Omri Boehmin puhe Euroopalle avasi Wienin kulttuurifestivaalin

Aiheeseen liittyvää

MANIFETSI 6 (lehti, 2024)

Tämä tuli sitten päätökseen. En ole ehtinyt lukemaan kuin vasta nuo kolme ensimmäistä punkkiin nojaavaa juttua, mutta selatessa ja sieltä täältä pätkiä lueskellessa tulin siihen johtopäätökseen, että tämä viimeinen numero on ehdottomasti sarjan paras, ei tunnu olevan kuin pari juttua, jotka jäävät kyllä väliin, tai ehkä, enhän jostain pesäpallosta mitään tajua, mutta miksei siitäkin sitten voisi…

Viikon Kovin Biisi: VKB 18/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Tapio Kujala valittu Taideyliopiston vararehtoriksi

Tapio Kujala valittiin Taideyliopiston koulutuksesta vastaavaksi vararehtoriksi. Valinnassa korostettiin hänen johtamiskokemustaan ja laajoja verkostoja.

Teurastamon kesä tarjoilee monipuolista ohjelmaa Helsingissä

Teurastamon kesä täyttyy moninaisista tapahtumista Helsingin sydämessä, joista nauttivat kaikenikäiset kaupunkilaiset.

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

Jaa somessa

Filosofi Omri Boehm puhui Euroopalle Wienin Juutalaisaukiolla, vaatien Eurooppaa kohtaamaan historiansa ja ylläpitämään ihanteitaan.

7. toukokuuta Wiener Festwochen ja Ihmistieteiden instituutti (IWM Vienna) toivottivat israelilais-saksalaisen filosofin Omri Boehmin tervetulleeksi Wienin Juutalaisaukiolle Euroopan puheen (<em>Eine Rede an Europa</em>) 2024 merkeissä, avaten näin wieniläisen kulttuurifestivaalin.

Käytyään läpi tulisesti keskustelua aiheuttanutta viikkoa, Omri Boehmin puhe piti onnistuneesti väkijoukkoa keräävällä Juutalaisaukiolla, jonne oli saapunut 800 katsojaa paikan päälle ja 1200 katsojaa Livestreamin kautta sekä lukuisia muita katsojia ORF:n lähetyksen kautta.

IWM Wienin rehtori Misha Glennyn ja Wiener Festwochen taiteellisen johtajan Milo Raun johdolla, jotka tukivat filosofin kutsumista Juutalaisaukiolle, Boehm astui lavalle. Vakuuttuneena universalistina hän analysoi Euroopan ongelmallista menneisyyttä, johon kuuluivat siirtomaavalta ja holokausti, sekä nykyhetken haasteita, joita uhkaa oikeistopopulismin nousu ja jotka ovat välttämättä sidoksissa Israelin-Palestiinan konfliktiin. Viitaten Timothy Snyderin ensimmäiseen Euroopan puheeseen vuonna 2019, hän vaati Eurooppaa voittamaan nationalistiset myytit ja totesi, että Euroopan historian vastuullisuuden käsittelyn on kuljettava käsi kädessä Euroopan ihanteiden ylläpitämisen kanssa.

Huolimatta joidenkin hiljaisista protesteista Wienin israelilaisyhteisön edustajilta, puhe otettiin lämpimästi vastaan aukion suuren yleisön keskuudessa, ja Omri Boehmia aplodeerattiin useita kertoja puheen aikana ja erityisesti sen päätteeksi.

Omri Boehm on filosofian apulaisprofessori New School for Social Researchissa New Yorkissa. Hänen Israelin politiikkaa ja filosofiaa käsitteleviä kommenttejaan julkaistaan säännöllisesti Haaretzissa, Die Zeitissä ja The New York Timesissa. Hänen kriitikoiden ylistämä kirjansa <em>Radikaler Universalismus</em> (2022) palkittiin Leipzigin kirjamessujen eurooppalaisen ymmärryksen palkinnolla vuonna 2024.

Lähde Judith Staudinger

spot_img