Kosketus-näyttelyn uusi kokonaisuus pohtii ihmisen sisäistä tunnemaailmaa

Aiheeseen liittyvää

Sähköistynyt K3-yhtye herää ja julkaisee digisinkun

Rock- ja heavypiireissä pitkään vaikuttaneen laulaja-biisintekijä Kari Pikkujämsän kipparoimaK3-yhtye...

Runouden taikaa Kulttuurikeskus PiiPoon Runo-olohuoneessa

Kulttuurikeskus PiiPoossa juhlitaan Kirsi Kunnaksen juhlavuotta interaktiivisella Runo-olohuone-näyttelyllä.

Emotion visa: PMMP vs Maustetytöt

Tänään kisailussa on Emotion visan historian ensimmäinen kaksintaistelu. Testaa...

KUTSU medialle: Kokeilevaa konkretismia ja Monika Sosnowskaa EMMAssa

EMMA esittelee Kokeileva konkretismi -kokoelmanäyttelyn, jossa konkretismi herää eloon yli viidenkymmenen taiteilijan teoksissa.

Karisto julkaisi kaksi kiehtovaa kansainvälistä jännityskirjaa

Karisto kutsuu sinut kevään jännittäville matkoille brittein saarille ja Kalifornian punapuumetsiin.

Jaa somessa

Esillä monipuolinen kattaus muun muassa valokuvia, maalauksia, veistoksia, taidegrafiikkaa ja mediateoksia.

Saastamoisen säätiön taidekokoelmaa esittelevään Kosketus-näyttelyyn avautuu laaja uusi kokonaisuus Hiljaisuuden kuuntelija. Eri taidemuotoja eri aikakausilta esittelevä ripustus on kuratoitu Juhani Linnovaaran (s. 1934) Hiljaisuuden kuuntelija -maalauksen ympärille.

Maalauksen rinnalle on koottu teoksia 20 taiteilijalta, jotka pohtivat ihmisen sisäistä maailmaa eri näkökulmista. Hiljaisuuden kuuntelija avautuu osaksi Kosketus-näyttelyä keskiviikkona 27. lokakuuta 2021.

Kosketus-näyttely on osa EMMAn pysyvää näyttelykokonaisuutta ja hyvin poikkeuksellinen kokoelmanäyttely, sillä se uudistuu säännöllisesti uusin teoksin ja kokonaisuuksin. Näyttelyn kuratonnin ydinteema on ihmisyys ja näyttelyn eri osiot käsittelevät ihmisen suhdetta ympäröivään todellisuuteen eri temaattisista lähtökohdista. Nyt avautuvaan Hiljaisuuden kuuntelija -osioon on valittu teoksia, jotka tutkivat ihmisen sisäistä maailmaa – niin menneisyyden tapahtumia, traumoja ja niiden käsittelyä kuin leikin iloa.

Hiljaisuuden kuuntelija -maalaus
Juhani Linnovaara, Hiljaisuuden kuuntelija, 1955. Kosketus: Hiljaisuuden kuuntelija, 2021. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Ripustus kantaa Juhani Linnovaaran Hiljaisuuden kuuntelija -maalauksen nimeä, joka on toiminut kokonaisuuden kuratoinnin lähtökohtana. ”Linnovaaran teos kuvaa eräänlaista pysähtynyttä hetkeä. Teoksen hahmo on ikään kuin vaipunut omaan sisäiseen maailmaansa, mutta silti häntä ympäröivillä asioilla on suuri merkitys. Halusimme tuoda kokonaisuuteen esiin teoksia, joilla olisi temaattinen yhteys tähän maalaukseen”, yksi näyttelyn kuraattoreista, EMMAn intendentti Henna Paunu kuvailee.

Osioon on tuotu yhteen kotimaista ja kansainvälistä taidetta eri aikakausilta aina modernismista nykypäivään. Teokset muodostavat vuorovaikutuksellisen ja temaattisen kokonaisuuden, jossa uppoudutaan ihmisenä olemiseen ja hiljaisuuden eri merkityksiin. “Hiljaisuuden etsiminen on osa ihmisenä olemista. Se voi merkitä muun muassa yhteyttä omaan sisäiseen maailmaan ja vuoropuhelua oman itsen kanssa.

Hiljaa voi olla myös yhdessä. Sen voi kokea piinavana tai rauhoittavana. Hiljaisuus voi olla myös vaikenemista ja pitää sisällään salaisuuksia tai vääryyksiä. Hiljaa oleminen merkitsee hidastamista, oman tahdin löytämistä ja vastapainoa jatkuvaan kasvuun ja muutokseen,” näyttelyn kuraattorit pohtivat. Hiljaisuuden kuuntelija kääntää katseet sisäänpäin ihmisen tunnemaailmaan ja kutsuu meditatiiviselle pohdiskelulle taiteen äärelle.

Hiljaisuuden kuuntelijan on kuratoinut EMMAn asiantuntijoista koostuva neljän henkilön työryhmä, johon kuuluvat amanuenssit Laura Kokkonen, Tuomas Laulainen ja Pernilla Wiik sekä intendentti Henna Paunu. Ripustuksessa on esillä monipuolinen kattaus muun muassa valokuvia, maalauksia, veistoksia, taidegrafiikkaa ja mediateoksia.

Osiossa nähdään teoksia taiteilijoilta Erika Adamsson, Alexander Calder, Kristjan Gudmundsson, Karoliina Hellberg, Heli Hiltunen, Eetu Huhtala, Frida Hultcrantz, Ben Kaila, Jannis Kounellis, John Kørner, Antti Laitinen, Pirkko Lepistö, Juhani Linnovaara, Olli Lyytikäinen, J.O. Mallander, Marjatta Nuoreva, Hanna Saarikoski, Diane Simpson, Suvi Sysi ja Eulàlia Valldosera. Vuoden 2022 aikana Kosketus-näyttelyn mediatilassa nähdään kolmen mediateoksen sarja osana nyt avautuvaa kokonaisuutta: Erkan Özgenin Wonderland, Jeannette Ehlersin Black Bullets sekä Maija Blåfieldin The Fantastic.

EMMAn vuoden kattoteema on taiteen voima. Hiljaisuuden kuuntelijan laaja ripustus suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta ja modernismia nostaa esille ihmisen tunnemaailman eri ulottuvuuksia ja ihmisenä olemisen peruskysymyksiä. Tuomalla yhteen Saastamoisen säätiön taidekokoelman vanhempia ja uudempia teoksia esille nousee ihmisyyden piirteitä, jotka vaikuttavat ajasta toiseen.

Näyttelyn kotisivut löydät täältä.

Lähde EMMA – Espoo Museum of Modern Art

spot_img