One of Nine – Eternal Sorcery (2023)

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Juuri kun olin jo päättänyt vuoden parhaat metalliplatat, niin jostain ihmejenkeistä tulee tällaista sopivan sysimustaa black metal -debyyttiä yhtäkkiä loppuvuodesta. Homman nimi on vieläpä taitolaji, eli melodinen ja majesteettinen kaahaus juuri oikealla tavalla melankolian siivittämänä.

Tuolta vapauden ja toivon maasta ei ole pahemmin tullut mielikuvituksellista black metallia hirveästi omaan makuuni. Muutenkin koko skene sieltä on jäänyt ainakin itselleni melko tylsäksi. Tämä One of Nine on siis erittäin miellyttävä uusi tuttavuus. Esimerkiksi Watainin kaltainen moderni ja melodinen black metal ei ole oikein meikäläiseen uponnut ikinä, mutta nämä tyypit laittavat esikoisellaan ilmoille sopivaa vastakohtaa moiselle henkisesti.

On pakko mainita, että tällaista tunnelmaltaan hyvää Dimmu Borgirin Stormblåstin ja Emperorin In the Nightside Eclipsen -kaltaista synamattojen täyttämää ysärifiilistelyä tulee harvoin vastaan. Vieläpä kun hommaan lisätään kunnon paahto. Muutenkin plussaa tulee kolossaalisesta virvelisoundista ja sopivasta liidikitaroinnista. Oman jännittävän ja mielenkiintoisen osansa tuo Satyriconin kahta ekaa albumia mukailevat pienet akustiset osiot.

Eternal Sorcery on täynnä surumielisiä melodioita, majesteettisia tunnelmia ja kunnon runttausta. One of Nine ei ole pyörää keksinyt uudelleen, mutta nämä kaverit ovat osanneet yhdistää hyvässä mielessä klassisen mustan metallin, kovan vauhdin ja siihen liittyvän tunnelmoinnin toisen aallon perinteitä mukaillen yhteen. Toki kosmeettisia virheitä piisaa, mutta debyytiksi tämä on kuitenkin todella kova.

Se kuitenkin siitä. Jos tämä uusi poppoo saa nokitettua tästä, niin käsissä alkaa olla jopa nykyaikaista klassikkomatskua.

– K. Leijala

P.S.

Kun tarkemmin mietin, niin olisipa Dimmu Borgir ehkä tällaisen levyn tehnyt joskus Stormblåstin jälkeen?spot_img