Jake Luupää – Epäammattimainen mestari

Aiheeseen liittyvää

Esc – Blackbook (Straight Up Breakbeat 2024)

Reese-bassoa, breikkejä kulta-ajoilta, jamaika-viitteet sekä eteeriset tanssilattia-hypnoosiin ajavat padit kaikki löytyy eli Escillä kaikki jungle-genren checklistin asiat kunnossa hänen debyytti-levyllään jonka julkaisee pitkän linja jungle-expertti ODJ Dizzy kotimaisella lafkallaan SUBB.

Muuta tavoitteet tuloksiksi katalyyttisten mekanismien voimalla

Kirjan periaatteet ovat laajasti sovellettavissa monilla eri aloilla, ja...

Kirja elokuvasta ja sen tekemisestä

Raija Talvion ja Mikko Mattilan Arvottomat - tärkeintä on lähteminen -tietoteos julkaistaan Sodankylän elokuvajuhlilla. Tässä moniäänisessä kirjassa haastattelut, valokuvat ja aikalaistekstit täydentävät toisiaan.

Liljankukka – esikoisromaani menetetyn kotiseudun kaipuusta

Liljankukka on tarina Ainon matkasta sodan varjojen alla. Menetysten ja rakkauden sävyttämä romaani kertoo menetetyn kotiseudun kaipuusta.

Pohjanmaan museossa avataan uudistettu kokoelmanäyttely 8.6.

Aarteita meiltä ja merten takaa -näyttely esittelee Karl ja Elin Hedmanin monipuolisen kokoelman Pohjanmaan museossa. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen taideaarteisiin ja paikalliseen kulttuuriperintöön.

Jaa somessa

FCF Wrestling päätti painikautensa viime lauantaina Omega -tapahtumallaan loppuunmyydyssä Helsingin Valkoisessa Salissa. Omegan ja samalla koko kauden loppuhuipentumana nähtiin 30-minuutin kestävyysottelu Emotion Zinelle ennestään erittäin tutun Turkulaispainijan Jake Luupään ja Shemeikan välillä FCF Wrestlingin mestaruudesta. Jos vähänkään kotimaista showpainia edes sivusilmällä seuraa, kulkevat jotkut uutiset varsin nopeasti, ja yksi nopeimmista oli uutinen, joka vielä muutama vuosi olisi vaikuttanut täydeltä vitsiltä – Jake Luupää, ”Epäammattilaispainija” on uusi mestari.

Kestävyysottelu

Useimmat showpainiottelut päättyvät ensimmäiseen ratkaisusuoritukseen selätyksellä, luovutuksella, uloslaskulla tai diskauksella. Kestävyysottelussa puolestaan on aikaraja, jonka päätyttyä se ottelija, jolla on eniten ratkaisusuorituksia, voittaa ottelun. Maailmalla tämä ottelumuoto tunnetaan nimellä ”Iron Man”. 

Viimeksi FCF Wrestlingin ja Jaken kuulumisia käytiin läpi viime syksynä heidän painikautensa avajaistapahtumassa, joka järjestettiin Turussa Kupittaan palloiluhallissa. Tuolloin Jake otteli myös yksilöottelussa, mutta edusti vielä Paini-Weikot -nimistä joukkuetta yhdessä Ken Kallion kanssa. Paini-Weikkojen keväällä 2022 nähtyä joukkuemestaruusvoittoa käytiin myös läpi Emotion Zinen sivuilla. Nyt Paini-Weikot olivat kevään aikana Shemeikan ja hänen oman joukkueensa, Kerman toimesta pakotettu eroamaan joukkueena, josta saatiin tähän mestaruuskohtaamiseen mitä dramaattisimmat asetelmat.

Kausimuotoinen showpaini

Useimmat showpainifirmat, kuten WWE pyörittävät tarinoitaan ympäri vuoden, jolloin taukoja ei tule, vaan show pyörii jatkuvalla syötöllä. FCF Wrestling puolestaan toimi kausiluontoisesti TV-sarjan tapaan, jolloin monet juonikuviot saavat huipentumansa Omegassa, eli kevään viimeisessä tapahtumassa.

