Syväluotaava esseekokoelma amerikkalaisesta nykyrunoudesta

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #40: POPEDA – Svoboda

Juho Rintarunsala on Etelä-Pohjanmaalta, Teuvan kunnasta maailmaa tähyävä lyyrikko,...

Viikon Kovin Biisi: VKB 03/25

Nämä kilpailijat kisaavat Viikon Kovimman Biisin tittelistä. Katso yksityiskohdat tästä.

Vic Hyland – Music, Magic and NLP (Softwood Books 2023)

Musiikki on mielestäni vähän niin kuin magiaa, parhaimmillaan sillä voi vaikuttaa kuuntelijan tunnetiloihin tai saada jopa lihakset liikkeelle. Muusikko, opettaja, terapeutti ja kitaristi Vic Hyland on kirjoittanut inspiroivan ja käytännönläheisen teoksen luovuudesta ja kuinka maagisella maailmankatsomuksella on paljon annettavaa musiikille.

The Orphan bändin debyyttialbumi Hard On For Chaos ulkona nyt

The Orphanin debyytti-albumi Hard On For Chaos on Pohjoisen...

PETRI LAHTI: The Rolling Stones – 60 vuotta Rollareita (Readme.fi) 2024

Tämä Rollari-kirja keskittyy yhtyeen keikkoihin Suomessa ja mitä täällä heistä kirjoitettiin. Kun ottaa huomioon, että bändi oli Suomessa ensi kerran jo 1965 ja millainen tämä maa on ollut vielä 80-luvullakin, niin tottakai huvittavia tapauksia mukana on.

Jaa somessa

Louise Glückin esseekokoelmateos Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä on julkaistu Aviadorin kustantamana. Kirjan on suomentanut Jussi Niemi.

Laajasta ja korkeatasoisesta runotuotannostaan tunnetun Louise Glückin esseet sisältävät tarkkoja havaintoja amerikkalaisen kulttuurin erityispiirteistä. Syvällisten ja yleismaailmallisten aiheiden pohdinnan lisäksi hän esittelee kymmenen lahjakasta amerikkalaista nykyrunoilijaa.

Vuoden 2020 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Louise Glück aloitti julkaisevana kirjailijana jo vuonna 1962. Uran huipentanutta Nobelia edelsi nimitys Yhdysvaltain päärunoilijaksi vuonna 2003 ja alkuvuodesta 2020 myönnetty Tomas Tranströmer -palkinto.

Katsaus amerikkalaiseen nykyrunouteen
Glückin esseet sisältävät tarkkoja havaintoja amerikkalaisen kulttuurin erityispiirteistä.

Vuoden 2020 kirjallisuusnobelisti Louise Glück tunnetaan laajan ja korkeatasoisen runotuotantonsa lisäksi myös hienona esseistinä. Kokoelmassaan Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä hän käsittelee sekä amerikkalaisen kulttuurin syviä ominaispiirteitä että yleismaailmallisia aiheita. Tuore nobelisti ottaa käsittelyynsä myös romaanitaiteen ja esittää analyysinsa tarinoiden kertomisen perimmäisestä luonteesta.

Glück ottaa lukijan mukaansa matkalle pohtimaan, miksi onnellisuuden kaipuuseen liittyy myös pelon tunteita. Hän pohtii myös nykyihmisen vieraantumisen tuntoja sekä kirjallisuuden ikiaikaista koston teemaa. Lopuksi hän luo syväluotaavan katseen amerikkalaiseen nykyrunouteen esittelemällä joukon lahjakkuuksia, joiden työtä hän oli ohjaamassa vuosikaudet ennen omaa nousuaan koko kirjallisen maailman tietoisuuteen. Kaiken tämän hän tekee myyteistä ja klassisesta kulttuurista ammentavalla näkemyksellä ja sanataiteilijan herkällä vaistolla.

Tuore esseekokoelma on Louise Glückin töiden suomennoksista vasta kolmas. Hänen runojensa ensimmäiset suomennokset esiintyvät amerikkalaisia nykyrunoilijoita esittelevässä antologiassa Merenvaahdon palatsi (Aviador 2019). Lisäksi Glückin runokokoelma Faithful and Virtuous Night (2014) on suomennettu kokonaisuudessaan ja julkaistu nimellä Uskollinen ja hyveellinen yö (Enostone 2020).

Nobel-komitea perusteli New Yorkissa vuonna 1943 syntyneen Glückin valintaa vuoden 2020 kirjallisuusnobelistiksi tämän ”erehtymättömästä runollisesta äänestä, joka koruttomalla kauneudellaan tekee yksilön olemassaolosta universaalia”.

GLÜCK, LOUISE : Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä
210 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523810105
Ilmestymisaika: Elokuu 2021

spot_img