Yksityiskohtaisin julkaistu kuvaus Suomen sotilastiedustelusta

Aiheeseen liittyvää

Esc – Blackbook (Straight Up Breakbeat 2024)

Reese-bassoa, breikkejä kulta-ajoilta, jamaika-viitteet sekä eteeriset tanssilattia-hypnoosiin ajavat padit kaikki löytyy eli Escillä kaikki jungle-genren checklistin asiat kunnossa hänen debyytti-levyllään jonka julkaisee pitkän linja jungle-expertti ODJ Dizzy kotimaisella lafkallaan SUBB.

Muuta tavoitteet tuloksiksi katalyyttisten mekanismien voimalla

Kirjan periaatteet ovat laajasti sovellettavissa monilla eri aloilla, ja...

Kirja elokuvasta ja sen tekemisestä

Raija Talvion ja Mikko Mattilan Arvottomat - tärkeintä on lähteminen -tietoteos julkaistaan Sodankylän elokuvajuhlilla. Tässä moniäänisessä kirjassa haastattelut, valokuvat ja aikalaistekstit täydentävät toisiaan.

Liljankukka – esikoisromaani menetetyn kotiseudun kaipuusta

Liljankukka on tarina Ainon matkasta sodan varjojen alla. Menetysten ja rakkauden sävyttämä romaani kertoo menetetyn kotiseudun kaipuusta.

Pohjanmaan museossa avataan uudistettu kokoelmanäyttely 8.6.

Aarteita meiltä ja merten takaa -näyttely esittelee Karl ja Elin Hedmanin monipuolisen kokoelman Pohjanmaan museossa. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen taideaarteisiin ja paikalliseen kulttuuriperintöön.

Jaa somessa

Mitä tietoa Suomen salaisimmat sotilaat hankkivat? Mikko Porvalin dokumentaarinen suurteos ”Kohti itää – Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäinen 1941” on yksityiskohtaisin ja tarkin kuvaus, joka Suomen sotilastiedustelusta on julkaistu.

Suomalainen sotilastiedustelukirjallisuus keskittyy pitkälti kaukopartiomiehiin ja heidän suorituksiinsa partiomatkoilla. Partiomiesten panos oli tärkeä, mutta yhtä tärkeään rooliin nousee tiedustelun johtaminen ja kokonaiskuvan näkeminen. Mikko Porvalin teos Kohti itää liittää rauhanajan vakoilun ja jatkosodan kaukopartioinnin ensimmäistä kertaa osaksi tiedustelun kokonaisuutta.

Kohti itää

Trilogian ensimmäinen osa kuvaa henkilötiedustelun taustoja, välirauhan vakoilijoita ja jatkosodan ensimmäisen kesän tiedustelutyötä. Teos on yksityiskohtaisin ja autenttisin kuvaus, mitä kaukopartioista on kirjoitettu. Sotatapahtumien rinnalla kulkevat Osasto Vehniäisen sotapäiväkirjat, radioviestit, partiokertomukset ja sotavankikuulustelut – aikaisemmin julkaisematon materiaali, jota säilytettiin jatkosodan jälkeen ensin maahan haudatuissa teräsarkuissa, sitten yksityiskotien kellareissa ja lopulta varuskuntien varastoissa.

Kaukopartioyksikön tarkasteleminen kokonaisuutena avaa sotilastiedustelun arjen lukijalle täysin uudella tasolla. Rauhanajan vakoilijoiden ja sodanajan kaukopartioiden hankkimat tiedot liitetään kulloiseenkin tilanteeseen sekä valtionjohdon tiedon tarpeeseen. Tiedustelutyön arjen kuvausta tukee runsas aiemmin julkaisematon kuvitus.

OTM Mikko Porvali on kirjailija, historioitsija ja poliisin rikostutkija. Porvali on kirjoittanut useita kiitettyjä sotahistoriateoksia etenkin jatkosodan vakoilusta ja tiedustelusta. Niistä Operaatio Hokki ylsi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.

Lähde Atena

spot_img