WRUM -bändihistoriikki

Aiheeseen liittyvää

PETRI LAHTI: Hanoi Rocks päivä päivältä 1979-2024 (Readme.fi) 2024

Viime vuonna ilmestyi vastaava teos Hurriganesista ja varsin mielenkiintoinen sekin oli. Tämä on sitten vieläkin kiinnostavampi teos, koska Hanoin uraa tuli seurattua ekasta sinkusta ja Soundin Homo-Makkonen-otsikosta (1/1981) lähtien. Lehtileikkeitäkin on sen verran, että nämä suomalaiset, suurimmaksi osaksi tyhjänpäiväiset, mitä tässäkin on mainittu, ovat aika tuttuja.

Taapelitaivas voitti Toisinkoinen-palkinnon

Anu Kolmonen voitti Toisinkoinen-palkinnon romaanilla Taapelitaivas, joka käsittelee elämää syrjäytyneenä maaseudulla.

Taina Niemelle Savonia-palkintoehdokkuus!

Taina Niemi on saanut Savonia-palkintoehdokkuuden koukuttavalla esikoisromaanillaan Ämpärikesä. Teos käsittelee nuoruuden haasteita ja on täynnä toivoa.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Jarmo ”Jabi” Hirvi oli TV:n Orjien kitaristi ja soittaa Hilse-LP:llä heidän biisillään Sä et pysty irtautuu. Pian sen jälkeen hän sai potkut yhtyeestä.

Uusi vähän kevyempää uuden aallon musaa soittanut Wrum oli kasassa tammikuussa 1980 ja kaupunkihan oli siis Turku.

Jabista tuli yhtyeen kitaristi-laulaja, muut olivat: Juha-Matti (Okko) Makkonen (basso & laulu), Kari Salminen (rummut), Jari (J.J.) Lehtinen (kosketinsoittimet) ja Raine Potinkara (kitara).

Mainittakoon, että viimeksi mainittu oli näytellyt sarjassa Läski-linssi yhtä hänen kiusaajistaan 1976. Heti kesällä tehtiin lyhytikäiselle turkulaiselle Fifty-Fifty-merkille single Takapihojen rocktähdet/Rocktähti (kummatkin tehnyt Jabi), jonka a-puolesta tuli yhtyeen tunnetuin biisi ja pienoinen hitti.

Se onkin tarttuva reggaen rytmein notkuva kipale ja sen ovat myöhemmin levyttäneet Klamydia, Juustopäät ja Herra Ylppö, joka esitti sen Vain elämää-ohjelmassa. Nämä versiot perustuvat kylläkin Wrumin biisistä myöhemmin tehtyyn rockaavampaan versioon.

B-puoli on aika tavanomainen. Samana kesänä Wrum esiintyi Ruisrockissa ja aloitti LP:n tekemisen. Nyt yhtiöksi tuli toinen turkulainen, Selecta. LP ilmestyi syksyllä ja nimekseen se sai luonnollisesti Takapihojen Rocktähdet. Levyllä on nimibiisistä hieman nopeammin soitettu versio, mutta reggaena pysytään silti. Maininta siksi, että vähän ennen tätä levyä Selecta julkaisi kokoelman Vaahtopäät, jolla on mm.Lola Ego, Sig, Popeda ja Wrum.

Wrum esittää hitistään erittäin poikkeavan ja nopean rockversion, joka onkin nimellä osa 2. Kyseinen versio on oikeastaan jopa parempi kuin tuo reggae. Wrumin oma LP on erittäin epätasainen ja kokonaan en sitä ole aikoihin jaksanut kuunnella, eikä monet sen biiseistä ole aikaa kestäneetkään.

Huonoimmin basisti Makkosen tekemät ja laulamat 3 biisiä. Loput 9 ovat Jabin kynästä ja niissä onnistutaan paremmin, osittain. Nimittäin levyllä on liian paljon biisejä, jotka kuulostavat keskeneräisiltä, eihän bändin perustamisestakaan kauaa ollut.

Levyllä on kuitenkin 3 biisiä, jotka ainakin minulle toimivat loistavasti tänä päivänäkin eli nimibiisi ja suoremmat rockit Elämä anna mulle woimaa ja yhtyeen paras biisi Hulttiosoittaja. Samana vuonna ilmestyi myös Fifty-Fifty-yhtiön ainoa LP-julkaisu Joko sulla soi-kokoelma.

