Art Odyssey 2021 – taidematka avaruuden etäisyyksiin ja mielen syvyyksiin

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Art Odyssey 2021 on science fictionista innoituksensa saanut kirja- ja näyttelykokonaisuus, joka esittelee kahdeksan nykytaiteilijan (Lauri Astala, Petri Eskelinen, Roland Persson, Joseph Popper, Tiina Raitanen, Kimmo Schroderus, Magnus Wallin ja Charlotta Östlund) scifi-henkisiä videoteoksia ja veistoksia.

Uutuuskirja esittelee Serlachius-museoiden vaikuttavan ja arvoituksellisen Art Odyssey 2021 -näyttelyn upeina kuvina, ja se sisältää science fictionin ja taiteen leikkauspisteitä tutkivia esseitä sekä scifi-kirjallisuuden legendan, Jeff VanderMeerin haastattelun.

Installaatio Art Odyssey 2021 -näyttelystä
Installaatiokuva Art Odyssey 2021 -näyttelystä. Kuva: Arttu Kokkonen

Maineikkaan Tähtivaeltaja-blogin scifi-asiantuntijat Jukka Halme ja Aleksi Kuutio pohtivat yhteisartikkelissaan science fiction -kuvaston ja todellisuuden yhteyksiä sekä analysoivat kirjan taiteilijoita ja heidän teoksiaan tieteisfiktion näkökulmasta.

Palkittu tieteiskirjailija Anni Kuu Nupponen (mm. Nainen ja Kuningas, Vaskikirjat, 2009) tutkii esseessään science fictionin konventioita kirjallisuudessa ja elokuvissa ja kytkee sen historian länsimaisen sivistyksen alkulähteille aina Homerokseen asti.

Taiteilija ja Art Odyssey 2021 -näyttelyn toinen kuraattori Petri Eskelinen pohtii omassa artikkelissaan nykytaiteen merkitystä tulevaisuuden kuvana ja sen katalyyttinä. Kuvanveistäjä ja toinen kuraattori Kimmo Schroderus taustoittaa näyttelyn syntyprosessia ja siihen vaikuttaneita tekijöitä teoksen esipuheessa.

Art Odyssey 2021 (Parvs, 2021)
Kirjoittajat: Petri Eskelinen, Jukka Halme, Aleksi Kuutio, Anni Kuu Nupponen, Kimmo Schroderus, Jeff VanderMeer
96 sivua
Kielet: suomi ja englanti

Art Odyssey 2021 -näyttely on esillä Serlachius-museo Göstassa Mäntässä 17.4.2022 asti.

Lähde Kustannusosakeyhtiö Parvs

spot_img