Moona Laakson tuorein kirja raottaa ovet menestyneiden miesten maailmaan, jossa tunteille tehdään tilaa. Millainen on nykymiehen määritelmä, kun kovuudella ei mitata enää miestä tai edes menestystä?
Perinteisesti menestyneen miehen mittana on pidetty rahaa ja valtaa, mainettakin. Mutta mitä on olla menestynyt mies nykypäivänä?
Tarinansa Moona Laakson kirjassa jakavat Samu Haber, Mikko ”Pyhimys” Kuoppala, Jyrki Sukula, Valtteri Lindholm, Ville Leino, Antti Rintanen, Siamäk Naghian, Kim Väisänen, Jukka Lepikkö, Nikolai Alho ja Riku Rantala.
”Vaikka valkoinen mies on lähtökohtaisesti etuoikeutetussa asemassa, liittyy miehisyyteen tiettyjä oletuksia ja myyttejä, jotka kaipaisivat tarkempaa tarkastelua. Maailma muuttuu, mutta miehen malli on edelleen kapea. Miesten on varmasti itsekin vaikea tietää, millainen heidän niin sanotusti tulisi olla. Nykymiehen pitäisi osata puhua tunteista, muttei saisi olla liian heikko.”
Moona Laakso
Kirjassa miehet kertovat miten he ovat niittäneet menestystä, mainetta ja mammonaa ja millainen vaikutus ja merkitys niillä on ollut heidän elämäänsä. He kertovat uransa eri vaiheista, elämänsä valinnoista sekä voitoista ja vastoinkäymisistä. Samalla henkilötarinoiden kautta kirja maalaa laajempaa kuvaa suomalaisesta sijoitus- ja rahakulttuurista.
Kuvamme menestyksestä ja menestyneestä miehestä on ollut kapea
Jokaisen menestyneen miehen takaa paljastuu poika, jolla on unelma. He ovat suorasanaisia, ristiriitaisia, rikkinäisiä, luovia, tuntevia, pohtivia ja elämää nähneitä artisteja, yrittäjiä, sijoittajia, johtajia, maailmanvalloittajia ja urheilijoita.
”Mielestäni kaikista menestynein mies on se, joka on kaikista onnellisin, ja se on yleensä mies, joka tuntee itsensä kaikista parhaiten.”
-Ville Leino
”Antauduin omalle tavoitteelleni ja unelmalleni täysin, ja niin pitäisi mielestäni ajatella ihankaikessa, rakkaudessakin.”
-Samu Haber
”En erottele työtä, vapaa-aikaa ja lomaa. Minulla on vain elämä.”
-Jyrki Sukula
”Monista pölyttyneistä miehen malleista on ollut syytäkin pyristellä eroon, sillä tietyt mielikuvat elävät meissä yhä syvällä. Suomalainen mies on ollut pitkään yhtä kuin vaikeneminen ja viinanjuonti”,
kirjoittaa Laakso.
Menestyneen miehen stereotypia taas on saavutuksillaan pätevä ja rehvasteleva äijä, joka käyttää rahansa viinaan, naisiin ja kalliisiin autoihin. Laakso kysyykin, olisiko jo korkea aika rakentaa uudenlainen miehen ja menestyksen kuva?
”Tosiasia on, että jos kusinen paikka tulee, vaimo meidät silloin elättää.”
– Riku Rantala
”Sanotaan, että leikki on lapsen työtä. Mielestäni työ taas on aikuisten leikkiä.”
-Mikko ”Pyhimys” Kuoppala.
Vaikka menestys saattaakin kuulostaa monille pinnalliselta, onhan menestystä mitattu tyypillisesti rahalla ja saavutuksilla, kätkeytyy siihen paljon enemmän kuin on tähän saakka nähty. Kirjan haastattelujen edetessä Moona Laakso kertoo hämmästyneensä kerta toisensa jälkeen siitä, miten paljon yksi sana voi pitää sisällään.
”Kerros kerrokselta kuorin menestyksen käsitettä selvittääkseni, mitä sen ytimessä on. Mitä menestys haastattelemilleni miehille tarkoittaa ja miten he ovat päätyneet siihen pisteeseen missä nyt ovat? Näkevätkö he itsensä menestyneinä, vai onko se jotain, minkä määrittelevät muut, ulkopuolelta?”
-Moona Laakso
”Laakson kirjaa varten haastattelemat tunnetut miehet ovat läpikäyneet traumoja, pieniä ja suuria. Onkin mielenkiintoista pohtia, vaatiiko menestys taustalleen jonkinlaisen trauman tai kriisin”,
pohtii Laakso.
Moona Laakso (s. 1985) on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Me Naisiin ja Kauppalehteen. Laakson asuntosijoittajanaisia koskevat jutut Helsingin Sanomissa ovat olleet hänen luetuimpia juttujaan.
Hän on kirjoittanut kirjan Vaurastu kuin nainen (Into, 2021) ja pyörittää sivubisneksenä Airbnb:tä. Laakso kirjoittaa ymmärtääkseen ihmisiä ja elämää. Hän haaveilee Teslasta, asuntosalkun kasvattamisesta ja fiktion kirjoittamisesta.
Kirja saatavilla sidottuna. Menesty kuin mies nyt saatavilla myös e- ja äänikirjapalveluissa. Äänikirjan lukee Markus Niemi.
Lähde Into Kustannus