Palkitun lastenkirjailijan uutuusseikkailu kannustaa pohtimaan, mitä energia on ja mihin sitä tarvitaan

0
94

Jukka Laajarinteen ja kuvittaja Mari Luoman Hämmästyttävä härveli: Tarina energiasta tutustuttaa lapset vauhdikkaalla tyylillä energiaan. Laajarinne sai ansiokkaasta lastenkirjallisuudesta Suomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-palkinnon vuonna 2022.

Kun Kekomielen ötökät heräävät talvihorroksesta, pesän yläpuolella roikkuu suuri siivekäs härveli. Mikä ihme se on, ja miten se on päätynyt kotipuuhun? Ja kuinka vekottimen ikinä saa siirrettyä ilman, että se putoaa ja murskaa pesän tuusan nuuskaksi?

Näitä polttavia kysymyksiä pohtivat Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman lastenkirjasarjan edellisistäkin osista tutut päähenkilöt Riikkinen ja mittarimato Oukka sekä heidän toverinsa Tarmo ja Puhti. Kaverukset pääsevät matkalle kaupunkiin etsimään tykötarpeita kiireelliseen pelastusoperaatioon. Reissussa koetaan vauhdin hurmaa ja vaarallisia tilanteita sekä hämmästellään monenmoisten härveleiden toimintaa.

Hämmästyttävän härvelin tieteeseen pohjautuva tarina tutustuttaa niin lapset kuin aikuiset energiaan. Se kannustaa pohtimaan ja kokeilemaan, miten energia ilmenee ja mihin sitä tarvitaan. Mistä energiaa voisi säästää ilman, että elämä muuttuu huonommaksi?

Erityisesti 6–9-vuotiaille suunnattu teos on Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa ideoidun Riikkinen ja Oukka tutkivat -sarjan neljäs, itsenäinen osa.

Aiemmat kirjat Mahdottoman suuri puu, Kadonneen madon jäljillä ja Mansikkamysteeri perehdyttävät lukijat äärettömyyteen, luonnon monimuotoisuuteen ja luotettavan tiedon löytämiseen.

Lähde Gaudeamus