Kim Thúyn viiltävä kuvaus Vietnamin sodasta – ”Em – Rakasta”

Aiheeseen liittyvää

Millainen ihminen Danny on kulissien takana? Pirjo Kemppisen uutuuskirja paljastaa!

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen on luonut uraa viihdemaailman huipulla 57 vuotta ja julkaissut 102 listahittiä. Mutta minkälainen ystävä, puoliso, kollega, isä, työnantaja ja yhteistyökumppani Danny on ollut?

Kanneltaloon saapuu lokakuussa värikäs kuolleiden päivän tapahtuma

Kanneltalossa loka-marraskuussa järjestettävä Muistan sinua rakkaudella -tapahtuma tuo yhteen...

Rudi -bändikatsaus

Rudi syntyy Pihtiputaan ylpeys Ratsia hajosi syksyllä 1981 koettuaan alkuvuodesta...

Radio Suomipopin juhlakirjakokonaisuus julkaistaan tänään

Radio Suomipop on ollut jo kahdenkymmenen vuoden ajan osana...

Erik Johanssonin valokuvanäyttely yleisömenestys Vaasassa

Taianomaisia ja yllätyksellisiä suuria valokuvia esittävä Erik Johanssonin näyttely...

Jaa somessa

Kanadanvietnamilainen Kim Thúy on valloittanut lukijat ympäri maailmaa uniikilla kerronnallaan.

Hänen teoksiaan on käännetty 29 kielelle. Nyt suomeksi ilmestyvä romaani Em – Rakasta (Gummerus) on pysäyttävä kuvaus sodan mielettömyydestä ja siviilien sekä sotilaiden rankoista kokemuksista. Romaanin kantavana teemana on rakkaus ja ihmisyyden katkeamaton elämänlanka.

Kim Thuy - Em - Rakasta -romaani

Romaanin tarina saa alkunsa entisen Indokiinan kumipuuplantaaseilta. Se kuvaa pitkiä ja vain hetken kestäviä rakkaustarinoita sodan varjossa, äidinrakkautta, sodan absurdiutta ja ihmisen keinoja selviytyä. Em – Rakasta kertoo kadulla asuvista lapsista, jotka muodostavat väliaikaisia perheitä pitäen huolta toinen toisistaan ja presidentti Fordin aloittamasta operaatio Babyliftistä, joka evakuoi vuonna 1975 tuhansia orpolapsia Etelä-Vietnamista länsimaihin.

”Naomi laskeutui koneesta saatuaan orpolapsensa kyytiin. Hän seisoi vielä kiitoradalla, kun kone räjähti kesken nousun. Monet uskoivat pitkään, että koneeseen oli osunut vihollisen ammus. Syynä kuitenkin oli halkeama, tekninen vika, jonka vuoksi yksi koneen ovista ja sen pyrstö irtosivat. Yhteensä 78 lapsen ja 46 sotilaan unelmat haihtuivat kertaheitolla savuna ilmaan. Lentäjä onnistui viime hetkellä tuomaan palavan koneen maahan, ylösalaisin riisipellolle. Koneen 314 matkustajasta henkiin jäi 176.”

Kim Thúy

Kim Thúy syntyi Saigonissa vuonna 1968 ja pakeni kymmenvuotiaana perheensä kanssa Vietnamista muiden venepakolaisten mukana. Hän päätyi Kanadaan, missä hänestä tuli ensin ompelija, sen jälkeen tulkki, sitten juristi ja myöhemmin ravintolan omistaja. Monialaisena taiturina tunnettu Kim Thúy on valloittanut lukijat ja kriitikot ympäri maailmaa. Hänen teoksiaan on myyty yli 850 000 kappaletta. Em oli myyntimenestys heti ilmestyessään, ja Kanadassa romaania myytiin yli 50 000 kappaletta ensimmäisen kuukauden aikana. Romaani on juuri saanut Scotiabank Giller Prize -palkintoehdokkuuden.

Em – Rakasta

123 sivua
alkuteos Em, suomentanut Marja Luoma

Lähde Gummerus

spot_img