Laura Kolbe kertoo tarinansa kehonsa kautta

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Laura Kolbe kirjoittaa omakohtaisessa teoksessaan Keho (Kirjapaja) naisen ikääntymisestä ja kehon muutoksista iän myötä.

Muutokset vaativat sopeutumista ja rehellisyyttä itseä kohtaan. ”Historioitsijana minua kiinnostaa kehosuhteessani ilmenevä jatkuvuus, sen suomalaisuus, eurooppalaisuus ja paikallisuus”, Kolbe sanoo.

Laura Kolbe: Keho – Matkoja ikään, mieleen ja minuuteen

”Koetan katsoa kehoani ja mieltäni historiantutkijan viileydellä, ja asettamalla oman elämäni osaksi laajempia voimavirtoja”,

Euroopan historian professori Laura Kolbe sanoo teoksestaan.

Yksityiseen elämänhistoriaan sisältyy aina paljon myös jaettua – perheeltä, aiemmilta sukupolvilta, kanssaihmisiltä ja ympäristöstä omaksuttua.

Kolben katse on rehellinen: kroppa vanhenee, vaikka siitä kuinka yrittäisi pitää huolta, muun muassa puhtaan ravinnon, liikunnan, levon ja erilaisten hoitojen avulla. Suhde vanhenemiseen ja kehoon kertoo paljon myös muistoistamme ja toiveistamme, häpeästämme ja arvostuksistamme – kaikesta siitä, mistä minuutemme muodostuu.

”Minua on jo varhain kiinnostanut etenkin häpeän tunne, koska aistin sitä ympärilläni ja yhteiskunnassa – häpeää omasta historiasta, luokkataustasta, perheestä ja juurista, häpeää omasta kehosta”,

Kolbe kirjoittaa.
Laura Kolbe - Keho

”Kyse on tällöin aina myös yhteiskunnallisesta normistosta ja kulloisenkin aikakauden käsityksistä siitä, mikä on sopivaa ja sopimatonta, hyväksyttävää ja tuomittavaa.”

”Suuri sisäinen matkani on koskenut oman kehokuvani hyväksymistä. Silti jokin lukko on yhä olemassa ja säilyy varmaan elämäni loppuun asti. Pyöreä vatsani suorastaan huutaa, että tässä kehossa tykätään hyvästä ruoasta, makeasta eikä lasiin syljetä”, Laura Kolbe kirjoittaa ja myöntää oman kehohäpeänsä epäröimättä: ”Vatsa, todella! Se on kehohäpeäni ensisijainen, ainainen kohde.”

”Ajattelen, että on velvollisuuteni historiantutkijana kertoa oma tarinani, ja tehdä se tällä kertaa kehoni kautta. Keho on paras ja välittömin lähde sekä minuun että aikakerrostumiin itsessäni”,

Kolbe sanoo.

”Yleistavoitteena on koettaa hahmottaa kaupungistuvan ja keskiluokkaistuvan yhteiskunnan vaikutusta yhteen mikromaailmaan, minuun ja perheeseeni. Kyseessä on historiantutkimuksen perustavoite, yleisen historian suurten sävyjen tavoittaminen yksityisten ihmisten kokemuksen kautta.”

Laura Kolbe, Keho — Matkoja ikään, mieleen ja minuuteen
Kirjapaja 2022. 213 sivua
Kansi Emmi Kyytsönen.
Kl 99.1.
ISBN 978-952-354-554-0

Kuka on Laura Kolbe?

Laura Kolbe on Euroopan historian professori Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia historian ja kulttuurin aihepiireistä, mm. Koti, katu, kortteli (2018) ja Nykyajan nainen (2016) sekä yhdessä Katriina Järvisen kanssa mm. Sopivia ja sopimattomia (2019) ja Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2007).

Lähde Kirjapaja

spot_img