Pilvi Takalan teos Valvonnan alla esitetään ensimmäisen kerran Suomessa EMMA – Espoon modernin taiteen museossa

Aiheeseen liittyvää

Hellsinki Metal Festival

11-12.8.2023 Nordis Antti Sorsa Kim Strömsholm Uudet metallifestivaalit ovat aina tervetulleita, varsinkin...

Hate Forest – Innermost

Innermost (2022) on Hate Forestin kuudes täysimittainen albumi. Tämä ukrainalainen kulttiyhtye käytännössä koostuu Roman Saenkosta, joka on paremmin tunnettu samasta maasta kotoisin olevasta Drudkhista.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Pilvi Takalan Valvonnan alla (2022) tarkastelee kriittisesti yksityisen turvallisuusalan julkisessa tilassa harjoittamaa vallankäyttöä.

Videoteos sai ensiesityksensä Venetsian 59. biennaalissa vuonna 2022 ja se nähdään nyt ensi kertaa Suomessa, jossa teos ja sen taustalla oleva tutkimustyö ovat saaneet alkunsa.

EMMAssa teos nähdään tilallisena esillepanona, joka on sovitettu EMMAn arkkitehtuuriin. Näyttelyn yhteydessä järjestetään yleisötilaisuuksia, jotka laajentavat teoksen synnyttämiä keskusteluja. Teos on osa EMMAn ja Saastamoisen säätiön InCollection-yhteistyönäyttelyiden sarjaa.

Valvonnan alla
Pilvi Takala, Valvonnan alla (2022). In Collection, Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Video still © Pilvi Takala.

Esittelemme Pilvi Takalan Valvonnan alla -näyttelyn medialle tiistaina 31.1.23 klo 10. Tiedotustilaisuus järjestetään samanaikaisesti verkossa sekä paikan päällä EMMA – Espoon modernin taiteen museossa. Tilaisuuden kieli on suomi ja englanti. Osallistu tiedotustilaisuuden puheosuuteen ja näyttelyn esittelyyn etänä Zoomissa tästä linkistä.

Pilvi Takala on kansainvälisesti tunnettu suomalainen taiteilija, joka tutkii teoksissaan erilaisia yhteisöjä, työkulttuureja ja näiden kirjoittamattomia sääntöjä. Valvonnan alla pohjautuu Takalan kokemuksiin hänen työskennellessään peiteroolissa Securitaksen kouluttamana järjestyksenvalvojana yhdessä Suomen suurimmista kauppakeskuksista.

Teoksen videot on kuvattu Takalan järjestämässä kolmipäiväisessä työpajassa, jossa hän käsitteli entisten työtovereidensa kanssa työpaikalla kohdattua rasismia, väkivaltaa ja haitallista käyttäytymistä. Viimeaikaiset järkyttävät tapahtumat vartiointialalla ja sen ympärillä käytävä keskustelu ovat tehneet Takalan teoksesta entistä ajankohtaisemman. Christina Lin kuratoima näyttely on esillä EMMAssa 1. helmikuuta – 7. toukokuuta 2023. 

Pilvi Takala, Close Watch, Valvonnan alla, InCollection, 2023, EMMA – Espoo Museum of Modern Art. Photo: Ari Karttunen / EMMA 2022

Olennainen osa näyttelyä on sen yhteydessä järjestettävä yleisötilaisuuksien kokonaisuus. Ohjelma tarjoaa yleisölle mahdollisuuden pohtia ja tutkia vallan ja turvallisuuden muotoja arkiympäristössämme sekä laajemmin yhteiskunnassa.

Ohjelma koostuu kolmesta EMMA Talks -tilaisuudesta, jossa teemoja käsitellään eri puhujien kanssa monista näkökulmista. EMMA Talks: Kenen turvallisuus? laajentaa teoksen ympärille syntynyttä keskustelua eri tahojen vuoropuheluna, jossa ruoditaan totuttuja käyttäytymismalleja turvallisuusalalla sekä muiden yleisen edun nimissä valtaa harjoittavien tahojen parissa. 

Installaatio jakaa EMMAn näyttelytilan kahteen osaan, joissa katsoja ja katseen kohde tulevat aktiivisiksi osiksi teosta. Valvonnan alla saa pohtimaan niitä vaihtoehtoisia tapoja, joilla järjestyksenvalvojat – ja heidän kauttaan me kaikki – voimme tarkastella omaa asemaamme ja vallankäyttöön liittyviä eettisiä kysymyksiä niin omalla alallamme kuin koko yhteiskunnassa. 

Valvonnan alla -näyttely on osa EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteisesti tuottamaa tilausteosten ja näyttelyiden InCollection-sarjaa, jossa visionääriseltä nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Takala on sarjan viides taiteilija. Saastamoisen säätiö kehittää pysyvää kokoelmaansa InCollection-sarjan kautta.
 
Saastamoisen säätiön kokoelmateoksiin voi tutustua EMMAn säännöllisesti uudistuvassa Kosketus-näyttelyssä. Jesper Justin lyhytelokuva The Lonely Villa on esillä Kosketus-näyttelyn mediatilassa 1. helmikuuta – 28. toukokuuta.

Videoteos tutkii vähemmistökulttuureja, sukupuolistereotypioita ja sukupolvien välisiä suhteita. Teoksen päähenkilöt keskustelevat laulamalla toisilleen puhelimitse. Laulun sanoitukset antavat osviittaa siitä, mitä henkilöiden välillä tapahtuu. 

Lähde EMMA – Espoo Museum of Modern Art

spot_img