Wrum-yhtye

Kaiken maailman Bamperosten ja huoltamokasettiesiintyjien keskellä (no, Annika Salminen oli Dead End 5:ssä ja soolouralla ja esiintyy levyllä nimellä Anette Valpas) on Wrumin Takapihojen rocktähdet. Mutta yhtye esiintyy levyllä myös toisella biisillä. Heidän nimensä on siinä Vihreät Banaanit ja esittävät Juicen Viidestoista yö-kappaleen. Sehän sopiikin hyvin Jabille, koska hänen ääntään Juiceen joskus verrattiinkin.

LP sai kuitenkin sen verran hyvän vastaanoton, että Poko kiinnostui yhtyeestä. En tiedä sitten mitä tapahtui, mutta seuraavalla levytyksellään yhtye kuulostaa vielä paljon keskeneräisemmältä kuin LP:llään.

Single Katujen kasvatit/Kusiainen äänitettiin Mika Sundqvistin MSL-studiolla keväällä -81 ja se julkaistiin heinäkuussa. Etenkin Katujen kasvatit kuulostaa joltain treenikämppädemolta ja on muutenkin jotenkin myötähäpeän tunteen nostattava kappale. Yrittää olla hymni kellaribändeille, kuten suluissa sinkun keskiössä lukee, mutta ei tämä kyllä innosta.

Makkosen ja Potinkaran Kusiainen on taas muuten vaan tylsä biisi. Ei single muutenkaan kauheasti ylistyksiä saanut ja unohtui hetkessä. Katujen kasvatit löysi kuitenkin tiensä Pokon 5CD:n boxille Aitoa Suomirockia vuonna 2004 ja sen on levyttänyt myös Raivopäät Punkrock Jukebox 3-levylleen, jossa sen laulaa Vandaalien Häkli.

Demoja LP:tä varten tehtiin, mutta sitä ei koskaan tehty. Sen sijaan marraskuussa -81 äänitettiin samassa MSL:ssä uusi single turkulaisen Olli Kaarniston tuottamana. Ulkona se oli vasta huhtikuussa -82. Viiniä/Peili on kyllä huomattavaa parannusta, niin soundeiltaan kuin biiseiltään, tai no, ei tuo Makkosen Peili nyt kovin hyvä ole (päätyikin Pokon hauskalle kokoelmalle Kovimmat takaiskut vuonna 1987). Mutta Viiniä on yksi Wrumin parhaita biisejä ja siinä Jabi kuulostaa jopa vähän Ismo Alangolta. Tämäkään single ei juuri myynyt ja yhtye laskettiin haudan lepoon.

Kolmikko Makkonen-Potinkara-Salminen jatkoivat Johannes Byyt-nimellä ja tekivät vielä -82 ihan kelvon singlen Selectalle ja muutamaa vuotta myöhemmin ei niin kelvon singlen Stalin Razz-nimisessä bändissä. Singlen julkaisi muuten Saab-yhtiö! Näin heidät keikallakin Ruisrockin teltassa -85 ja sellaista meikkirockyritystä tuo oli. Samana vuonna päälavalla oli Jabin uusi yhtye Jabi & Taivaanrannan Taiteilijat (joka edellisvuonna esiintyi teltassa), joka oli vähän suurempi kokoonpano soittaen jotain mitä lie musaa, ainoa sinkkunsa Tyttö hei/Kauas pois (Poko 1985) löytyy, mutta en tainnut tykätä, koska en edes muista millaisia biisit ovat. Sen jälkeen mies ei levyttänytkään mitään, mutta jatkoi trubaduurina baareissa ja kaduilla. Kerran oli esiintymässä tv:ssäkin ohjelmassa Pelimannin penkillä. Erään keikan näin Salossa joskus 90-luvun alussa, olisiko kokoonpano ollut nimeltä Berberi.

Tuo aiemmin mainittu kolmikko jatkoi eri teitä. Eniten musiikkihommissa tuli nähtyä rumpali Salmista (joka ohessa teki/tekee myös Turun Sanomiin freelancer hommia). Hän liittyi Tommi Läntisen Via Dolorosa-yhtyeeseen, mutta vasta kun ainokainen singlensä oli julkaistu, eikä se kauaa enää jatkanutkaan. Pidempiaikainen pesti oli Kauko Röyhkän ja Maritta Kuulan 500 Kg Lihaa-yhtyeessä, joiden kolmella levyllä hän soittaa vuosina 1988-2007.

Muita levyttäneitä yhtyeitä olivat ainakin Ho-Dads, joka teki 2 singleä Pure Recordsille vuonna 1989, Rapudes, joka teki yhden sinkun Eurokselle 1990 sekä kivaa Kollaa Kestää-tyylistä punkkia soittanut Mahtavat Lämpöpussit, jonka CD:llä Tahkoten v.1995 hän soittaa. Toisessakin Röyhkän projektissa Uhrijuhla hän oli mukana ja soittaa yhtyeen omaa nimeä kantaneella levyllä v.2012, tässä välissä tapahtui kyllä vähän muutakin, siitä kohta.

