Intiimin kosketus muuttaa käsitystämme muodista

Aiheeseen liittyvää

Arvostelussa Gardenhead – Devoured -single

Devoured esittelee musiikillisesti monimuotoisen bändin. Vaikutteita kuuluu progressiivisesta rokista, stonerista ja post-metallista.

Arvostelussa Rat Trap – Sulla ei aikaa oo (EP)

"Nyt ollaan siis perusasioiden äärellä ja näinä aikoina, mitä...

Arvostelussa Behind This Guilt – No More Masks

Mikään ei häiritse kuuntelukokemusta ja paikka paikoin homma soundaa jopa TODELLA hyvältä.

Kalevala The Musical -musikaalin albumi julkaistiin tänään

Musiikki herättelee kansalliseepoksemme hahmot eloon uudella ja kiehtovalla tavalla.

Weekend Festival paljastaa tämän vuoden artistien raidereita – yhteensä yli 2000 sivua vaatimuksia

Weekend Festival juhlii 10-vuotisjuhlavuottaan Hämeenlinnassa 1.-3.7.2022. Yli 80 artistia saapuu Kantolan tapahtumapuistoon – myös mitä erikoisemmilla pyynnöillä.

Jaa somessa

Miten muodilla muutetaan maailmaa ja vallitsevia mielikuvia ihmiskehosta? Miten muoti kehollistuu uudella tavalla puettavan teknologian myötä?

Intiimin kosketus -teoksessa tarkastellaan vaatteen ja kehon läheistä suhdetta suunnittelutyön ja valmiiden vaatteiden näkökulmista sekä sitä, miten kehittyvä teknologia muuttaa molempia. Kirja avaa näkökulmia siihen, mitä suunnittelijan kannalta tarkoittaa, että luonnoslehtiön rinnalle on tullut algoritmi ja suunnittelutiimissä on mukana sovelluskehittäjä.

Intiimin kosketus paikantuu perinteisen muodin ja muodin laajentuneen kentän risteykseen. Kirjan punaisena lankana toimii intiimiyden käsite. Sanakirjan mukaan se viittaa läheiseen, tuttavalliseen ja yksityiseen, johonkin sellaiseen, mikä kuuluu henkilökohtaisesti yksityisen piiriin. Vaate tulee iholle, lähelle ja samalla myös jokaisen nähtäväksi – ja joksikin, mitä esitellään myös sosiaalisessa mediassa.

Intiimin kosketus -kirja
Kannen kuva: Paavo Lehtonen. Leevi Ikäheimon mallistosta No Pain, No Glamour (2021)

Minkälaisia tarinoita vaate kertoo kantajastaan ja tekijästään? Ja mitä tapahtuu, kun älyvaate meneekin ihoa syvemmälle mittaamaan elintoimintoja?

Monet kirjassa mukana olevat suunnittelijat, kuten Henna Lampinen, Ervin Latimer ja LAURIJÄRVINENSTUDIO tai Nomen Nescio ja Maria Korkeila, ottavat erityisesti kantaa muodin sosiaaliseen ja kulttuuriseen vastuullisuuteen, muodin syrjimättömyyteen ja muodin monimuotoisuuteen.

Puettava teknologia taas tuo uudella tavalla kehon takaisin muodin keskiöön. Ouran, Moodmetricin ja Suunnon suunnittelijat pohtivatkin, miten laitteesta tehdään huomaamaton ja tyylikäs ja samalla suojellaan yksityistä laitteen tuottamaa dataa. Marimekko ja The Fabricant tutkivat puolestaan muodin digitalisoitumisen mahdollisuuksia.

Teos osoittaa, että vaate ei ole vain vaate eikä muoti vain nopeasti vaihtuvia trendejä, vaan luovuutta ja kriittistä ajattelua edellyttävä tutkimusprosessi. Muoti määrittelee ihmisen olemista yksilönä ja yhteisön jäsenenä jatkuvasti uudelleen.

Intiimin kosketus on Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman tutkimushankkeen ”Intiimiys datavetoisessa kulttuurissa” (IDA) tulos. Tieteelliseen tutkimukseen perustuva kirja esittelee alan opiskelijoille ja suurelle yleisölle suomalaista nykymuotia ja muodintutkimuksen ajankohtaisia keskusteluita.

Kirjan julkistus torstaina 2.6. klo 16.30–18
Kirjakauppa NIDE, Fredrikinkatu 35, Helsinki
Keskustelemassa kirjailijat Annamari Vänskä, Jenni Hokka sekä Natalia Särmäkari.

Lähde Aalto ARTS Books

spot_img