Ukrainalainen lastenkirja Ilmahälytysten lapset kuvaa lasten kokemusta sodasta

Aiheeseen liittyvää

Viikon Kovin Biisi: VKB 23/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Dogjaw iskee takaisin tuplasinglellä – pureutumista luokkaeroihin ja sisäiseen kaaokseen

Helsinkiläinen hevipunk-yhtye Dogjaw tekee paluun uudella, kaksiteräisellä julkaisullaan, "Yhteiskunnan...

HAPE – Microdots (EABE 2025)

Virolainen HAPE julkaisee toisen eepeensä viime vuotisen debyyttinsä Night Life jälkeen suomalaisella EABE-levymerkillä. Nyt hänen elekotrossaan on sävyjä 70-luvun progesta ja synteetisaattori-musiikista.

GUNS N’ ROSES /w Rival Sons – Allianz Arena, München

Järjettömän kuuma sää jatkuu ja saksalaiset ovat valmiina juhlimaan....

Emotion Visa: Suomipunk

Jälleen on lisää skenepisteitä jaossa! Tällä kertaa skene on...

Jaa somessa

Ukrainalaisen Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja Ilmahälytysten lapset on syntynyt Kiovassa ilmahälytysten soidessa.

Se näyttää, millaista on elää lapsena sodan keskellä, mutta myös sen, miten ihmisten keskinäinen tuki ja yhteys pitävät toivoa yllä.

Teoksen ilmestyessä 24.2. Ukrainan sodan alkamisesta tulee täyteen vuosi. Keväällä 2022 Tammi julkaisi Denysenkon kirjan Maja ja ystävät Ukrainan lasten auttamiseksi. Myös uuden kirjan tuotto ohjataan Suomen Unicefin kautta lyhentämättömänä ukrainalaislasten hyväksi.

Kansi
Ilmahälytysten lapset (kuvitus Olena London, suomennos Eero Balk)

Larysa Denysenko on asunut ja kirjoittanut kotonaan Kiovassa koko sodan ajan.

Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja ”Ilmahälytyksen lapset” on syntynyt sodan keskellä.

Viime keväänä ilmestyneen Maja ja ystävät -kirjan avulla kerättiin 50 000 euroa ukrainalaislasten auttamiseksi. 
Denysenko on pysynyt Kiovassa koko sodan ajan. Hän kertoo lasten tilanteesta sodan keskellä:

”Joulukuun virallisen tilaston viimeisimmät luvut Venäjän hyökkäyksen lapsiuhreista: 450. Meillä ei ole vieläkään tietoja Mariupolissa kuolleista, koska emme pääse väliaikaisesti miehitetyille alueille. Venäjän lapsiasiamies ilmoittaa ylpeänä ja kiitollisena, että hän on adoptoinut pojan Mariupolista. Tämä poika vietiin Mariupolista väkisin Venäjän alueelle, kukaan ei tiedä mitä hänen perheelleen tapahtui. Tämä on sotarikos. Venäjä kaappaa ukrainalaisia lapsia, tuhoaa heidän identiteettinsä, aivopesee ja altistaa heidät voimakkaalle Venäjän propagandalle.”

”Ulkomaille sotaa paenneet lapset ovat aloittaneet koulunkäynnin. He kaipaavat kotiin, ikävöivät Ukrainaan jääneitä läheisiään. Kiovassa on nyt rauhallisempaa, olemme sopeutuneet energiapulaan. Lapset ovat tottuneet menemään pommisuojaan, koska ohjushyökkäyksiä on joka päivä. He yrittävät käydä koulua, mutta se on erittäin vaikeaa näissä olosuhteissa. Sota on aina lapsia vastaan. Kaikkien demokraattisten yhteiskuntien täytyy yhdistää voimansa ja toimittaa maamme kipeästi tarvitsemaa aseapua, jotta Ukraina voi suojella Ukrainan ja Euroopan lapsia”,

Denysenko vetoaa. 
Kuva
Larysa Denysenko

Ilmahälytysten lapset -kirjaa on hyvä lukea yhdessä aikuisen kanssa. Kirja kertoo, että vaikka pommisuojat, ilmahälytykset ja pakolaisuus ovat ukrainalaislasten todellisuutta tällä hetkellä, jonain päivänä sota loppuu. 

Larysa Denysenko on kotimaassaan tunnettu kirjailija, lakimies, ihmisoikeusaktivisti, TV- ja radiotoimittaja ja Ukrainan PENin jäsen. Hän toimii YK:n hyvän tahdon lähettiläänä suvaitsevaisuuden lisäämiseksi Ukrainassa. Häneltä on suomennettu kaksi lastenkirjaa: Maja ja ystävät (Tammi 2022) ja Ilmahälytysten lapset (Tammi 2023).

Lähde Tammi

spot_img