Tutkimusprofessori Ari Väänäsen kirja paljastaa mielenterveyden merkityksen muutoksen työelämässä. Yksilön tunteet ja työolosuhteet ovat saaneet uudenlaisen painoarvon esiin uusien yhteiskunnallisten käytäntöjen myötä.
Tutkimusprofessori Ari Väänänen kuvaa mielenterveyden merkityksen muutosta työelämässä teoksessaan ’Mielen aikakausi’. Kirja paljastaa, miten yksilön mielenterveys ja tunteet ovat yhä keskeisemmässä asemassa työssä ja miksi mielenterveys on tärkeä yhteiskunnallinen ilmiö.
Teos, joka perustuu laajaan tutkimukseen vuosikymmenten ajalta, osoittaa, kuinka työolot ja johtamiskulttuuri ovat muuttuneet eri ammattiryhmissä. Väänänen nostaa esiin kansainväliset keskustelut, joita ei ole aiemmin käsitelty kotimaassa, ja eritellään tieteen ja julkisuuden roolia mielenterveysilmiön rakentumisessa.
Yhteiskunnan muutos on painottanut psykologisia piirteitä työssä, korostaen mielen sietokykyä ja joustavuutta. Samalla yksilöllisten tunteiden merkitys on korostunut, mikä on voinut lisätä mielenterveysnäkökulmien painoarvoa.
Koko yhteiskunnan muutos on lisännyt yksilön itsenäisyyttä, mutta myös psykologisia haasteita. Yksilökeskeisessä kulttuurissa haetaan yhä useammin apua terveydenhuollosta, mitä Väänänen kutsuu mielenterveydellistämiseksi.
Tulevaisuudessa nykyiset mielenterveyskäsitykset muuttuvat, ja uusia lähestymistapoja ilmestyy sosiaalisen elämän ongelmien käsittelyyn.
Lähde Työterveyslaitos