Makkonen perusti veljensä Erkan kanssa Huhu-yhtyeen, joka teki ainoan LP:nsä Huhu vuonna 1989, sen lisäksi julkaistiin 4 singleä. Yhtye soi kohtalaisesti radiossakin, mutta suurempaa menestystä ei sitten tullut. Veljekset soittavat myös Sanna Mansikan sinkulla Padot murtuu v.2002 ja Okko on tehnyt Rami Tapperin levylle Vain soiton päässä biisin… Rami Tapper vuonna 2003.

Potinkara taas liittyi Koirasotureihin, jotka tekivät kaksi albumia ja 3 sinkkua Rockadillolle vuosina 1991-1993. Yhtyeen musiikki oli jotain folkkia, joka nyt ei kauheasti kiinnostanut. He voittivat kuitenkin Levyraadin. KS hajosi 1996 ja sen jälkeen Potinkara soitti yhden singlen (1997) omakustanteena tehneessä Sixsakissa. 

Niin, Wrum teki keikan Down By The Laiturissa  1997 ja uudestaan 2009. Tästä innostuneena he alkoivat tehdä uutta levyä vuonna 2009. Kokoonpano oli sama kuin ennenkin ja itse asiassa koko uran ajan, ellei enää comebackia tule.

Levy ilmestyi Plastic Passionilla vuonna 2010 nimellä 8010. Ei tämä nyt kauheasti iskenyt, mutta ei se ihan huonokaan ole. Paitsi jälleen 3 Makkosen kappaletta ja kamala Paranoid-käännös Muukalainen. Sanoisinko näin, että en tuota levyä hankkinut, enkä hanki, mutta kyllä sen nyt kuunteli.

Parempi on vuonna 2014 ilmestynyt Tivoli (Plastic Passion), jolla on myöskin kyllä yhtyeen kamalin biisi, Leipä, jonka tekijänä on jälleen Makkonen. Teksti on kauhea ja sävellys myös. Tämä pätee kyllä oikeastaan melkein kaikkiin hänen Wrumille  tekemiinsä kappaleihin.

Parhaiten toimii Elukka-niminen biisi ja levy kuulostaa aika paljon vanhalta Wrumilta, niinkuin oikeastaan tuo 8010-levykin (siinä taisi ollakin vanhoja biisejä mukana). Mukana on myös Turun TVO:lle omistettu kappale TVO, joka on lähes 9 minuuttia kestävä versio Neil Yongin Like a hurricanesta.

Keikkoja tehtiin ja varmaan tehtäisiin vieläkin, mutta kosketinsoittaja Lehtinen kuoli lokakuussa 2016 ja siihen lopetti Wrum. Makkonen-Salminen-Potinkara ovat jatkaneet Johannes Byytin kanssa keikkailua ja nettijulkaisujakin on tullut. Potinkara pitää myös kitarakoulua Littoisissa.

Diskografia:

  • 7”:Takapihojen rocktähdet/Rocktähti (Fifty-Fifty FFS 060) 1980
  • LP:TAKAPIHOJEN ROCKTÄHDET (Selecta SELP 002) 10/1980
  • 7”:Katujen kasvatit/Kusiainen (Poko PIS 082) 7/1981
  • 7”:Viiniä/Peili (Poko PIS 099) 4/1982
  • CD:8010 (Plastic Passion PVC 075) 5/2010
  • CDr:TIVOLI (Plastic Passion PVC 089) 6/2014

Kokoelmilla:

  • Takapihojen rocktähdet LP:llä JOKO SULLA SOI? – SYKSYN ’80 PARHAAT! (Fifty-Fifty FFLP 60) 1980, mukana myös VIHREÄT BANAANIT=WRUM:Viidestoista yö
  • Takapihojen rocktähdet (osa 2) LP:llä VAAHTOPÄÄT (Selecta SELP 001) 1980, cd:versio toukokuussa 2009
  • Peili LP:llä KOVIMMAT TAKAISKUT (Poko KOTA 1) 10/1987
  • Katujen kasvatit 5cd:llä PURE FINNISH ROCK – AITOA SUOMIROCKIA (Poko Rekordsin Historia 1977-2004) (Poko POKOBOX 1) 2004
  • Takapihojen rocktähdet (osa 2) 4cd:llä PUNK JA YÄK! – SUOMIPUNK 1977-1987 (Stupido Records TWINCD 99) 3/2009

– V. Vahtera

spot_img