Mitä tietoa Suomen salaisimmat sotilaat hankkivat? Mikko Porvalin dokumentaarinen suurteos ”Kohti itää – Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäinen 1941” on yksityiskohtaisin ja tarkin kuvaus, joka Suomen sotilastiedustelusta on julkaistu.
Suomalainen sotilastiedustelukirjallisuus keskittyy pitkälti kaukopartiomiehiin ja heidän suorituksiinsa partiomatkoilla. Partiomiesten panos oli tärkeä, mutta yhtä tärkeään rooliin nousee tiedustelun johtaminen ja kokonaiskuvan näkeminen. Mikko Porvalin teos Kohti itää liittää rauhanajan vakoilun ja jatkosodan kaukopartioinnin ensimmäistä kertaa osaksi tiedustelun kokonaisuutta.
Trilogian ensimmäinen osa kuvaa henkilötiedustelun taustoja, välirauhan vakoilijoita ja jatkosodan ensimmäisen kesän tiedustelutyötä. Teos on yksityiskohtaisin ja autenttisin kuvaus, mitä kaukopartioista on kirjoitettu. Sotatapahtumien rinnalla kulkevat Osasto Vehniäisen sotapäiväkirjat, radioviestit, partiokertomukset ja sotavankikuulustelut – aikaisemmin julkaisematon materiaali, jota säilytettiin jatkosodan jälkeen ensin maahan haudatuissa teräsarkuissa, sitten yksityiskotien kellareissa ja lopulta varuskuntien varastoissa.
Kaukopartioyksikön tarkasteleminen kokonaisuutena avaa sotilastiedustelun arjen lukijalle täysin uudella tasolla. Rauhanajan vakoilijoiden ja sodanajan kaukopartioiden hankkimat tiedot liitetään kulloiseenkin tilanteeseen sekä valtionjohdon tiedon tarpeeseen. Tiedustelutyön arjen kuvausta tukee runsas aiemmin julkaisematon kuvitus.
OTM Mikko Porvali on kirjailija, historioitsija ja poliisin rikostutkija. Porvali on kirjoittanut useita kiitettyjä sotahistoriateoksia etenkin jatkosodan vakoilusta ja tiedustelusta. Niistä Operaatio Hokki ylsi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.
Lähde Atena