Sukupolven käsite askarruttaa X-sukupolvesta kirjan kirjoittanutta Asta Leppää

Aiheeseen liittyvää

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

POJAT: Nämä ajat (Hiljaiset Levyt HIKI-079) LP, 2023

Pojat oli omasta mielestäni paras Suomen ns. ramopunkbändeistä ilmestyttyään kuvioihin joskus vuonna 1990. Tekstit olivat nokkelia ja sävellykset tarttuvia ja vieraatkin palat yleensä suomennettu Ramoilta tai Boysilta. Omistan 2 ekaa LP:tä ja Pasi Virtanen -sinkun, mutta sitten kiinnostus vähän lopahti; mielestäni biisien taso laski tai se muuttui kertaamiseksi. Silloin tällöin keikalla nähdessäni oli kyllä kivaa ja viimeisin hankintani on Palaa-cd vuodelta 2003, jossa on loistava Mä uskon meihin -biisi.

The Blassics uskoo 10 vuoden jälkeen yhä käsityöläisyyteen

Kotimaisen afrofunkin ja -jazzin ylpeys juhlistaa uudella kokoelmalla Sounding Times studionsa ja levymerkkinsä monivivahteista taivalta.

Hellsinki Metal Festival

11-12.8.2023 Nordis Antti Sorsa Kim Strömsholm Uudet metallifestivaalit ovat aina tervetulleita, varsinkin...

FCF Wrestling palaa Turkuun!

Kotikaupungin sankarit ottavat mittaa toisistaan sekä mestaruuksia ratkaistaan. KOTIMAINEN SHOWPAINI Showpaini...

Jaa somessa

Asta Leppä luotaa Aivan äksänä -uutuuskirjassaan keski-ikään ehtineen x-sukupolvensa ristiriitaisia tunteita tässä kummalliseksi käyneessä maailmassa.


Aivan äksänä – Kun huomasin kuuluvani sukupolveen -teoksessa (Kirjapaja) ajanlasku alkaa Kekkosesta, mutta Tukholman Henkkamaukassa on jo käyty ja pojillakin saattaa olla silmämeikkiä.

Toimittaja ja kirjailija Asta Leppä tulkitsee ja tarkastelee Aivan äksänä -uutuuskirjassaan oman, nyt jo tanakkaan keski-ikään ehtineen x-sukupolvensa vaiheita ja ajatuksia nopeasti muuttuneessa maailmassa.

Nuo niin sanotun yhtenäis-Suomen viimeiset kasvatit ja uuden ajan airuet varttuivat aikuisuuteen 1980- ja 1990-luvuilla. Ajan riento ja yhteiskunnan muutokset ovat olleet rajuja, ja niinpä osa ikäluokasta suhtautuu maailmaan siilipuolustuksella, vanhoista hyvistä ajoista nostalgisoiden.

Asta Leppä Kuva Suvi Elo


Suuret ikäluokat eli boomerit elivät vielä tasapaksussa, muutaman median hallitsemassa yhtenäiskulttuurissa, mutta äksät syleilivät jo laajenevaa maailmaa ja alkoivat pyristellä irti nöyryyden ja niukkuuden ihanteista. Heidän tämän vuosituhannen alussa syntyneet lapsensa pyörittelevät silmiään, kun vanhemmat kertovat 1970–80-luvun koulun ruispuuro- ja veripalttuaterioista, radion yhdestä ainoasta rock-ohjelmasta ja viikkorahoista säästetyistä Levis-farkuista.

X-sukupolvi eli nuoruutensa vielä toinen jalka yhtenäiskulttuurissa, mutta toisella oltiin jo astumassa uuteen, hyvässä ja pahassa avarampaan ja heterogeenisempaan maailmaan.

Leppä kirjoittaa tarkkanäköisesti x-sukupolven identiteettiä muokanneista kokemuksista ja pyrkii niiden kautta hahmottamaan ailahtelevaista sukupolven käsitettä. Olemme aikamme lapsia, halusimmepa tai emme.

Hän kysyy, millaista on huomata olevansa entinen kapinallinen maailmassa, joka onkin aivan erilainen kuin se, johon luuli kasvaneensa. Onko voitto vai tappio, että omien kasvuvuosien radikaaleista ajatuksista on tullut, jos ei taantumusta, niin ainakin tavanomaisia?


”Jokin sukupolvi-käsitteessä kiehtoo ja kiskoo minua puoleensa sen ylenpalttisesta sekavuudesta huolimatta. Tuijotan siihen kuin suurennuslasiin, jolla tutkiskelen tietyn aikakauden esiin nostamia yksityiskohtia ihmisessä”,

Asta Leppä


Asta Leppä on palkittu toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut mm. teokset Voittajien varjotElämää eriarvoisten tasavallassa (2017) sekä Sävyttömät sanat – Kun vastakkainasettelut saivat vallan (2019), joka oli ilmestymisvuonnaan Kanava-tietokirjapalkintoehdokkaana. 

Kansi Satu Kontinen Kirjapaja 2022

Asta Leppä: Aivan äksänä – Kun huomasin kuuluvani sukupolveen
ISBN 978-952-354-556-4204
Äänikirja ISBN 978-952-354-690-5, lukija Asta Leppä.

Lähde Kirjapaja

spot_img