Elämäni tv-suosikit: AUF WIEDERSEHEN, PET! – 2 ensimmäistä kautta (1983-1986)

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 35/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

The Record of My Life #35: Nine Inch Nails – The Downward Spiral (Nothing records 1994)

Tiedättehän ne albumit, joita ei tarvitse edes laittaa soimaan ja silti se musiikki soi alitajunnassa ja lyriikat tulee vahvasti ajatuksiin, koska olet kuunnellut levyä niin paljon oikeassa herkkyyskaudessa ja ajassa? Minulle Nine Inch Nailsin The Downward Spiral on juuri sellainen. Harvemmin sitä enää kuuntelen, mutta levyn kansikuva ja tunnelmat palaavat mielen looppailuun usein.

Kotimaiset konemusiikki-levymerkit: X-Rust Organization

Oikeastaan X-Rust on enemmän konemusiikki-järjestö kuin varsinainen levymerkki, mutta ovat julkaisseet sen verran vakuuttavan määrän elektronista musiikkia vinyylinä että kuuluu myös tähän sarjaan ehdottomasti! Kalle Karvanen ja Eemeli Lehto vastailivat haastatteluuni järjestön edustajina Turusta.

Arvostelussa Brazen Forgery – Karelia Suite

Turun seudulla pandemiaeristyksessä syksyllä 2021 kypsynyt metalliprojekti Brazen Forgery...

Kellaribändit – keikkajärjestäjän kaksiteräinen miekka

Autotalleissa ja treeniksillä ryskää koko joukko potentiaalisia bändejä, jotka...

Jaa somessa

Eli Näkemiin vaan, muru! on itselle maailman paras koskaan tehty TV-sarja, siis kaksi ekaa kautta, jälkimmäiset menisivät ihan kivana viihteenä, ellei olisi vertailukohtaa vanhempiin kausiin. Kolmannella kaudella Gary Holton eli Wayne oli jo kuollut, itse asiassa hän kuoli jo kesken toisen kauden kuvauksia ja sarjan 7 pääosaesittäjää muodostivat niin hienon ryhmän, että mielestäni siitä ei saisi puuttua ketään.

Kaikilla, paitsi ehkä sarjan hauskinta hahmoa Ozia esittävällä Jimmy Naililla, oli kokemusta näyttelemisestä jo ennestään; esim.Bomberia esittävä painija Pat Roach oli ollut pienissä rooleissa itsensä Kubrickin parissa leffassa ja Kadonneen aarteen metsästäjissä ja myös ns. epävirallisessa Bondissa Never say never again, Timothy Spall (Barry), josta tuli porukan tunnetuin näyttelijä oli ollut mm. Quadropheniassa, jossa myös Gary Holtonilla oli pieni rooli. Kevin Whately (Neville) oli ollut parissa leffassa ja muutamassa sarjassa, mm. Coronation Street ja Shoestring (Suomessa Radioetsivä), jälkimmäisessä yhdessä jaksossa esiintyi myös Holton näytellen päihdeongelmaista muusikkoa, joka saa potkut bändistä (laulajana Toyah) ja vaikeudet kasautuvat.

Tim Healyn (Dennis) ja Holtonin yhdistävä tekijä taas on sarja Minder, jota tosin alettiin tekemään vasta Petin aikana ja he eivät samoissa jaksoissa olleet. 70-luvulla hän oli ollut mm. muutamassa Emmerdalen jaksossa. Eniten kokemusta taisi yllättäen olla Moxeya näyttelevällä Christopher Fairbankilla (yllättäen, koska sarjassa hän on joukon hiljaisin ja rujoin kaveri, mutta se nyt ei tietenkään mitään tarkoita), joka oli ollut jo muutamassa leffassa ja monissa sarjoissa, mm.

kauhuelokuvassa The Awakening ja sarjoissa Professionals, Coronation Street (taas) ja Safiiri ja Teräksessäkin neljässä jaksossa. Holton oli ollut mainittujen lisäksi mm. leffoissa Bloody Kids ja Hazel O’Connorin tähdittämässä musaleffassa Breaking Glass, jossa oli mukana myös Quadropheniassa pääosassa ollut Phil Daniels (ympäri mennään). Holton oli myös levyttänyt parit levyt Heavy Metal Kidsissä ja pyöri Lontoon punkscenessä. Hänellä oli myös bändi Boys-yhtyeen Casino Steelin kanssa (Holton & Steel) ja he olivat listaykkösiä Norjassa, josta Steel oli kotoisin. Jimmy Naililla ei siis ollut näyttelijän kokemusta, mutta mainitaan, että hänkin esiintyi tuossa Minder-sarjassa, eli pienet ne on piirit muuallakin.

Joo, kyseessä on siis joukko rakennusmiehiä, jotka työttömyyteen kyllästyneenä lähtevät Englannista Saksaan. Kaikki 7 eivät lähde yhdessä, vaan ensin esitellään kolmikko Neville, Dennis ja Oz, muut saapuvat yksitellen, tai Bomber on paikalla jo ennestään, siis Dusseldorfissa, johon he päätyvät, eivätkä suinkaan hotelliin, vaan työmaaparakkiin. Matkallaan kolmikko törmää liftaavaan Wayneen, jota he kuitenkaan eivät ota kyytiin, mutta sielläpä samassa paikassa hänkin jo odottaa, kun kolmikko viimein pääsee perille. Joukon nörtti Barry, joka tuntee Denniksen jo ennestään päätyy myös parakkiin, samoin Bomber ja toisessa jaksossa esiteltävä Moxey. Eipä tässä nyt jokaista ekan kauden 13 jaksoa voi läpi käydä, mutta voin sanoa, että näin elämänmakuista ja todenmukaista, mutta hauskaa sarjaa ei ole ollut eikä voi tulla.

