Syväluotaava esseekokoelma amerikkalaisesta nykyrunoudesta

Aiheeseen liittyvää

Talvifestivaali vaikuttaa Ruka-Kuusamon talouteen yli miljoonalla eurolla

Ruka-Kuusamon talvifestivaalin taloudellinen vaikutus ylittää miljoonan euron rajan, ja se näkyy matkailijoiden rahankäytössä.

Weekend Festivalin CNNCT x Taco Bell -lavan artistit julki

Weekend Festival julistaa elektronisen tanssimusiikin huiput 2.–3.8.2024 Vermon tapahtumapuistoon, mm. Timmy Trumpetin ja Alan Walkerin.

Palkittu LANU!-kirjallisuusfestivaali juhlistaa kirjallisuutta myös liveyleisön edessä

LANU!-kirjallisuusfestivaali yhdistää virtuaalisen sekä livetapahtuman, keskittyen itseilmaisuun ja nuorten kirjallisuuteen.

Särkänniemen kesä käynnistyy Cyan Kicksin tahdissa

Särkänniemen huvipuiston kesäkausi alkaa 30.4. Cyan Kicks esiintyy vappupäivänä ja uusi Retro-pelihalli avautuu toukokuussa.

PROBLEMS?: Singles 1978-1983 (Stupido Twins TWINLP278) 2024

Kyllähän kaikki nyt ainakin nuo A-puolen biisit ovat kuulleet. Neljä ensimmäistä biisiä on ainakin klassista suomipunkkia, Ei tää lama päähän käy, Häirikkö oon, Tapan aikaa ja Tahdomme tilaa. Tietty se viideskin eli suurin hittinsä Katupoikien laulu; sitä ei tosin oikein enää jaksa kuunnella, sitä kuuli silloin ilmestyessään jo koko ajan ja vieläkin ihan kiitettävästi.

Jaa somessa

Louise Glückin esseekokoelmateos Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä on julkaistu Aviadorin kustantamana. Kirjan on suomentanut Jussi Niemi.

Laajasta ja korkeatasoisesta runotuotannostaan tunnetun Louise Glückin esseet sisältävät tarkkoja havaintoja amerikkalaisen kulttuurin erityispiirteistä. Syvällisten ja yleismaailmallisten aiheiden pohdinnan lisäksi hän esittelee kymmenen lahjakasta amerikkalaista nykyrunoilijaa.

Vuoden 2020 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Louise Glück aloitti julkaisevana kirjailijana jo vuonna 1962. Uran huipentanutta Nobelia edelsi nimitys Yhdysvaltain päärunoilijaksi vuonna 2003 ja alkuvuodesta 2020 myönnetty Tomas Tranströmer -palkinto.

Katsaus amerikkalaiseen nykyrunouteen
Glückin esseet sisältävät tarkkoja havaintoja amerikkalaisen kulttuurin erityispiirteistä.

Vuoden 2020 kirjallisuusnobelisti Louise Glück tunnetaan laajan ja korkeatasoisen runotuotantonsa lisäksi myös hienona esseistinä. Kokoelmassaan Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä hän käsittelee sekä amerikkalaisen kulttuurin syviä ominaispiirteitä että yleismaailmallisia aiheita. Tuore nobelisti ottaa käsittelyynsä myös romaanitaiteen ja esittää analyysinsa tarinoiden kertomisen perimmäisestä luonteesta.

Glück ottaa lukijan mukaansa matkalle pohtimaan, miksi onnellisuuden kaipuuseen liittyy myös pelon tunteita. Hän pohtii myös nykyihmisen vieraantumisen tuntoja sekä kirjallisuuden ikiaikaista koston teemaa. Lopuksi hän luo syväluotaavan katseen amerikkalaiseen nykyrunouteen esittelemällä joukon lahjakkuuksia, joiden työtä hän oli ohjaamassa vuosikaudet ennen omaa nousuaan koko kirjallisen maailman tietoisuuteen. Kaiken tämän hän tekee myyteistä ja klassisesta kulttuurista ammentavalla näkemyksellä ja sanataiteilijan herkällä vaistolla.

Tuore esseekokoelma on Louise Glückin töiden suomennoksista vasta kolmas. Hänen runojensa ensimmäiset suomennokset esiintyvät amerikkalaisia nykyrunoilijoita esittelevässä antologiassa Merenvaahdon palatsi (Aviador 2019). Lisäksi Glückin runokokoelma Faithful and Virtuous Night (2014) on suomennettu kokonaisuudessaan ja julkaistu nimellä Uskollinen ja hyveellinen yö (Enostone 2020).

Nobel-komitea perusteli New Yorkissa vuonna 1943 syntyneen Glückin valintaa vuoden 2020 kirjallisuusnobelistiksi tämän ”erehtymättömästä runollisesta äänestä, joka koruttomalla kauneudellaan tekee yksilön olemassaolosta universaalia”.

GLÜCK, LOUISE : Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä
210 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523810105
Ilmestymisaika: Elokuu 2021

spot_img