Petri Hiltunen – Praedor

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #30: Apulanta – Ehjä

Vuosi oli 1996 ja maailma muuttui paljon, teinit eivät. Yhdeksänkymmentä luvun alun laman huippu alkoi hieman tasoittua, tosin seurauksista kärsitään vielä tänäkin päivänä. Talouden lisäksi lamalla oli suuri vaikutus myös kulttuuriin ja yleiseen ilmapiiriin, niin hyvässä kuin pahassa.

Laulu-Miehet juhlistaa 110 vuotta kutsuen uusia säveltaiteilijoita

Suomen tunnettu mieskuoro Laulu-Miehet juhlistaa 110-vuotista historiaansa kutsumalla kuusi uutta säveltaiteilijajäsentä.

Särkänniemen kesä käynnistyy Cyan Kicksin tahdissa

Särkänniemen huvipuiston kesäkausi alkaa 30.4. Cyan Kicks esiintyy vappupäivänä ja uusi Retro-pelihalli avautuu toukokuussa.

Pienen herrasmiehen kirjan uudistettu painos – Elämäntaitoja arkeen

Virve Obolgogianin tietokirja Pienen herrasmiehen kirja tarjoaa lukijalle arjen tilanteisiin soveltuvia käyttäytymisohjeita.

Murhia Pohjanmaalla -sarja saavuttaa Pohjoismaat ja Viron

Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan uusin osa leviää uusille markkinoille. Vaasan poliisista kertovien kiehtovien tarinoiden pariin pääsevät pian myös norjalaiset, tanskalaiset ja virolaiset lukijat.

Jaa somessa

Petri Hiltusen Jaconian maailmaan sijoittuvat Praedor-sarjakuvat alkoivat ilmestyä lehdissä 1980-luvun puolivälissä. Myöhemmin tästä Hiltusen luomasta fantasiamaailmasta on tehty roolipelejä, romaaneja, novelleja ja vaikka mitä muuta hauskaa

Juuri kun olin saanut kirjoiteltua Tuomas Myllylän Pakanat-sarjakuvajärkäleestä, pöydälleni ilmaantui Zum Teufelin julkaisema 424 sivua pitkä kokoelma Petri Hiltusen Praedor-sarjakuvia lisukkeineen. Kyseessä on siis kokoelma Jaconian fantasiamaailmaan sijoittuvista seikkailuista, joissa pääosassa ovat aarteita hamuavat Praedorit lähinnä rikkauksien ja mysteerien perässä.

Mukaan mahtuu myös juonittelua, valtataistelua, velhoja, myyttisiä kaupunkeja, ihmissuhdedraamaa, sekä Jaconian maailman mytologiaa ja magiaa. Eli melkoinen litania kaikkea tapahtumarikasta toimintaa. Näiden lisäksi pääosassa on tottakai perinteisen miekan, sekä hirviöiden kanssa huhkimista.

Kaikkien Praedor-sarjakuvien lisäksi kokoelma sisältää mm. extrana kuvituksia, ylimääräisiä tarinoita, sekä Hiltusen ja Ville Vuorelan hienot esipuheet ja muistelot näiden sarjakuvien plus muiden oheisjuttujen historiasta. Nämä ovatkin todella mielenkiintoista luettavaa, sillä en ole tajunnutkaan kuinka värikäs historia Jaconian maailmaan liittyy. Aiemmin olen lukenut lähinnä ainoastaan muutamia alkupään lehtiä muistaakseni.

Suosikkeja ja mielikuvia

Oma suosikkini teoksen sisällöstä on sarjakuva Kuolleen jumalan palvelija. Mielestäni se kirjaimellisesti palvelee Praedor-sarjakuvia parhaiten monisyisellä juonellaan, sen enempää paljastamatta tämän erinomaisen tarinan sisältöä. Piirrosjälki on tässä myös todella yksityiskohtaista ja erittäin miellyttävää omaan silmääni.

Taivaan susi on myös oikein mainio pitkä tarina vallanhimosta ja sen seurauksista.

Huomaan myös muistikuvieni olevan melko hatarat, sillä päässäni olen summannut Praedorit lähinnä pelkäksi Conan-barbaaria muistuttavaksi seikkailulukemistoksi. Totuus on siis aivan toinen, kuten aiemmin jo mainitsinkin. Hahmot ovat värikkäitä ja usein juonikuviot ovat monisyisiä, vaikka Jaconian maailma on toki tietyssä yksinkertaisuudessaan todella brutaali.

Piirtoja ja kirjaimia

Kuitenkin Petri Hiltusen tyyli piirtää on herättänyt usein vilkasta keskustelua ja tuntuu, että ihmiset ovat hieman jakautuneet sen suhteen. Praedoreissa esimerkiksi jälki vaihtuu usein eri julkaisujen välillä, mutta pidän tätä osittain ihan hyvänä asiana.

Vaihtelu virkistää ja Hiltusen trademark-menon voi kuitenkin aivan hyvin tunnistaa, vaikka aikaa olisikin kulunut eri sarjisten välillä. Ilmeisesti tämä on joillekkin liikaa, mutta tuntuu hieman oudolta arvostella Hiltusen piirroksia tästä vaan kokonaisuutena, sillä jälki on kuitenkin todella moniulotteista.

Erityismaininnan myös ansaitsee Hannele Parviaisen oikein mainio tekstaustyyli.

Komeaa jälkeä

Kokoelma itsessään on äärimmäisen laadukkaasti tehty. Taitto on pelkkää priimaa, paperin laatu mitä parhainta ja kokonaisuus on todella selkeä. Esimerkiksi sisällön tuominen ilmeisesti skannaamalla vanhoista lehdistä tähän nykyaikaiseen kokoelmaan on todella hienosti onnistunut.

Oikeastaan en keksi tämän massiivisen opuksen ilmiasusta mitään pahaa sanottavaa. Julkaisijan mukaan kovissa kansissa (arvostelukappale on pehmeäkantinen) on vielä kultafoliolla tehty tekstaus, kangaspäällyste ja nelivärinen kuvitus kaupan päälle.

Ei nyt oikein tätä parempaa kotimaista painotuotetta voi tehdä. Eli miekka käteen, taikajuomat naamariin ja tutkimaan mystistä maailmaa!

– K. Leijala

spot_img