Ekan kerran nähdessäni  harmitti, ettei ollut videoita. Uusintana tullessa jo oli ja nauhoitinkin kummatkin kaudet, mutta ne ovat VHS:llä. Niitä tuli kyllä katsottua enemmän kuin mitään muuta ja itse asiassa tulee Youtubesta vieläkin. Saksassa työt tulevat valmiiksi ja osa lähtee kotiin, Wayne jää naisen takia Saksaan. Toisella kaudella (myös 13 jaksoa) ollaan Englannissa ja ensin päädytään remontoimaan Barryn asuntoa, mutta myöhemmin mennään remontoimaan Bill Patersonin näyttelemän mulkkumaisen Ally Fraserin omistamaa kartanoa. Dennis sattuu olemaan herralle velkaa ja on näin ollen hieman talutusnuorassa. Kauden puolivälissä päädytään sitten Espanjaan rakentamaan uima-allasta Fraserin omistamalle tontille. Holton ehti siis kuolla ennen filmausten loppua vuonna 1985 ja hänen jaksoista poissaololleen keksittiin kaikkia syitä tai sitten joku näytteli häntä takaapäin.

Sarjassa on myös hauskoja sivuhahmoja, mm. Ozin vaimoa näyttelevä Su Elliot, jolta Oz karkasi yön pimeydessä ja joka näyttäytyy muutamassa jaksossa, joista hauskin on, kun Oz vahingossa päätyy jalkapallo-ottelun jälkeen takaisin Englantiin, Michael Elphickin näyttelemä juoppo häirikkö Magowan, joka päätyy miesten parakkiin hetkeksi. Hän oli oikeassa elämässäänkin roolihahmonsa kaltainen (kuten Holton) ja kuolikin alkoholin aiheuttamaan sydänkohtaukseen. Hän oli muuten ehtinyt myös näytellä mm. Quadropheniassa ja Shoestringissä ja tuo jo mainittu Bill Patersonin Ally Fraser.

Kumpikin kausi oli menestys ja se poiki herroille tien suuremmille areenoille. Nail teki 2 menestynyttä sarjaa, Spender ja Crocodile Shoes, joista jälkimmäisen hän myös osatuotti ja käsikirjoitti. Hän kuitenkin tuli tunnetuksi myös laulajana ja on tehnyt muutaman platinalevynkin. Hän laulaa myös yhdessä kakkoskauden hilpeimmässä jaksossa country-baarissa biisin I Can’t Be Myself, josta kaverit toteavat, että ”miten noin rumasta naamasta voi lähteä noin kaunis ääni?”, tämähän on aivan totta! Whately on näytellyt monissa sarjoissa, mm. pääosaa Lewisissä ja sairaalasarjassa Elämä käsissä. Fairbankin lukemattomista elokuvista mainittakoon vaikka Alien 3 ja sarjoista Nailiin liittyvät Crocodile Shoes ja Spender. Healyn hauskin rooli on ehkä transu sarjassa Benidorm, muita on mm. roolit sarjoissa Sydämen asialla, Waterloo Road ja Coronation Street. Roach oli mm. kaikissa 80-luvulla tehdyissä Indiana Jones -leffoissa ja yhdessä jaksossa Sydämen asialla -sarjassakin, hän oli yleensä sivuroolien esittäjä. Roach kuoli heinäkuussa 2004 ruokatorven syöpään. Spall on siis joukon tunnetuin ja yli sadasta roolistaan elokuvissa ja sarjoissa mainittakoon vaikkapa menestyselokuvat Salaisuuksia ja valheita, Vanilla Sky ja Peter Pettigrew’n rooli Harry Potter -elokuvissa.

 Joo, sarjaan tehtiin vielä 2000-luvulla 2 jatkokautta, jossa Waynen tilalla on hänen poikansa Wyman (Noel Clarke), joka on musta (Wayne ei). Nämä kaudet ovat ihan OK, mutta kuten totesin, nuo 2 ekaa ovat ne joihin rakastuin ja rakastan niitä tulisesti edelleen! Näitä ei taida kaupan hyllyiltä niin helposti enää löytyä, kaikki on siis julkaistu monellakin tavalla dvd:nä, mutta kannattaa lainata kirjastosta tai katsoa Youtubesta, ainakin toistaiseksi kaikki kaudet (+ ilman Bomberia tehdyt 2 special-jaksoa) löytyvät sieltä. Tuo englantikin on välillä sellaista, että jos yleensäkään tyyppien aksenttia ymmärtää, niin usein niitä on vaikea kääntää suomeksi ja siksi ilman tekstejä on ehkä parempikin katsoa, jos siis kieltä osaa! No tämä oli tällainen lyhyt esittely, itsehän tämä täytyy kokea.

V. Vahtera

spot_img