Intiimin kosketus muuttaa käsitystämme muodista

Aiheeseen liittyvää

PROBLEMS?: Singles 1978-1983 (Stupido Twins TWINLP278) 2024

Kyllähän kaikki nyt ainakin nuo A-puolen biisit ovat kuulleet. Neljä ensimmäistä biisiä on ainakin klassista suomipunkkia, Ei tää lama päähän käy, Häirikkö oon, Tapan aikaa ja Tahdomme tilaa. Tietty se viideskin eli suurin hittinsä Katupoikien laulu; sitä ei tosin oikein enää jaksa kuunnella, sitä kuuli silloin ilmestyessään jo koko ajan ja vieläkin ihan kiitettävästi.

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Palkittu LANU!-kirjallisuusfestivaali juhlistaa kirjallisuutta myös liveyleisön edessä

LANU!-kirjallisuusfestivaali yhdistää virtuaalisen sekä livetapahtuman, keskittyen itseilmaisuun ja nuorten kirjallisuuteen.

Pienen herrasmiehen kirjan uudistettu painos – Elämäntaitoja arkeen

Virve Obolgogianin tietokirja Pienen herrasmiehen kirja tarjoaa lukijalle arjen tilanteisiin soveltuvia käyttäytymisohjeita.

Jaa somessa

Miten muodilla muutetaan maailmaa ja vallitsevia mielikuvia ihmiskehosta? Miten muoti kehollistuu uudella tavalla puettavan teknologian myötä?

Intiimin kosketus -teoksessa tarkastellaan vaatteen ja kehon läheistä suhdetta suunnittelutyön ja valmiiden vaatteiden näkökulmista sekä sitä, miten kehittyvä teknologia muuttaa molempia. Kirja avaa näkökulmia siihen, mitä suunnittelijan kannalta tarkoittaa, että luonnoslehtiön rinnalle on tullut algoritmi ja suunnittelutiimissä on mukana sovelluskehittäjä.

Intiimin kosketus paikantuu perinteisen muodin ja muodin laajentuneen kentän risteykseen. Kirjan punaisena lankana toimii intiimiyden käsite. Sanakirjan mukaan se viittaa läheiseen, tuttavalliseen ja yksityiseen, johonkin sellaiseen, mikä kuuluu henkilökohtaisesti yksityisen piiriin. Vaate tulee iholle, lähelle ja samalla myös jokaisen nähtäväksi – ja joksikin, mitä esitellään myös sosiaalisessa mediassa.

Intiimin kosketus -kirja
Kannen kuva: Paavo Lehtonen. Leevi Ikäheimon mallistosta No Pain, No Glamour (2021)

Minkälaisia tarinoita vaate kertoo kantajastaan ja tekijästään? Ja mitä tapahtuu, kun älyvaate meneekin ihoa syvemmälle mittaamaan elintoimintoja?

Monet kirjassa mukana olevat suunnittelijat, kuten Henna Lampinen, Ervin Latimer ja LAURIJÄRVINENSTUDIO tai Nomen Nescio ja Maria Korkeila, ottavat erityisesti kantaa muodin sosiaaliseen ja kulttuuriseen vastuullisuuteen, muodin syrjimättömyyteen ja muodin monimuotoisuuteen.

Puettava teknologia taas tuo uudella tavalla kehon takaisin muodin keskiöön. Ouran, Moodmetricin ja Suunnon suunnittelijat pohtivatkin, miten laitteesta tehdään huomaamaton ja tyylikäs ja samalla suojellaan yksityistä laitteen tuottamaa dataa. Marimekko ja The Fabricant tutkivat puolestaan muodin digitalisoitumisen mahdollisuuksia.

Teos osoittaa, että vaate ei ole vain vaate eikä muoti vain nopeasti vaihtuvia trendejä, vaan luovuutta ja kriittistä ajattelua edellyttävä tutkimusprosessi. Muoti määrittelee ihmisen olemista yksilönä ja yhteisön jäsenenä jatkuvasti uudelleen.

Intiimin kosketus on Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman tutkimushankkeen ”Intiimiys datavetoisessa kulttuurissa” (IDA) tulos. Tieteelliseen tutkimukseen perustuva kirja esittelee alan opiskelijoille ja suurelle yleisölle suomalaista nykymuotia ja muodintutkimuksen ajankohtaisia keskusteluita.

Kirjan julkistus torstaina 2.6. klo 16.30–18
Kirjakauppa NIDE, Fredrikinkatu 35, Helsinki
Keskustelemassa kirjailijat Annamari Vänskä, Jenni Hokka sekä Natalia Särmäkari.

Lähde Aalto ARTS Books

spot_img