Haastattelussa Tamperelainen Jules Varjola

Aiheeseen liittyvää

Haastateltavana Ruma Planeetta -rockyhtye

Tänään minulla on ilo haastatella helsinkiläistä yhtyettä nimeltä Ruma Planeetta. Yhtye kertoo tyylilajikseen rockmusiikin.

THE DICKIES: Blink 183/Clean money (Cleopatra CLO 3366) 2022

Dickies on ollut enemmän tai vähemmän kasassa yli 45 vuotta. Välillä on ollut hiljaisia kausia ja muutama traaginen kuolemakin on yhtyeen piirissä tapahtunut, esimerkiksi Chuck Wagon ei ollut kuin 24 kun ampui itsensä.

Tulenkulkijat: En enää jaksa hengittää

Upeinta tässä teoksessa on laulajan kaihoisasta jopa suoranaiseen raivoon yltyvä preesens ja tämä pakottaa minut kuuntelemaan kappaleen useampaan kertaan sekä...

The Record of My Life #16: Blackpink – Born pink

Tämän tekstin on kirjoittanut Mila Kallio. Lehdessä hän vastaa toimitukseen liittyvistä asioista ja muunmuassa tämän The Record of My Life -palstan pyörittämisestä.

Apulanta ja Maija Vilkkumaa palkittiin Radio Suomirockin legendaarisella elämäntyöpalkinnolla

Radio SuomiRockin vuosi 2022 on paketoitu perinteisin menoin Eläköön SuomiRock! -palkinnoilla. Tänä vuonna pokaali elämäntyöstä ojennettiin Apulannalle ja Maija Vilkkumaalle.

Jaa somessa

Tänään tutustumme Tamperelaiseen Jules Varjolaan, joka mainitsee tyylilajikseen Ug-folkin, metallin, ja ug-popin.

Vanhempaa Jules Varjolan tuotantoa löytyy neljän levyn ja Best of -kokoelman verran mikseri.netin verkkopalvelusta.

artisti

Mukavaa kun tulit haastatteluun! Kertoisitko hieman Jules Varjolasta?

Jules Varjola on saanut kolme viimeisintä levykokonaisuutta suoratoistojakeluun Secret Entertainment kustantamon komissiolla 11.11. Ja uusin levy julkaistaan 9.12.
Jules Varjola on pitkän linjan muusikko, joka on rakennellut soolomateriaaliaan yli kahden vuosikymmenen ajan.

Tuoreimmissa kappaleissa ja levyissä kuuluu tärkeimpänä tekijänä musiikillinen intuitio ja inspiraatio. Suurin osa kappaleista syntyy nopeasti, hetken koittaessa. Myös lyriikat sylkäistään paperille transsin kaltaisessa tilassa sävellysprojektin syövereissä.

Hmm.. Mielenkiintoista. Millaisia julkaisuja Jules Varjolalla sitten on? Mistä ne kertovat?

Ensimmäinen julkaisu, joka kantaa nimeä Ajasta ja rakkaudesta, on koottu sävellyksistä, joita on tehty akustisen kitaran, kynän ja paperin äärellä, joista jokainen kuitenkin kertoo tarinaa ulottuvuuksista ehkä mielenkiintoisimmasta, eli ajasta. Sen suhteesta tietoisiin olioihin ja heidän suhteesta toisiinsa, eli rakkaudesta. Eräänlainen musiikillinen naivismi on voimakkaana läsnä useissa levyn kappaleista.

Toinen julkaisu, nimeltään Minä olen, on pitkällisen haaveen toteutuma; tehdä yhden kappaleen kokonaisuus, joka kantaa koko mittansa. Levylle ilmestyi myös loppumetreillä bonuskappaleeksi Riemumieli, jonka toteutus noudattaa täysin Jules Varjola -projektin ajatusta: anna sävelten ja sanojen tulla. Älä mieti. Minä olen -levykokonaisuus on hyvin paljon raskaampaa, kuin ensijulkaisu, mutta artistin oma ääni sekä toteutus ovat kantavana voimana tässäkin teoksessa.

Toiveita -julkaisu tulikin sitten ihan vahingossa facebook -artistisivujen päivityksestä, jossa Jules Varjola pyysi seuraajia jättämään genretoiveita kommenttikenttään ja sitten toteutti ne. Myös osa tykkäyksistä sai kappaleen.

Levy painottuu raskaampaan ulosantiin, mutta seassa on enemmän kevyitä elementtejä, kuin Minä olen -levyllä. Levyn kappaleissa on myös osassa hyvin poliittinen sävy, mitä ei ole kuultu, muutamaa live-esiintymistä lukuunottamatta Jules Varjolan tuotannossa.

Uusin levy, joka siis julkaistaan 9.12. on nimeltään Ajatushorisontti ja se painottuu jälleen enemmän akustisiin kappaleisiin, mutta ilme on monipuolisempi ja raikkaampi, kuin Ajasta ja rakkaudesta -albumilla. Loput on syytä pitää vielä salaisuutena, kuunnelkaa levy, niin tiedätte lisää.

Kertoisitteko hieman Jules Varjolan taustoista?

Jules Varjola projekti on jatkumoa lukuisille eri nimisille sooloprojekteille, joita olen vuosikymmenten varrella rakennellut. Oikeastaan englannin kieltä lukuunottamatta se on myös yhdistelmä niitä kaikkia. Joillain levyillä raskaampien musiikki on valloillaan, kun taas toiset painottuvat enemmän singer/songwriter -kamaan. Keikat kuitenkin, taustabändin sekä treenitilojen puutteen vuoksi, tapahtuvat akustisesti jälkimmäisiin keskittyen. Lyriikat ovat vahvassa roolissa kuitenkin kaikissa teoksissa ja jotkin kappaleet muistuttivat ehkä jopa aavistuksen runolaulua.

Mitä soittimia olet soittanut, ja mistä soittimesta lähtee ihanin ääni?

Kitaraa, bassoa ja koskettimia. Ja se vaihtelee. Lähes kaikki soittimet soivat tavallaan kauniisti, mutta ehdottomia suosikkeja ovat tietysti kitara, sello, kontrabasso ja Rhodes -piano. Lempisointujani ovat molli 7 -5 sekä molli ja duuri 6 -nelisoinnut. Sekä kitaralla että koskettimilla.

Jäsenet

Jules Varjola, kaikki instrumentit, ohjelmoinnin, äänitykset sekä miksaukset.

Jules Varjola netissä

Kotisivut: Avaa nettisivut
Spotify: Avaa Spotify -sivu
Youtube: https://youtube.com/user/SweetieFlesh
Facebook: https://www.facebook.com/JulesVarjola
Instagram: Tästä linkistä Instagram sivuille
Muut: Linkki vie Mikserit.net sivulle

– Wenla V.

spot_img