Petri Hiltunen – Praedor

Aiheeseen liittyvää

Nemi: Onni onnettomuudessa

Norjalaisen Lise Myhren piirtämän Nemi -sarjakuva-albumin lukeminen pitkän tauon jälkeen on todellakin kuin törmäisi vanhaan hyvään ystävään.

EDDIE & THE HOT RODS: Why Should I Care / A Million Miles Away (Hiljaiset Levyt HIKS-086) 7″ 2023

Eddie & co on tehnyt toisen sinkkunsa Hiljaisille Levyille. A-puoli on loistava, alunperin Pete The Meat & The Boysin biisi, joka on alunperin sen toimesta levytetty jo 1978, mutta julkaistiin vasta kuluvalla vuosituhannella.

TV SMITH: Generation Y (Hiljaiset Levyt HIKI-073) 2022

TV Smith on suomalaisille jo aika tuttu, ainakin tietyissä piireissä. Mieshän on keikkaillut täällä lukemattomia kertoja yksinään tai vaikkapa Punk Lurex OK:n kanssa, jonka kanssa teki myös EP:n.

Ahven-yhtyeen paluu

Toimitustamme lähestyi Ahven-yhtye, joka on tehnyt paluun 2021 noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Yhtyeen kokoonpano ja roolit ovat edelleen samat kuin ensimmäisen tulemisen (1999-2005) aikaan.

Jaa somessa

Petri Hiltusen Jaconian maailmaan sijoittuvat Praedor-sarjakuvat alkoivat ilmestyä lehdissä 1980-luvun puolivälissä. Myöhemmin tästä Hiltusen luomasta fantasiamaailmasta on tehty roolipelejä, romaaneja, novelleja ja vaikka mitä muuta hauskaa

Juuri kun olin saanut kirjoiteltua Tuomas Myllylän Pakanat-sarjakuvajärkäleestä, pöydälleni ilmaantui Zum Teufelin julkaisema 424 sivua pitkä kokoelma Petri Hiltusen Praedor-sarjakuvia lisukkeineen. Kyseessä on siis kokoelma Jaconian fantasiamaailmaan sijoittuvista seikkailuista, joissa pääosassa ovat aarteita hamuavat Praedorit lähinnä rikkauksien ja mysteerien perässä.

Mukaan mahtuu myös juonittelua, valtataistelua, velhoja, myyttisiä kaupunkeja, ihmissuhdedraamaa, sekä Jaconian maailman mytologiaa ja magiaa. Eli melkoinen litania kaikkea tapahtumarikasta toimintaa. Näiden lisäksi pääosassa on tottakai perinteisen miekan, sekä hirviöiden kanssa huhkimista.

Kaikkien Praedor-sarjakuvien lisäksi kokoelma sisältää mm. extrana kuvituksia, ylimääräisiä tarinoita, sekä Hiltusen ja Ville Vuorelan hienot esipuheet ja muistelot näiden sarjakuvien plus muiden oheisjuttujen historiasta. Nämä ovatkin todella mielenkiintoista luettavaa, sillä en ole tajunnutkaan kuinka värikäs historia Jaconian maailmaan liittyy. Aiemmin olen lukenut lähinnä ainoastaan muutamia alkupään lehtiä muistaakseni.

Suosikkeja ja mielikuvia

Oma suosikkini teoksen sisällöstä on sarjakuva Kuolleen jumalan palvelija. Mielestäni se kirjaimellisesti palvelee Praedor-sarjakuvia parhaiten monisyisellä juonellaan, sen enempää paljastamatta tämän erinomaisen tarinan sisältöä. Piirrosjälki on tässä myös todella yksityiskohtaista ja erittäin miellyttävää omaan silmääni.

Taivaan susi on myös oikein mainio pitkä tarina vallanhimosta ja sen seurauksista.

Huomaan myös muistikuvieni olevan melko hatarat, sillä päässäni olen summannut Praedorit lähinnä pelkäksi Conan-barbaaria muistuttavaksi seikkailulukemistoksi. Totuus on siis aivan toinen, kuten aiemmin jo mainitsinkin. Hahmot ovat värikkäitä ja usein juonikuviot ovat monisyisiä, vaikka Jaconian maailma on toki tietyssä yksinkertaisuudessaan todella brutaali.

Piirtoja ja kirjaimia

Kuitenkin Petri Hiltusen tyyli piirtää on herättänyt usein vilkasta keskustelua ja tuntuu, että ihmiset ovat hieman jakautuneet sen suhteen. Praedoreissa esimerkiksi jälki vaihtuu usein eri julkaisujen välillä, mutta pidän tätä osittain ihan hyvänä asiana.

Vaihtelu virkistää ja Hiltusen trademark-menon voi kuitenkin aivan hyvin tunnistaa, vaikka aikaa olisikin kulunut eri sarjisten välillä. Ilmeisesti tämä on joillekkin liikaa, mutta tuntuu hieman oudolta arvostella Hiltusen piirroksia tästä vaan kokonaisuutena, sillä jälki on kuitenkin todella moniulotteista.

Erityismaininnan myös ansaitsee Hannele Parviaisen oikein mainio tekstaustyyli.

Komeaa jälkeä

Kokoelma itsessään on äärimmäisen laadukkaasti tehty. Taitto on pelkkää priimaa, paperin laatu mitä parhainta ja kokonaisuus on todella selkeä. Esimerkiksi sisällön tuominen ilmeisesti skannaamalla vanhoista lehdistä tähän nykyaikaiseen kokoelmaan on todella hienosti onnistunut.

Oikeastaan en keksi tämän massiivisen opuksen ilmiasusta mitään pahaa sanottavaa. Julkaisijan mukaan kovissa kansissa (arvostelukappale on pehmeäkantinen) on vielä kultafoliolla tehty tekstaus, kangaspäällyste ja nelivärinen kuvitus kaupan päälle.

Ei nyt oikein tätä parempaa kotimaista painotuotetta voi tehdä. Eli miekka käteen, taikajuomat naamariin ja tutkimaan mystistä maailmaa!

– K. Leijala

spot_img