohan on parempi opus: Raamattu vai Koraani?

Lisäksi modernimpaan aikaan liittyvissä jaksoissa spekuloidaan salaliitoilla, joihin liittyy esimerkiksi itsensä ampunut JFK, Youtube, ydinsodat, ilmastonmuutokset, internet ja tottakai kloonattu Hitler. Osansa saa myös noiden lisäksi vahvasti nykyajan somekulttuuri oikeastaan jokaisessa jaksossa. Loppua kohden aiheet käyvät myös omalla tavallaan hieman vakavemmiksi käsitellessä ihan päivänpolttavia ongelmia.

Earth on Cunk
Diane Morganin loistavasti esittämä Philomena Cunk on parodiahahmo David Attenboroughin tyylisestä klassisesta vakavasta dokumentti juontajasta. Paitsi tästä historiaohjelmasta on vakavuus todella kaukana.

Oma suosikkikohtani keskiajan harrastajana on toisessa jaksossa oleva Philomenan autenttinen huulitöräyttely aikakauden musiikista ja asiallisena eläytymisenä alkava esittely keskiaikaisista juhlista linnan salissa. Tämä saa lopulta aivan pähkähullut sfäärit. Varsinkin surrealistinen loppuosio on sellainen, että en ole aikoihin nauranut niin paljon. Kuvioihin kun ilmestyy leijuva Space Invader melko persoonallisten jätöksiensä kera.

Englantia osaamattomien harmiksi ohjelman kotimaiset tekstitykset eivät valitettavasti tarjoa parasta mahdollista laatua, sillä alkuperäisellä kielellä olevat monet hulvattomat sanaleikit menevät ohi katsojalta. Ongelma on klassinen, eli tiettyjä englanniksi olevia vitsejä tai sanontoja ei voi oikeastaan kääntää suoraan suomeksi. Esimerkiksi voi ottaa Camelotiin ja Marie Antoinetteen liittyvät hulvattomat kielikikkailut.

Kauttaaltaan Cunk on Earthin kaikki jaksot ovat erittäin hyviä ja juuri sopivan mittaisia täsmäiskuineen moniin aiheisiin. Jos pidät Sacha Baron Coenin jutuista, niin tämä Diane Morganin juhlaa oleva sarja iskee varmasti sinuun, sillä molemmilla ohjelmilla on pohjimmiltaan samanlainen perusta.

Saas nähdä mitä sanavalmis Philomena Cunk tutkii seuraavaksi…

– K.Leijala

spot_img