Gangsterin poika -kirja tuo esille viihteellistetyn rikollisen elämän toisen puolen

Aiheeseen liittyvää

pothOles – It’s Been a While (Common Labour 2024)

Common Labour-levymerkki palaa vuosien tauon jälkeen tuomalla label-isännän PothOlesin uutta syvää house-musiikkia kuulijoille vinyylimuodossa. Deep housea genren klassisessa merkityksessään tarjoillaan neljän kappaleen voimin.

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Mitkä kirjat ovat suosituimpia pääkaupunkiseudulla tänä kesänä?

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kesälukemistasuositut: dekkarit ja Finlandia-ehdokkaat. Oodi on Helsingin matkailuvetonaula.

Ruisrockin festaritunnelma huipussaan: Iloinen ja ikimuistoinen viikonloppu

Ruisrock-festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa ja yli 100 upeaa artistia. Tapahtuma oli täynnä musiikkia ja unohtumattomia hetkiä.

Jaa somessa

Marja-Leena Tiaisen Gangsterin poika -kirja tuo esille viihteellistetyn rikollisen elämän toisen puolen. Kirja on kirjoitettu selkokielellä.

Merja-Leena Tiainen
Gangsterin poika ilmestyy huhtikuussa 2023.   

”Rikokset ovat viihdettä. Luemme vertahyytäviä dekkareita, katsomme sarjoja, joissa ihmisiä tapetaan kuin kärpäsiä. Rikollisessa elämässä ei ole kuitenkaan mitään ihailtavaa. Todellisuudessa rikokset aiheuttavat vain surua, tuskaa ja kärsimystä. Gangsterin poika -kirjassa tuon esille tämän toisen puolen. Jessen isä on tehnyt pahan teon, mutta Jesse itse on viaton. Hän selviää, koska ympärillä on rakastavia ja turvallisia ihmisiä”,

kirjoittaa Marja-Leena Tiainen.

-Olen kirjoittanut lukuisan määrän erilaisia kirjoja, joukossa seitsemän selkonuortenromaania. Kahdeksas, Gangsterin poika, ilmestyy toukokuussa. Kirja yllätti minut, sillä olin jo ehtinyt kuopata ajatuksen kirjoittaa enää yhtään selkokirjaa. Päässäni ei ollut enää sopivaa ideaa, ja tuntui vaikealta ruveta väkisin miettimään sellaista. Vanhojen kirjojeni muokkaaminen selkokirjoiksi ei sekään innostanut.

Sitten tapahtui ihme, jota vauhditti Avaimen kustannustoimittaja Katja lähettämällä minulle sähköpostia loppukesällä 2022. Katja kyseli hienovaraisesti, onko minulta kenties lähiaikoina tulossa uutta selkoromaanikäsistä. Vastasin, ettei minulla ole mitään sellaista suunnitteilla, työn alla on romaanikäsikirjoitus, jota työstän, muuhun ei ajatusenergiani liikene.”

Vastauksen lähettämisen jälkeen mieltäni alkoi painaa katumus, johon sekoittui syyllisyyttä. Nuorille suunnatut selkokirjani ovat olleet suosittuja, ja niille olisi varmasti kysyntää jatkossakin. Enkö tosiaan pysty enää vastaamaan kustantajani ja lukijoiden toiveisiin?

Merja-Leena Tiainen
Marja-Leena Tiainen

Kustannustoimittajan hellä sysäys pisti kuolontilaiset aivosoluni liikkeelle. Päivittäisten sauvakävelylenkkien aikana aloin kehitellä tarinaa pojasta, jonka isä on vankilassa. 15-vuotias Jesse on kantanut lähes koko ikänsä raskasta taakkaa isänsä vuoksi. Isä on tappanut ihmisen, tehnyt teon, jolla ei voi rehvastella kavereille. Jesse on selvinnyt hyvin lähipiirinsä avulla. Hän vierailee usein isänsä luona ja toivoo tämän vapautuvan.

Muutto uudelle paikkakunnalle suistaa Jessen rauhallisen elämän raiteiltaan. Isän rikos ja sen seuraukset pulpahtavat yllättävällä tavalla hänen elämäänsä. Jesse joutuu silmätikuksi ja kiusatuksi, kun uudelle kaveripiirille selviää isän tausta.

Gangsterin poika -tarina syntyi sangen helposti, kun olin saanut mietityksi henkilöt ja heidän suhteensa toisiinsa. Kirjan teematkin olivat selvillä alusta alkaen. Syrjityksi tuleminen, kiusaaminen, väkivalta, pelko ja selviytyminen. Samoja aiheita olen pyöritellyt useissa nuortenkirjoissanikin.

Suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen ovat asioita, joita haluan antaa lukijoideni pohdiskeltaviksi. Tärkeä asia on myös toivo, ja sitäkin Gangsterin pojassa on. Kaikkien vaikeuksien jälkeen Jessestä tulee vahvempi ihminen kuin aiemmin. Hän on selviytyjä.
Kirjani tarina on fiktiota, mutta se voisi olla totta. Lehdistä ja netistä saa lukea päivittäin rikosuutisia.

Kauheuksista kirkuvat otsikot lipuvat puhelintemme näytöllä, emmekä useinkaan jaksa lukea koko juttua. Itse jään usein miettimään ihmisiä, joita rikokset koskettavat. Monilla pahantekijöillä on perhe, puoliso ja lapsia. Mitä heille tapahtuu? Mitä miettii lapsi, jonka isä pahoinpitelee äitiä? Mitä tapahtuu nuorelle, koulussa hyvin menestyvälle pojalle, jonka isän naamakuva komeilee iltapäivälehden kannessa, ja alla on teksti: Rikollisjengin pomo sai pitkän tuomion. Rikokset ovat viihdettä.

Luemme vertahyytäviä dekkareita, katsomme sarjoja, joissa ihmisiä tapetaan kuin kärpäsiä. Rikollisessa elämässä ei ole kuitenkaan mitään ihailtavaa. Todellisuudessa rikokset aiheuttavat vain surua, tuskaa ja kärsimystä. Gangsterin poika -kirjassa tuon esille tämän toisen puolen. Jessen isä on tehnyt pahan teon, mutta Jesse itse on viaton. Hän selviää, koska ympärillä on rakastavia ja turvallisia ihmisiä.

Lähde Avain

spot_img