Intiimin kosketus muuttaa käsitystämme muodista

Aiheeseen liittyvää

pothOles – It’s Been a While (Common Labour 2024)

Common Labour-levymerkki palaa vuosien tauon jälkeen tuomalla label-isännän PothOlesin uutta syvää house-musiikkia kuulijoille vinyylimuodossa. Deep housea genren klassisessa merkityksessään tarjoillaan neljän kappaleen voimin.

The Record Of My Life #32: CMX – Aion

Täyden kympin tuotos, josta on suorastaan mahdottomuus löytää heikkoa hetkeä.

Viikon Kovin Biisi: VKB 26/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Mitkä kirjat ovat suosituimpia pääkaupunkiseudulla tänä kesänä?

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kesälukemistasuositut: dekkarit ja Finlandia-ehdokkaat. Oodi on Helsingin matkailuvetonaula.

Ruisrockin festaritunnelma huipussaan: Iloinen ja ikimuistoinen viikonloppu

Ruisrock-festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa ja yli 100 upeaa artistia. Tapahtuma oli täynnä musiikkia ja unohtumattomia hetkiä.

Jaa somessa

Miten muodilla muutetaan maailmaa ja vallitsevia mielikuvia ihmiskehosta? Miten muoti kehollistuu uudella tavalla puettavan teknologian myötä?

Intiimin kosketus -teoksessa tarkastellaan vaatteen ja kehon läheistä suhdetta suunnittelutyön ja valmiiden vaatteiden näkökulmista sekä sitä, miten kehittyvä teknologia muuttaa molempia. Kirja avaa näkökulmia siihen, mitä suunnittelijan kannalta tarkoittaa, että luonnoslehtiön rinnalle on tullut algoritmi ja suunnittelutiimissä on mukana sovelluskehittäjä.

Intiimin kosketus paikantuu perinteisen muodin ja muodin laajentuneen kentän risteykseen. Kirjan punaisena lankana toimii intiimiyden käsite. Sanakirjan mukaan se viittaa läheiseen, tuttavalliseen ja yksityiseen, johonkin sellaiseen, mikä kuuluu henkilökohtaisesti yksityisen piiriin. Vaate tulee iholle, lähelle ja samalla myös jokaisen nähtäväksi – ja joksikin, mitä esitellään myös sosiaalisessa mediassa.

Intiimin kosketus -kirja
Kannen kuva: Paavo Lehtonen. Leevi Ikäheimon mallistosta No Pain, No Glamour (2021)

Minkälaisia tarinoita vaate kertoo kantajastaan ja tekijästään? Ja mitä tapahtuu, kun älyvaate meneekin ihoa syvemmälle mittaamaan elintoimintoja?

Monet kirjassa mukana olevat suunnittelijat, kuten Henna Lampinen, Ervin Latimer ja LAURIJÄRVINENSTUDIO tai Nomen Nescio ja Maria Korkeila, ottavat erityisesti kantaa muodin sosiaaliseen ja kulttuuriseen vastuullisuuteen, muodin syrjimättömyyteen ja muodin monimuotoisuuteen.

Puettava teknologia taas tuo uudella tavalla kehon takaisin muodin keskiöön. Ouran, Moodmetricin ja Suunnon suunnittelijat pohtivatkin, miten laitteesta tehdään huomaamaton ja tyylikäs ja samalla suojellaan yksityistä laitteen tuottamaa dataa. Marimekko ja The Fabricant tutkivat puolestaan muodin digitalisoitumisen mahdollisuuksia.

Teos osoittaa, että vaate ei ole vain vaate eikä muoti vain nopeasti vaihtuvia trendejä, vaan luovuutta ja kriittistä ajattelua edellyttävä tutkimusprosessi. Muoti määrittelee ihmisen olemista yksilönä ja yhteisön jäsenenä jatkuvasti uudelleen.

Intiimin kosketus on Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman tutkimushankkeen ”Intiimiys datavetoisessa kulttuurissa” (IDA) tulos. Tieteelliseen tutkimukseen perustuva kirja esittelee alan opiskelijoille ja suurelle yleisölle suomalaista nykymuotia ja muodintutkimuksen ajankohtaisia keskusteluita.

Kirjan julkistus torstaina 2.6. klo 16.30–18
Kirjakauppa NIDE, Fredrikinkatu 35, Helsinki
Keskustelemassa kirjailijat Annamari Vänskä, Jenni Hokka sekä Natalia Särmäkari.

Lähde Aalto ARTS Books

spot_img