Elekt­roa­kus­tii­kas­ta voi muo­dos­tua uusi luo­va taso sä­vel­tä­jäl­le

Aiheeseen liittyvää

Näyttely Who is Roger Broo? esittelee taidekeräilijän elämäntyön Vaasassa

Uusi näyttely Pohjanmaan museossa avaa taidekeräilijä Roger Broon ja hänen laajan taidekokoelmansa tarinan.

SOEN, Naryan

23.3 Pakkahuone, Tampere Soen on muhinut jonkin aikaa taustalla varsin...

Miten Putinin virheenvaraisuus johti Venäjän hajoamiseen – Arto Luukkasen uusi kirja etsii vastauksia

Arto Luukkasen 'Putinin perukirja' analysoi Venäjän nykytilannetta ja kysyy, kuinka valtakunta suuntaa kohti hajoamista.

Ikikallion tarinat pääsevät Vuoden museojulkaisu -kilpailun finaaliin

Ikikallion tarinat on valittu Vuoden museojulkaisu -kilpailun finalisteihin, tarjoten kaksikielisen matkan ihmiskunnan historiaan.

J.R.R. Tolkienin maailmat heräävät eloon – John Howen taidetta ensi kertaa Suomessa

Fantasiataiteilija John Howen taidenäyttely vie matkalle J.R.R. Tolkienin luomiin mielikuvitusmaailmoihin Tampere-talossa.

Jaa somessa

Alejandro Montes de Oca lähestyy taiteellisessa tohtorintutkinnossaan äänitaiteeseen liittyviä elektroakustisia järjestelmiä säveltäjän näkökulmasta.

Kun taideteokseen sisältyvä elektroakustinen järjestelmä suunnitellaan yhdessä sävellysprosessin kanssa, syntyy luovaan prosessiin uusi, odottamatonkin taso ja uusia luovia mahdollisuuksia elektroniselle musiikille ja äänitaiteelle.

Alejandro Montes de Oc

Taiteellisessa tohtorintutkinnossaan Montes de Oca esittelee käsitteen ”Case-Specific Electroacoustic System”. Sillä taroitetaan ääniteoksia varten luotuja sähköisten, digitaalisten ja akustisten laitteiden järjestelmiä sekä niiden välisiä kytköksiä.

Tutkintonsa taiteellisessa osiossa Montes de Oca kehitteli ja esitteli viisi ääniteosta, joista jokaista varten hän sävelsi musiikin sekä räätälöi ainutkertaisen elektroakustisen järjestelmän. 

Aquarmonio (2015) on saanut inspiraationsa Etelä-Meksikon Yucatanin niemimaan cenoteista. Teos sisältää elektroakustisen järjestelmän, joka kaappaa, käsittelee ja vahvistaa veden ääniä reaaliajassa. 

Half Full (2017) on installaatio samannimiseen tanssiteokseen, jota voidaan esittää erilaisissa tiloissa kuten kaupoissa, urheilukeskuksissa, puistoissa tai kouluissa. Superguitar_03 (2017) siirtää perinteisen instrumentin, kitaran, pois sen totutusta olomuodosta ja mukauttaa sen ainutlaatuisella tavalla nykymaailmaamme. 

Lap-dog Machines: Pre.sa.uro (2019) tutkii käännösprosesseja hyödyntämällä teknologiaa, joka on kehitetty sähköistämään ja muuttamaan ääntä ja tekstiä reaaliajassa. 

Acoustic Paths (2019) tarkastelee äänisaastetta sekä taideteoksen kokemista yhdessä toisen kanssa ja tästä syntyviä vuorovaikutuksen ja jakamisen mahdollisuuksia.

Elektroakustinen suunnittelu rikastaa taiteellista työskentelyä

Montes de Oca havaitsi, että säveltämisen kytkeminen elektroakustisen järjestelmän suunnitteluun avaa taiteiljalle uuden luovan tason; järjestelmää voidaan kehittää taiteilijan tavoitteiden, tarpeiden ja valintojen mukaan.

Toisaalta Montes de Oca havaitsi, että elektroakustisen järjestelmän kehittäminen vaikuttaa myös ääniteoksen taiteellisiin ideoihin.– Näen elektroakustiset työkalut kuin verkkona, joka voi muovautua taiteellisen idean, tilanteen tai tarkoituksen mukaan.

”Koen, että tällainen lähestymistapa rikastaa taiteellista työskentelyäni”,

Montes de Oca kertoo.

Alejandro Montes de Ocan taiteellinen tohtorintutkinto Case-Specific Electroacoustic Systems A compositional approach to electroacoustic systems design tarkastettiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 15. lokakuuta 2022.

Lähde Taideyliopisto

spot_img