Satu Mannisen runokokoelma pureutuu mielenterveyden ja terapian teemoihin

Aiheeseen liittyvää

Rajaton Harmonia White – valkoviini yhteistyössä lauluyhtye Rajattoman kanssa

"Oli ilo olla yhdessä valitsemassa viiniä, ideoimassa sen nimeä ja hanapakkauksen ulkonäköä. Puolen vuoden mittaisen prosessin aikana syntyi Rajaton Harmonia White", Rajaton kertoo.

Tyhjät Patterit -bändikatsaus

Tyhjät Patterit oli luultavasti ainoa vammalalainen punkyhtye 70- ja 80-luvuilla. Se perustettiin siis joskus 70-luvun lopulla ja soitti suurimman osan olemassaolostaan samassa kokoonpanossa; Esa Ijäs (laulu & kitara), veljensä Ari (basso) ja Martti Jalonen (rummut).

Iloinen suomirock-ilta Iloisessa Härässä

Ravintola Iloisessa Härässä Turun Härkämäessä vietettiin lauantaina 20.11. suomirock-iltaa, kun lavalle nousivat progressiivista rockia soittava Nousi sekä illan pääesiintyjänä KARI. Paikalle kannatti tulla ajoissa, sillä ravintolan henkilömäärä oli rajoitettu 50:een.

Lauri Erikssonin Polaroid-valokuvakirja Sumunhimmeä maisema

Valokuvataiteilija Lauri Eriksson on kuvannut Polaroideja pääkaupunkiseudun lähimetsissä. Koronarajoitusten aikaan lähiluonnosta löytyi vahva kokemus maiseman kokemisesta ja paikan nostalgiasta.

Hufvudstadsbladetin vanhat lehtikuvat lahjoitettiin Journalistiselle kuva-arkistolle

KSF Media on lahjoittanut Hufvudstadsbladetin historiallisen lehtikuvakokoelman Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKAlle.

Jaa somessa

Dora, Pikku Hans, Rottamies, Schreber, Susimies ja Homoseksuaalinen nainen – Korva kaupungin yllä -runokokoelmassa (Gummerus) pääsevät ääneen Sigmund Freudin tunnetuimmat potilaat. Sairaanhoitajaopinnot aloittanut palkittu runoilija Satu Manninen pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin: mielenterveyteen ja terapiaan.

Satu Mannisen runokokoelma

Satu Manninen näkee kirjoittamisen ja terapian prosesseissa paljon samaa. ”Molemmissa ollaan omien ajatusten ja tunteiden äärellä”, hän toteaa. ”Halusin kirjoittaa roolirunoja ja päästä sitä kautta sisään mielenterveysongelmia ja sairauksia omaavien potilaiden mieleen, siihen miten he saattaisivat maailman ja elämänsä hahmottaa. Olen aina ollut kiinnostunut psykologiasta ja käynyt itsekin terapiassa”, hän kertoo.

Mieleni on nopea kala mutta toisinaan annan tulla pintaan
alitajuntani pärskeet. Mietipä eläimiä: jos seeprakalan sydän
vahingoittuu se kasvattaa tilalle uutta kudosta. Mutta sinä haluat
hysterian rasiassa, tai pienen sievän infarktin.

Korva kaupungin yllä jättää psykoanalyysin isän teoriansa lumoihin ja nostaa pääosaan potilaan samettisen divaanin päällä. Puhe virtaa kilpaa Tonavan kanssa, ja kuvaukset merihevosista, riikinkukon sulista ja suihkulähteistä sulautuvat yhdeksi hurjaksi pyörteeksi.

”Ihminen psyko-fyysis-sosiaalisena rakennelmana kiehtoo minua. Runokokoelmassa henkilöiden olemassaolo on hyvin fyysistä. Olen pyrkinyt kirjoittamaan auki myös sitä, millaisia somaattisia oireita heillä on ja miten psyykkiset sairaudet heijastuvat heidän fyysiseen olemiseensa”,

Manninen analysoi.

Satu Manninen (s. 1978) on helsinkiläinen runoilija ja valokuvaaja, joka on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta. Manninen voitti vuonna 2007 ensimmäisen Suuren runokilpailun, vuonna 2008 hänelle myönnettiin Kaarlen palkinto.

Satu Manninen: Korva kaupungin yllä
73 sivua

Lähde Gummerus

spot_img