Atena: Miten elää luonnon kanssa, kun aiheutamme sille kärsimystä?

Aiheeseen liittyvää

Kotimainen Hard Rock -yhtye Jimbo’s Garage julkaisi Dreamer musiikkivideon

Kotimainen hard rock bändi Jimbo's Garage on julkaissut musiikkivideon...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

Opi saksofonin saloja – Arto Moisalan uusi opas puupuhaltimille

Arto Moisalan opas saksofonin soiton opetteluun on julkaistu – teos tarjoaa opit niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Jaa somessa

Ajatuksia ravitseva teos palauttaa ihmisen muiden eläinten joukkoon.

Kaikella elollisella on nälkä. Elämä nielee elämää. Ihminen on osa lajien verkostoa, ruokailija mutta myös itse ruokaa. Miten löytää paikkansa maailmassa, jossa kaikki on tuntevaa ja tietoista ja jossa kärsimyksen tuottamista ei voi välttää?

Riikka Kaihovaara
Riikka Kaihovaara: Vieras eläin ja muita uusia luontokappaleita
Julkaistaan 5.10.2022

Vieras eläin pohtii ihmisen eläimyyttä ja eläimen tietoisuutta. Luonnossa kaikki ovat toisenvaraisia, olemme elämämme velkaa muulle luonnolle. Tässä keskinäisessä riippuvuudessa ei ole mitään väärää: moraali ei katoa, vaikka ihmisen paikka osana luontoa tunnustettaisiin, se vain muuttuu. 

“Elä, ja anna muidenkin elää”

on varsin ohut eettinen ohjenuora. Emme yksilöinä voi olla vahingoittamatta yksilöitä, mutta lajina voimme antaa tilaa ja selviämisen mahdollisuuden myös muille lajeille. Sopimus luonnon kanssa on solmittava uudelleen, ja se vaatii myös häiritsevien kysymysten esittämistä: Esimerkiksi, voiko eläimen nähdä itseisarvoisena olentona sekä ruokana?
Toinen Vieraan eläimen tärkeä teema on tietoisuus.

Teos pyrkii siirtämään katsetta ulos ihmiskeskeisestä ajattelutavasta ja kysyy, voimmeko me määritellä muiden lajien kokemuksia. Aihetta tarkastellaan muun muassa pohtimalla kasvien tietoisuutta, delfiinien kieltä ja petoeläinten moraalia. 

Riikka Kaihovaara on asettanut tehtäväkseen kysyä hankalia kysymyksiä, eikä hän kaihda tekstissään kipeitäkään aiheita. Teos ei julista, se käy vuoropuhelua tieteen ja kaunokirjallisuuden kanssa. Se lähestyy kysymyksiä omakohtaisuuden ja kehollisen kokemuksen kautta. Se ei tarjoile valmiita vastauksia, vaan sysii ajatteluamme sinne, mihin on joskus vaikea katsoa. 
Niin ihmisen kuin muidenkin eläinten elämä pelkistyy perusasioiksi: ruumiillisuuden kokemukseksi, kuoleman hyväksymiseksi, elämän jatkumiseksi.
 
Riikka Kaihovaara
 on helsinkiläinen dokumentaristi ja kirjailija, ja hän toimii Suomen Luonnon kolumnistina. Hänen aiempi kirjansa Villi ihminen ylsi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Kaihovaara ryhtyi kasvissyöjäksi ja vegaaniksi 1990-luvulla. Nyt hän suunnittelee metsästyskortin hankkimista.

Lähde Atena

spot_img