Jaken tämän kevään tarina on ammentanut suurimmilta osin sisältönsä Jaken takana olevan aidon henkilön tarinasta ja painijoiden promoissa onkin tuotu esiin erityisesti yhtä asiaa – Jake on raitistunut alkoholisti. Sosiaalisessa mediassa nähty ”1/100” -merkintä Jakeen liittyvien päivityksien yhteydessä viittaakin Jaken puheenvuoroon Tampereen Showpainia! -tapahtumassa, jossa Jake kertoi 10-vuotista uraansa juhlistavassa puheenvuorossaan uskovansa mahdollisuutensa voittaa Shemeikka yksilöottelussa olevan ”yksi sadasta”, mutta tämän olevan hyväksyttävät mahdollisuudet, kun otetaan huomioon Jaken riippuvuustausta, josta mahdollisuudet selvitä elossa, puhumattakaan olla villitsemässä loppuunmyytyjä yleisöjä showpainikehässä ovat epäilemättä samaa luokkaa. 

”Tää tarina, jota me kerrottiin tänä keväänä mun osalta nojaa tosi paljon mun menneisyyteen, siellä piileviin traumoihin ja mun omiin virheisiin ja väärin valintoihin. Mä uskon, että Jake Luupää toimii hahmona niin hyvin, koska se on hädin tuskin hahmo. Oon niin mielikuvitukseton, et en ruvennut edes keksimään sille mitään sen kummempaa taustatarinaa, mun historia on Jaken historia. Ja se tekee showpainin käsikirjoitetussa maailmassa siitä aitoudellaan jotain erityistä. Paini-Weikkoina painiminen jotenkin avasi sen tunnelokeron Jakesta hahmona vielä vahvemmin, ja Paini-Weikkojenkin koko suosio perustui vahvoihin, aitoihin tunteisiin. 

Ei tässä kuitenkaan lämpimikseen lähdetty mehustelemaan mun mielenterveys- tai päihdehistorialla, vaikken niitä missään nimessä salaisuutenakaan ole pitänyt, niistä tehtiin jopa Mieletöntä Valoa ry:lle dokkarintapainen video, jossa käyn asiaa tarkemmin läpi. Mulle itelleni tän tarinan keskiössä oli nimenomaan paraneminen. Monella eri tasolla tässä parannuttiin, opittiin elämään vaikeiden asioiden kanssa. 

Tälle mun mielestä se hienoin vertauskuva oli Paini-Weikkojen hajoaminen, joka oli meille molemmille raskain ja vaikein asia, mitä ollaan kumpikaan painiurillamme tehty, ja vaikka tarina päättyi onnellisesti, ei sitä vahinkoa saatu enää tekemättömäksi, mutta pystyttiin silti tätä juhlimaan ja olemaan tästä onnellisia. Samalla tavalla meillä kaikilla on meidän menneisyydessä paskaa, jota me ei sinne mieluummin oltais haluttu, mut sen kieltämisen sijaan me voidaan parantua ja pikkuhiljaa tulla sinuiksi sen kanssa. Ja kun traumaattiset kokemukset saadaan integroitua meihin, voi siitä matkan varrella koitua vielä jotain hyvää. Ja tietysti se tärkein, näitä asioita ei tarvi, eikä kuulukaan kenenkään käydä läpi yksin. Pyytäkää apua ja ottakaa sitä vastaan.

Voitto ja mestaruus

Jake juhlii juuri voitettua mestaruuttaan perheensä kanssa. Kuva: Frans Rinne

On järjettömän hienoa ajatella, että mun perhe, läheiset sekä mun painiperhe, jotka ovat nähneet mun elämässä sen ajanjakson, kun musta sai olla jatkuvasti huolissaan, olivat nyt paikalla näkemässä tän hetken.” 

