Lars Ehnbergin Satujen aarre – uusi jungilainen satutulkintakirja

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

POJAT: Nämä ajat (Hiljaiset Levyt HIKI-079) LP, 2023

Pojat oli omasta mielestäni paras Suomen ns. ramopunkbändeistä ilmestyttyään kuvioihin joskus vuonna 1990. Tekstit olivat nokkelia ja sävellykset tarttuvia ja vieraatkin palat yleensä suomennettu Ramoilta tai Boysilta. Omistan 2 ekaa LP:tä ja Pasi Virtanen -sinkun, mutta sitten kiinnostus vähän lopahti; mielestäni biisien taso laski tai se muuttui kertaamiseksi. Silloin tällöin keikalla nähdessäni oli kyllä kivaa ja viimeisin hankintani on Palaa-cd vuodelta 2003, jossa on loistava Mä uskon meihin -biisi.

The Blassics uskoo 10 vuoden jälkeen yhä käsityöläisyyteen

Kotimaisen afrofunkin ja -jazzin ylpeys juhlistaa uudella kokoelmalla Sounding Times studionsa ja levymerkkinsä monivivahteista taivalta.

Hellsinki Metal Festival

11-12.8.2023 Nordis Antti Sorsa Kim Strömsholm Uudet metallifestivaalit ovat aina tervetulleita, varsinkin...

Haastattelussa kotimuusikko mrkeyboard

Tällä kertaa tutustumme innokkaaseen musiikinsoittajaan, mrkeyboardiin! Hän on kotimuusikko ja innokas musiikin harrastaja.

Jaa somessa

Satujen aarre on Lars Ehnbergin jungilainen satutulkinta Grimmin sadusta Kolme höyhentä. Kirja ilmestyy marraskuussa. Kolme höyhentä on tarina vanhasta kuninkaasta, joka haluaa jakaa valtansa uudelleen kolmelle prinssille.

Hän heittää ilmaan kolme höyhentä, joiden perässä prinssit lähtevät suorittamaan heille annettuja tehtäviä. Kaksi höyhentä lentää kauas, maan ääriin, mutta yksi putoaa aivan lähelle. Se on Tyhmeliinin höyhen. Se osoittaakin aarteita lähellä, maan alla. 

Lars Ehnberg

Tästä alkaa kiehtova seikkailu Kolme höyhentä -sadun maailmaan. 

Sveitsiläisen psykiatrin, C.G. Jungin (1871-1961), luoma analyyttinen psykologia tutkii ihmismielen piirteitä, jotka ovat samoja aikakausista ja kulttuurista riippumatta. Jung nimesi ne arkkityypeiksi. Arkkityypit ilmenevät kansansaduissa, unissa ja myyteissä. 

Sadut antavat ratkaisuja inhimillisiin ongelmiin. Ne kuvaavat myös yksilön tarvetta kehittyä omaksi itsekseen, individuaatiota. 

Lars Ehnbergin tulkinta Grimmin sadusta Kolme höyhentä on monitieteellinen. Kolme höyhentä avautuu rakenteeltaan ja yksityiskohdiltaan kiehtovaksi, moniulotteiseksi tarinaksi, jota ei voi vangita yhteen näkemykseen.

”Satu tulee ulottuvaisuudesta, joka on laajempi ja ajattomampi kuin arkipäiväinen tietoinen. Tämä omintakeinen ulottuvaisuus kantaa piirteitä jostain arkaaisesta, alkukantaisemmasta yhteydentunteesta ja olemassaolosta.”

Jungilainen analyytikko, psykoterapeutti Lars Ehnberg on aiemmin kirjoittanut Unia, satuja ja myyttejä – johdatus C.G. Jungin analyyttiseen psykologiaan (Noxboox 2013). 

”Noxboox tunnetaan parhaiten Suomalaisia nykynäytelmiä -sarjasta, jossa on ilmestynyt 16 uutta näytelmää. Kustantamon tietokirjat analyyttisestä psykologiasta ja hevososteopatiasta ovat myös menestyneet hyvin”,

kertoo kustantaja Harri Virtanen.

– Jungilaista kirjallisuutta on suomeksi hyvin vähän saatavilla. Lars Ehnbergin molemmat kirjat ovat merkittävä lisä tähän tarjontaan. Kiinnostusta kuitenkin on!

Lähde Noxboox

spot_img