Syväluotaava esseekokoelma amerikkalaisesta nykyrunoudesta

Aiheeseen liittyvää

The Record Of My Life #30: Apulanta – Ehjä

Vuosi oli 1996 ja maailma muuttui paljon, teinit eivät. Yhdeksänkymmentä luvun alun laman huippu alkoi hieman tasoittua, tosin seurauksista kärsitään vielä tänäkin päivänä. Talouden lisäksi lamalla oli suuri vaikutus myös kulttuuriin ja yleiseen ilmapiiriin, niin hyvässä kuin pahassa.

Murhia Pohjanmaalla -sarja saavuttaa Pohjoismaat ja Viron

Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan uusin osa leviää uusille markkinoille. Vaasan poliisista kertovien kiehtovien tarinoiden pariin pääsevät pian myös norjalaiset, tanskalaiset ja virolaiset lukijat.

Mistolan Lasiset Linnut – Kun laulajat ovat lähteneet

Mistolan Lasiset Linnut on julkaissut esikoispitkäsoittonsa Kun laulajat ovat...

Laozi ja tekemättömyyden filosofia syntytaolaisuuden sydämessä

TaoLinin syväluotaava teos, Laozi ja tekemättömyyden taito, avaa ovia kiinalaisen ajattelun ja taolaisuuden maailmaan.

’Ai niin, minä olen muuten Lee’ palkittiin Punni-palkinnolla

Eveliina Talvitien kirjoittama ja Jani Ikosen kuvittama 'Ai niin, minä olen muuten Lee' voitti Lastenkirjainstituutin arvostetun Punni-palkinnon.

Jaa somessa

Louise Glückin esseekokoelmateos Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä on julkaistu Aviadorin kustantamana. Kirjan on suomentanut Jussi Niemi.

Laajasta ja korkeatasoisesta runotuotannostaan tunnetun Louise Glückin esseet sisältävät tarkkoja havaintoja amerikkalaisen kulttuurin erityispiirteistä. Syvällisten ja yleismaailmallisten aiheiden pohdinnan lisäksi hän esittelee kymmenen lahjakasta amerikkalaista nykyrunoilijaa.

Vuoden 2020 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Louise Glück aloitti julkaisevana kirjailijana jo vuonna 1962. Uran huipentanutta Nobelia edelsi nimitys Yhdysvaltain päärunoilijaksi vuonna 2003 ja alkuvuodesta 2020 myönnetty Tomas Tranströmer -palkinto.

Katsaus amerikkalaiseen nykyrunouteen
Glückin esseet sisältävät tarkkoja havaintoja amerikkalaisen kulttuurin erityispiirteistä.

Vuoden 2020 kirjallisuusnobelisti Louise Glück tunnetaan laajan ja korkeatasoisen runotuotantonsa lisäksi myös hienona esseistinä. Kokoelmassaan Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä hän käsittelee sekä amerikkalaisen kulttuurin syviä ominaispiirteitä että yleismaailmallisia aiheita. Tuore nobelisti ottaa käsittelyynsä myös romaanitaiteen ja esittää analyysinsa tarinoiden kertomisen perimmäisestä luonteesta.

Glück ottaa lukijan mukaansa matkalle pohtimaan, miksi onnellisuuden kaipuuseen liittyy myös pelon tunteita. Hän pohtii myös nykyihmisen vieraantumisen tuntoja sekä kirjallisuuden ikiaikaista koston teemaa. Lopuksi hän luo syväluotaavan katseen amerikkalaiseen nykyrunouteen esittelemällä joukon lahjakkuuksia, joiden työtä hän oli ohjaamassa vuosikaudet ennen omaa nousuaan koko kirjallisen maailman tietoisuuteen. Kaiken tämän hän tekee myyteistä ja klassisesta kulttuurista ammentavalla näkemyksellä ja sanataiteilijan herkällä vaistolla.

Tuore esseekokoelma on Louise Glückin töiden suomennoksista vasta kolmas. Hänen runojensa ensimmäiset suomennokset esiintyvät amerikkalaisia nykyrunoilijoita esittelevässä antologiassa Merenvaahdon palatsi (Aviador 2019). Lisäksi Glückin runokokoelma Faithful and Virtuous Night (2014) on suomennettu kokonaisuudessaan ja julkaistu nimellä Uskollinen ja hyveellinen yö (Enostone 2020).

Nobel-komitea perusteli New Yorkissa vuonna 1943 syntyneen Glückin valintaa vuoden 2020 kirjallisuusnobelistiksi tämän ”erehtymättömästä runollisesta äänestä, joka koruttomalla kauneudellaan tekee yksilön olemassaolosta universaalia”.

GLÜCK, LOUISE : Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä
210 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789523810105
Ilmestymisaika: Elokuu 2021

spot_img