Pistein 5-6 päättynyt mestaruusottelu päättyi Jaken hyväksi saaden loppuunmyydyltä Valkoiselta Salilta täyttä hurmosta hipovat suosionosoitukset. Ottelutyyppinä kestävyysottelu mahdollisti jääkiekkopelimäisen tunteiden vuoristoradan ja ilmassa olikin todellista suuren urheilujuhlan tuntua. Loppuhuipennuksineen Omega oli kolmetuntinen, jonka ajaksi 300 ihmistä kollektiivisesti unohtivat showpainin käsikirjoitetun luonteen.

”Meidän matsi päättyi siihen, että mun ollessa yhden pisteen johdossa Shemeikka sai mut lukotettua lopetusliikkeeseensä, jenkkitermeissä sharpshooteriin, jonka Bret Hart teki aikanaan tunnetuksi. Olin siinä lukossa jotakuinkin koko viimeisen minuutin, jonka aikana se yleisön meteli oli aivan järjetön, ne huusi Jakea, ne käski olemaan luovuttamatta ja ne laski mukana vikat 10 sekuntia. Se oli täydellinen lopetus, koska Jake ei voittanut teknisesti ylivertaista Shemeikkaa painimalla, vaan kestävyydellä. Sit kello iski nollaan ja tuntui et se koko paikka oikeasti räjähtää.

Mun pahin pelko on aina ollut se, et jos jonain päivänä voitan mestaruuden, niin se on suurimman osan mielestä sellanen ’ihan ok’ -tyyppinen homma. Eipä ollut se pelko nyt sitten kovinkaan aiheellinen, päinvastoin, se reaktio sekä se ylitsevuotava tuki mitä porukka on somessakin antaneet, on yllättänyt mut aivan täysin ja tehnyt tästä yhden mun elämän upeimmista kokemuksista, mut myös antanut mulle tosi paljon varmuutta.

Nyt kun oon muutaman päivän sulatellut asiaa, niin kyllä kieltämättä hieman pelottaa tää mestarina oleminen. Mestari on kuitenkin firman kasvot ja mun mielestä se määrittää tosi pitkälle tuotteen arvoa ulospäin, mutta myös asettaa standardin painiyhdistyksen sisällä. Ja kun kattoo tän vyön muutamaa edellistä kantajaa, alkaa tää vyö tuntumaan aika raskaalta. Tää meininki, minkä tää voitto sai aikaan valaa muhun kuitenkin varmuutta ja ajatusta, että ehkä mä kuitenkin suoriudun tästä. Ainakin aion kaikkeni tehdä sen eteen, että yllän samalle tasolle edeltäjieni kanssa. Elikkä vois sanoa, että mun osalta painin suhteen kesäloma on nyt peruttu!

Meillä on paljon isoja juttuja tulossa ensi kaudella, me siirrytään isommille tapahtumapaikoille, mikä on aina jännittävää aikaa. Toivottavasti epäammattimainen mestari myy lippuja, ettei tarvi myöhemmin hävetä.”

-Jake

Tulevat tapahtumat

Kotimainen painiyleisö antaa hyväksyntänsä uudelle mestarille. Kuva: Frans Rinne

FCF Wrestlingin voi nähdä seuraavaksi 19.7.2024 Helsingin Messukeskuksessa Ropecon-roolipelitapahtumassa, jossa showpaini on ollut jo vuosien ajan yksi tapahtuman suosituimmista ohjelmanumeroista. Virallisesti seuraava kausi polkaistaan käyntiin uudella, isommalla tapahtumapaikalla Helsingin Urheilutalolla Wrestling Show Live! -tapahtumassa 24.8.2024. 

FCF Wrestlingin omasta suoratoistopalvelusta ShowpainiTV:stä voit seurata tuotetta kotisohvalta käsin. Ajan tasalla tuotteesta ja tapahtumista pysyt FCF Wrestlingin sosiaalisen median tileiltä sekä osoitteesta www.showpaini.fi

spot_img