Yksityiskohtaisin julkaistu kuvaus Suomen sotilastiedustelusta

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Mitä tietoa Suomen salaisimmat sotilaat hankkivat? Mikko Porvalin dokumentaarinen suurteos ”Kohti itää – Päämajan kaukopartio-osasto Vehniäinen 1941” on yksityiskohtaisin ja tarkin kuvaus, joka Suomen sotilastiedustelusta on julkaistu.

Suomalainen sotilastiedustelukirjallisuus keskittyy pitkälti kaukopartiomiehiin ja heidän suorituksiinsa partiomatkoilla. Partiomiesten panos oli tärkeä, mutta yhtä tärkeään rooliin nousee tiedustelun johtaminen ja kokonaiskuvan näkeminen. Mikko Porvalin teos Kohti itää liittää rauhanajan vakoilun ja jatkosodan kaukopartioinnin ensimmäistä kertaa osaksi tiedustelun kokonaisuutta.

Kohti itää

Trilogian ensimmäinen osa kuvaa henkilötiedustelun taustoja, välirauhan vakoilijoita ja jatkosodan ensimmäisen kesän tiedustelutyötä. Teos on yksityiskohtaisin ja autenttisin kuvaus, mitä kaukopartioista on kirjoitettu. Sotatapahtumien rinnalla kulkevat Osasto Vehniäisen sotapäiväkirjat, radioviestit, partiokertomukset ja sotavankikuulustelut – aikaisemmin julkaisematon materiaali, jota säilytettiin jatkosodan jälkeen ensin maahan haudatuissa teräsarkuissa, sitten yksityiskotien kellareissa ja lopulta varuskuntien varastoissa.

Kaukopartioyksikön tarkasteleminen kokonaisuutena avaa sotilastiedustelun arjen lukijalle täysin uudella tasolla. Rauhanajan vakoilijoiden ja sodanajan kaukopartioiden hankkimat tiedot liitetään kulloiseenkin tilanteeseen sekä valtionjohdon tiedon tarpeeseen. Tiedustelutyön arjen kuvausta tukee runsas aiemmin julkaisematon kuvitus.

OTM Mikko Porvali on kirjailija, historioitsija ja poliisin rikostutkija. Porvali on kirjoittanut useita kiitettyjä sotahistoriateoksia etenkin jatkosodan vakoilusta ja tiedustelusta. Niistä Operaatio Hokki ylsi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.

Lähde Atena

spot_img