Vuoden Graafikko 2022 -palkinto Kaisa ja Christoffer Lekalle

Aiheeseen liittyvää

Gruth – Scenes From (Temporize 2024)

Gruthin uusin drone-albumi on jaettu napakasti kahteen osioon Act I: Unwanted Effects ja Act II: The Night of the Iguana. Äänikollaasit ovat artistille tuttuun tapaan n. 22 minuuttisia sinemaattisia epookkeja. Levyn julkaisijana toimii sisilialainen levymerkki Temporize.

Viikon Kovin Biisi: VKB 27/24

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Brazen Forgery julkaisi toisen singlen syksyllä ilmestyvältä EP:lta

Dark metal -projekti Brazen Forgery julkaisi toisen singlen syksyllä...

Atomic Berries uudelleenlämmittää vuodentakaista eurojyystöään

Taas on se hetki, kun Atomic Berries -yhtye julkaisee uutta musiikkia. Nyt oma lehmä ojassa tai ainakin hyvin voideltuna, juuri silmäilemäsi artikkeli kertoo, mistä...

Elämäni keikka: Provinssirock 2011, System of a Down (Ilkka Heikkinen)

Jos pitäisi nimetä yksi tietty keikka, joka on jäänyt elähdyttävästi mieleen, ei allekirjoittaneen tarvitsisi miettiä pitkään.

Jaa somessa

Vuoden Graafikko -työryhmä palkitsee Kaisa ja Christoffer Lekan erityisesti työstään graafisen suunnittelun opettajina, mutta myös pitkäjänteisestä ja moneen otteeseen palkitusta omakustannetoiminnastaan.

Kaisa ja Christoffer Leka ovat monialaisia ja omaehtoisia visuaalisen viestinnän tekijöitä ja opettajia. Lekat elävät todeksi visuaalista maailmaansa, joka näyttäytyy mm. palkituissa omakustanteissa. Vuoden Graafikko -palkintonäyttely pidetään Designmuseon Galleriassa 8.4.–29.5.2022.

Vuoden graafikko -palkinto

Työryhmä perustelee valintaansa Lekojen kokonaisvaltaisella intohimolla alaa kohtaan, mikä näkyy niin pieteetillä viimeistellyissä painotuotteissa kuin opetustyössä, joka inspiroi uusia graafisen suunnittelun opiskelijoita erityisesti typografian ja painotuotteiden pariin. Lekojen pyyteetön paneutuminen näihin molempiin osa-alueisiin on hyvin erityislaatuista ja ihailtavaa. Lekat ovat työllään saavuttaneet tunnettuutta myös alan piirien ulkopuolella.

Kaisa (s. 1978) ja Christoffer (s. 1972) Leka asuvat Porvoossa ja opettavat graafista suunnittelua LAB Muotoiluinstituutissa. Lekat ovat vetäneet visuaalisen viestinnän työpajoja mm. Saksassa ja Hollannissa. Opettamisen sekä omaehtoisten suunnittelu- ja kirjaprojektien lisäksi heidän intohimonaan on seikkailla pyöräillen ja meloen. Lekat ovat pyöräilleet mm. Alaskasta Kaliforniaan ja Porvoosta Jäämerelle. Usein matkat ovat toimineet innoittajina omakustanteille, jotka luovat kokonaisen oma universuminsa: julkaisuihin on saattanut liittyä esimerkiksi satoja pulloposteja, postikortteja ympäri maailmaa tai Vienan meren rannalla piirrettyjä ja kirjoitettuja päiväkirjoja.

Lekat palkittiin vuonna 2010 Suomi-palkinnolla saavutuksistaan kirjataiteen saralla, Kaisa Leka sai Puupäähatun vuonna 2012 sarjakuvistaan ja 2017 Vimma-palkinnon vammaisten aseman parantamisesta. Christoffer Leka vastaanotti I luokan partiolaisen arvon vuonna 1987. Lekojen Imperfect-kirja palkittiin sekä Vuoden kauneimpana kirjana että Sarjakuva Finlandialla vuonna 2018. Expedition no 3 voitti Vuoden Huiput 2012 -kilpailussa Kultahuipun ja Russian Diaries palkittiin Hopeahuipulla vuonna 2020.

Vuoden Graafikko 2022 -työryhmään kuuluivat Marina Veziko, Nina Grönlund, Timo Sulkamo, Teo Tuominen ja Elina Warsta.

Lähde Grafia

spot_img