Vuoden Graafikko 2022 -palkinto Kaisa ja Christoffer Lekalle

Aiheeseen liittyvää

PLASTIC TEARS: Motorhome

Herra jumala. Täytyy sanoa, että biisi on sellainen, että luulisi Andy Mccoyn olevan kateellinen. Plastic Tears tai lähinnä Miqu on kaikkia luonnonlakeja uhmaten jaksanut vetää Hanoi-Dogs D'amour-linjaa vuosikymmenet, ja vaikka on välillä itselläkin eräästä pikkuasiasta mennyt sukset ristiin joskus hamalla 90-luvulla, niin asiat sovittiin jossain Puntalan juomisillassa ajat sitten ja kyllä se niin on, että kyllä niitten toi nimi kannatti pitää. Syy on mielestäni selvä, tappiot voitoksi.

Taina Niemelle Savonia-palkintoehdokkuus!

Taina Niemi on saanut Savonia-palkintoehdokkuuden koukuttavalla esikoisromaanillaan Ämpärikesä. Teos käsittelee nuoruuden haasteita ja on täynnä toivoa.

Tero Saarinen Companyn tiedotustilaisuuteen kutsu: Uusi kantaesitys ja muutoksia tiedossa

Tero Saarinen Companyn uusi kantaesitys ja ulkomaanvierailut esittelyssä tiedotustilaisuudessa Kaapelitehtaalla.

Taapelitaivas voitti Toisinkoinen-palkinnon

Anu Kolmonen voitti Toisinkoinen-palkinnon romaanilla Taapelitaivas, joka käsittelee elämää syrjäytyneenä maaseudulla.

Squarepusher – Dostrotime (Warp 2024)

IDM- ja braindance-genrejen yksi pioneereista Squarepusher on työstänyt korona lockdownien aikana Dostrotime-albumiaan meidän kaikkien onneksi.

Jaa somessa

Vuoden Graafikko -työryhmä palkitsee Kaisa ja Christoffer Lekan erityisesti työstään graafisen suunnittelun opettajina, mutta myös pitkäjänteisestä ja moneen otteeseen palkitusta omakustannetoiminnastaan.

Kaisa ja Christoffer Leka ovat monialaisia ja omaehtoisia visuaalisen viestinnän tekijöitä ja opettajia. Lekat elävät todeksi visuaalista maailmaansa, joka näyttäytyy mm. palkituissa omakustanteissa. Vuoden Graafikko -palkintonäyttely pidetään Designmuseon Galleriassa 8.4.–29.5.2022.

Vuoden graafikko -palkinto

Työryhmä perustelee valintaansa Lekojen kokonaisvaltaisella intohimolla alaa kohtaan, mikä näkyy niin pieteetillä viimeistellyissä painotuotteissa kuin opetustyössä, joka inspiroi uusia graafisen suunnittelun opiskelijoita erityisesti typografian ja painotuotteiden pariin. Lekojen pyyteetön paneutuminen näihin molempiin osa-alueisiin on hyvin erityislaatuista ja ihailtavaa. Lekat ovat työllään saavuttaneet tunnettuutta myös alan piirien ulkopuolella.

Kaisa (s. 1978) ja Christoffer (s. 1972) Leka asuvat Porvoossa ja opettavat graafista suunnittelua LAB Muotoiluinstituutissa. Lekat ovat vetäneet visuaalisen viestinnän työpajoja mm. Saksassa ja Hollannissa. Opettamisen sekä omaehtoisten suunnittelu- ja kirjaprojektien lisäksi heidän intohimonaan on seikkailla pyöräillen ja meloen. Lekat ovat pyöräilleet mm. Alaskasta Kaliforniaan ja Porvoosta Jäämerelle. Usein matkat ovat toimineet innoittajina omakustanteille, jotka luovat kokonaisen oma universuminsa: julkaisuihin on saattanut liittyä esimerkiksi satoja pulloposteja, postikortteja ympäri maailmaa tai Vienan meren rannalla piirrettyjä ja kirjoitettuja päiväkirjoja.

Lekat palkittiin vuonna 2010 Suomi-palkinnolla saavutuksistaan kirjataiteen saralla, Kaisa Leka sai Puupäähatun vuonna 2012 sarjakuvistaan ja 2017 Vimma-palkinnon vammaisten aseman parantamisesta. Christoffer Leka vastaanotti I luokan partiolaisen arvon vuonna 1987. Lekojen Imperfect-kirja palkittiin sekä Vuoden kauneimpana kirjana että Sarjakuva Finlandialla vuonna 2018. Expedition no 3 voitti Vuoden Huiput 2012 -kilpailussa Kultahuipun ja Russian Diaries palkittiin Hopeahuipulla vuonna 2020.

Vuoden Graafikko 2022 -työryhmään kuuluivat Marina Veziko, Nina Grönlund, Timo Sulkamo, Teo Tuominen ja Elina Warsta.

Lähde Grafia

spot_img