Hitlerin hevoset on jännittävä tositarina historian kummallisimmasta taidevarkaudesta

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 08/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Aikion single sukeltaa ihmiskohtaloihin elämän solmukohdissa

Suomirockin ytimeen vapaasukelluksia harrastava Aikio julkaisi tänään uuden singlen...

Viikon Kovin Biisi: VKB 07/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Samuli Putro – Elämäni miehet (WSOY 2025)

Mies, jonka ympäriltä tuolit viedään on kirjoittanut kirjan miesten välisestä dynamiikasta ja omista henkisistä arvistaan.

LAURA FRIMAN & MIKKO MATTLAR: Kultaturbo – Suosikki-lehden tarina (Johnny Kniga) 2024

Kyllä se nyt niin vaan on, että suurin piirtein jokainen minun ikäluokastani ja nuoremmista ja vanhemmistakin on Suosikkia lukenut. Joskus löysin roskiksesta 60-luvun lopun ja 70-luvun alun hyväkuntoisia Suosikkeja ja nyt vähän harmittaa, että tuli ne vietyä antikvaarioon. Taisin olla siinä 10 v. ja vaikka Suosikki tuli kotiin, niin sitä osittain inhosi, eikä noin vanhoille numeroille ollut sitäkään vertaa käyttöä. Väärin, etenkin tämän kirjan perusteella ne vanhat numerot vasta loistavia (sanan voi käsittää miten haluaa) olivatkin keksittyine juttuineen ja mitä siellä nyt sitten olikaan.

Jaa somessa

Hollantilaisen Arthur Brandin kirjoittamasta jännärimäisestä tietokirjasta on suunnitteilla myös elokuva.

Hitlerin hevoset – Tositarina taidekaupan pimeältä puolelta on kuin yhdistelmä agenttitarinaa ja veijariromaania, mutta täyttä totta.

Juuri ennen toista maailmansotaa Adolf Hitler teetti kansliansa edustalle valtavat, kolme metriä korkeat hevospatsaat, jotka veisti hänen suosikkitaiteilijansa Josef Thorak.

Vuonna 2014 hollantilainen taiteentuntija ja yksityisetsivä Arthur Brand kuuli huhun: hevospatsaat eivät tuhoutuneetkaan toisessa maailmansodassa, vaan ne oli piilotettu. Nyt niille etsittiin kaikessa hiljaisuudessa varakasta ostajaa.

Brand lähti jäljittämään hevospatsaita ympäri Eurooppaa huikealle seikkailulle, johon kuului koodattuja viestejä, salaisia mikrofoneja ja uusnatsiliikkeen johtohahmojen varjostamista. Tästä kaikesta Brand kirjoitti teoksen, jonka äärellä unohtaa lukevansa raporttia tositapahtumista; se on kuin yhdistelmä vakoojatrilleriä ja veijariromaania.

Arthur Brand

”Unohtakaa Monuments Men -elokuva, jossa George Clooney pelastaa taidetta natsien käsistä. Kahden Hitlerille kuuluneen valtavan pronssihevosen jäljitysoperaatio on parempi kuin leffat.”

HET NIEUESBLAD

”Kirjaa lukee kuin John Le Carrén romaania”

Nieuwsuur

Hollantilainen Arthur Brand on yksityisetsivä ja taiteentuntija, joka on jäljittänyt mm. Dalin ja Picasson kadonneita tai varastettuja teoksia. Hän on verkostoitunut myös taidemaailman hämärälle puolelle, jossa liikkeellä ovat suuret rahat ja epäilyttävät motiivit.

Arthur Brand: Hitlerin hevoset – Tositarina taidekaupan pimeältä puolelta
Alkuteos De paarden van Hitler
Suomentanut Raimo Salminen
240 sivua
Myös äänikirjana, lukija Jukka Pitkänen

Lähde Gummerus

spot_img