Yksityiskohtaisin julkaistu kuvaus Suomen sotilastiedustelusta

Aiheeseen liittyvää

Rudi -bändikatsaus

Rudi syntyy Pihtiputaan ylpeys Ratsia hajosi syksyllä 1981 koettuaan alkuvuodesta...

Millainen ihminen Danny on kulissien takana? Pirjo Kemppisen uutuuskirja paljastaa!

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen on luonut uraa viihdemaailman huipulla 57 vuotta ja julkaissut 102 listahittiä. Mutta minkälainen ystävä, puoliso, kollega, isä, työnantaja ja yhteistyökumppani Danny on ollut?

Uusi runokokoelma: Tupakoin beigessä tuulessa

Lea Kaleniuksen toisessa runokokoelmassa kuvataan puhujan kaipuuta vapaaseen tilaan...

Kanneltaloon saapuu lokakuussa värikäs kuolleiden päivän tapahtuma

Kanneltalossa loka-marraskuussa järjestettävä Muistan sinua rakkaudella -tapahtuma tuo yhteen...

Erik Johanssonin valokuvanäyttely yleisömenestys Vaasassa

Taianomaisia ja yllätyksellisiä suuria valokuvia esittävä Erik Johanssonin näyttely...

Jaa somessa

Mitä tietoa Suomen salaisimmat sotilaat hankkivat? Mikko Porvalin dokumentaarinen suurteos ”Kohti itää – Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäinen 1941” on yksityiskohtaisin ja tarkin kuvaus, joka Suomen sotilastiedustelusta on julkaistu.

Suomalainen sotilastiedustelukirjallisuus keskittyy pitkälti kaukopartiomiehiin ja heidän suorituksiinsa partiomatkoilla. Partiomiesten panos oli tärkeä, mutta yhtä tärkeään rooliin nousee tiedustelun johtaminen ja kokonaiskuvan näkeminen. Mikko Porvalin teos Kohti itää liittää rauhanajan vakoilun ja jatkosodan kaukopartioinnin ensimmäistä kertaa osaksi tiedustelun kokonaisuutta.

Kohti itää

Trilogian ensimmäinen osa kuvaa henkilötiedustelun taustoja, välirauhan vakoilijoita ja jatkosodan ensimmäisen kesän tiedustelutyötä. Teos on yksityiskohtaisin ja autenttisin kuvaus, mitä kaukopartioista on kirjoitettu. Sotatapahtumien rinnalla kulkevat Osasto Vehniäisen sotapäiväkirjat, radioviestit, partiokertomukset ja sotavankikuulustelut – aikaisemmin julkaisematon materiaali, jota säilytettiin jatkosodan jälkeen ensin maahan haudatuissa teräsarkuissa, sitten yksityiskotien kellareissa ja lopulta varuskuntien varastoissa.

Kaukopartioyksikön tarkasteleminen kokonaisuutena avaa sotilastiedustelun arjen lukijalle täysin uudella tasolla. Rauhanajan vakoilijoiden ja sodanajan kaukopartioiden hankkimat tiedot liitetään kulloiseenkin tilanteeseen sekä valtionjohdon tiedon tarpeeseen. Tiedustelutyön arjen kuvausta tukee runsas aiemmin julkaisematon kuvitus.

OTM Mikko Porvali on kirjailija, historioitsija ja poliisin rikostutkija. Porvali on kirjoittanut useita kiitettyjä sotahistoriateoksia etenkin jatkosodan vakoilusta ja tiedustelusta. Niistä Operaatio Hokki ylsi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.

Lähde Atena

spot_img