Lars Ehnbergin Satujen aarre – uusi jungilainen satutulkintakirja

Aiheeseen liittyvää

Haastateltavana Ruma Planeetta -rockyhtye

Tänään minulla on ilo haastatella helsinkiläistä yhtyettä nimeltä Ruma Planeetta. Yhtye kertoo tyylilajikseen rockmusiikin.

THE DICKIES: Blink 183/Clean money (Cleopatra CLO 3366) 2022

Dickies on ollut enemmän tai vähemmän kasassa yli 45 vuotta. Välillä on ollut hiljaisia kausia ja muutama traaginen kuolemakin on yhtyeen piirissä tapahtunut, esimerkiksi Chuck Wagon ei ollut kuin 24 kun ampui itsensä.

The Record of My Life #16: Blackpink – Born pink

Tämän tekstin on kirjoittanut Mila Kallio. Lehdessä hän vastaa toimitukseen liittyvistä asioista ja muunmuassa tämän The Record of My Life -palstan pyörittämisestä.

Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

Jaa somessa

Satujen aarre on Lars Ehnbergin jungilainen satutulkinta Grimmin sadusta Kolme höyhentä. Kirja ilmestyy marraskuussa. Kolme höyhentä on tarina vanhasta kuninkaasta, joka haluaa jakaa valtansa uudelleen kolmelle prinssille.

Hän heittää ilmaan kolme höyhentä, joiden perässä prinssit lähtevät suorittamaan heille annettuja tehtäviä. Kaksi höyhentä lentää kauas, maan ääriin, mutta yksi putoaa aivan lähelle. Se on Tyhmeliinin höyhen. Se osoittaakin aarteita lähellä, maan alla. 

Lars Ehnberg

Tästä alkaa kiehtova seikkailu Kolme höyhentä -sadun maailmaan. 

Sveitsiläisen psykiatrin, C.G. Jungin (1871-1961), luoma analyyttinen psykologia tutkii ihmismielen piirteitä, jotka ovat samoja aikakausista ja kulttuurista riippumatta. Jung nimesi ne arkkityypeiksi. Arkkityypit ilmenevät kansansaduissa, unissa ja myyteissä. 

Sadut antavat ratkaisuja inhimillisiin ongelmiin. Ne kuvaavat myös yksilön tarvetta kehittyä omaksi itsekseen, individuaatiota. 

Lars Ehnbergin tulkinta Grimmin sadusta Kolme höyhentä on monitieteellinen. Kolme höyhentä avautuu rakenteeltaan ja yksityiskohdiltaan kiehtovaksi, moniulotteiseksi tarinaksi, jota ei voi vangita yhteen näkemykseen.

”Satu tulee ulottuvaisuudesta, joka on laajempi ja ajattomampi kuin arkipäiväinen tietoinen. Tämä omintakeinen ulottuvaisuus kantaa piirteitä jostain arkaaisesta, alkukantaisemmasta yhteydentunteesta ja olemassaolosta.”

Jungilainen analyytikko, psykoterapeutti Lars Ehnberg on aiemmin kirjoittanut Unia, satuja ja myyttejä – johdatus C.G. Jungin analyyttiseen psykologiaan (Noxboox 2013). 

”Noxboox tunnetaan parhaiten Suomalaisia nykynäytelmiä -sarjasta, jossa on ilmestynyt 16 uutta näytelmää. Kustantamon tietokirjat analyyttisestä psykologiasta ja hevososteopatiasta ovat myös menestyneet hyvin”,

kertoo kustantaja Harri Virtanen.

– Jungilaista kirjallisuutta on suomeksi hyvin vähän saatavilla. Lars Ehnbergin molemmat kirjat ovat merkittävä lisä tähän tarjontaan. Kiinnostusta kuitenkin on!

Lähde Noxboox

spot_img